Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 11:30

O σχεδιασμός της επιχείρησης “POSEIDON 2019” της Frontex στην περιοχή της Πρέβεζας – Τι σημαίνει η “ομπρέλα” της Ευρωαστυνομίας

Πριν από μήνες είχαμε αναφερθεί σε ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr, για τις πτήσεις ιταλικού ελικοπτέρου της Frontex στο Ιόνιο, με επίκεντρο το αεροδρόμιο του Ακτίου (δείτε ΕΔΩ). Οι πτήσεις αυτές ήταν τελικά μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, όπως αποδεικνύεται, που διήρκεσε από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2019 με τίτλο “POSEIDON 2019”.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Guardia di Finanza, της ιταλικής χωροφυλακής που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά το Τμήμα Αερομεταφορών “Elmas” μετέβη με τη συμμετοχή του πληρώματός του στην επιχείρηση "POSEIDON 2019", υπό την καθοδήγηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, στο πλαίσιο της περιπολίας των Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτροπή αδικημάτων που διαπράττονται από τη θάλασσα.

Η επιχειρησιακή δραστηριότητα προϋποθέτει τη συμμετοχή πιλότων, χειριστών σε συστήματα πλοίων και ειδικών στην ελληνική στρατιωτική βάση Ακτίου, οι οποίοι, με τη χρήση του αεροπορικού στόλου που παρέχεται στο Σώμα, εγγυώνται συνεχή παρακολούθηση κατά μήκος των δυτικών ακτών της Ελλάδας.

Το ανακοινωθέν αναφέρει επίσης: “Ένα αναπόσπαστο μέρος των σταθερών πληρωμάτων είναι οι άνδρες της «Ελληνικής Ακτοφυλακής» που εκπροσωπούν το σημείο επαφής στη συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών. Στην πραγματικότητα, χάρη στα συστήματα υψηλών επιδόσεων που βρίσκονται επί του σκάφους, τα μεικτά συνεργεία θα αντιμετωπίζουν συνεχώς, κατά τη διάρκεια της περιπολίας, τους πιθανούς στόχους επιχειρησιακού ενδιαφέροντος, αναφέροντάς τους σε πραγματικό χρόνο στον οργανισμό FRONTEX για μεταγενέστερες αναλύσεις κινδύνου.

Η λειτουργία αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία για το τμήμα “Elmas” τόσο ως επαγγελματική ανάπτυξη των απασχολουμένων πληρώματος όσο και ως σύγκριση με άλλες λειτουργικές πραγματικότητες στο πλαίσιο ενός όλο και πιο σύγχρονου πλαισίου συνεργασίας που ξεπερνά τα πλέον εθνικά σύνορα”.

Προκύπτει δηλαδή ότι η περιοχή της Πρέβεζας και του Ιονίου έχει ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της Frontex, με αφορμή την προσφυγική κρίση, αλλά και τα δίκτυα λαθρεμπόρων που χρησιμοποιούν ως δίαυλο την περιοχή του Νομού Πρέβεζας, αλλά και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Η επιχείρηση POSEIDON, σύμφωνα με τη Frontex, θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται στην περιοχή μας και τους επόμενους μήνες, ενώ η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας την περιγράφει ως επιχείρηση που: “... υποστηρίζει την Ελλάδα με την επιτήρηση των συνόρων, τη διάσωση ζωών στη θάλασσα, την ικανότητα εγγραφής και ταυτοποίησης, καθώς και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η Frontex υποστηρίζει την Ελλάδα με περίπου 600 προσκεκλημένους υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποιούν συνοριακές επιθεωρήσεις, βοηθούν στην αναγνώριση και εγγραφή εισερχόμενων μεταναστών, καθώς και σε απολογισμό και έλεγχο.

Η επιχείρηση Poseidon Sea γίνεται όλο και περισσότερο μια επιχείρηση πολλαπλών σκοπών που καλύπτει ορισμένες πτυχές του διασυνοριακού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου παράνομων ουσιών, όπλων, ανίχνευσης πλαστών εγγράφων και πολλών άλλων. Καλύπτει επίσης διάφορες λειτουργίες ακτοφυλακής, όπως αναζήτηση και διάσωση, ανίχνευση παράνομης αλιείας και θαλάσσια ρύπανση”.

image

Πρόσφατα οι ιταλικές αρχές, στο στο λιμάνι του Μπρίντιζι, ανακάλυψαν και κατάσχεσαν 40.320 ζεύγη πλαστών αθλητικών υποδημάτων, αξίας 800.000 ευρώ, προερχόμενα από φορτηγό που ταξίδεψε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.