Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 10:17

Ανατροπές και νέα αύξηση δαπανών φέρνει για τη ναυαγοσωστική κάλυψη το νέο Προεδρικό Διάταγμα

Την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 31/2018, το οποίο διέπει τα θέματα ίδρυσης και λειτουργίας σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγησης αδειών ναυαγοσωστών από Λιμενικές Αρχές, καθώς και πρόσληψης ναυαγοσωστών σε οργανωμένες και μη παραλίες για την προστασία των λουομένων, προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (δείτε ΕΔΩ), τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση και ήδη έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις από τους πιο μικρούς Δήμους της χώρας, οι οποίοι με επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη, επισημαίνουν πως δε θα μπορούν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν στο κόστος, αλλά ούτε και στις διαδικασίες.

Αν και το νέο ΠΔ βάζει ακόμη πιο αυστηρές διαδικασίες αναφορικά με την ασφάλεια, γεγονός θετικό (π.χ. σχεδόν διπλάσιες ώρες που θα υπάρχει ναυαγοσώστης πάνω σε πύργο), εντούτοις αυξάνονται τόσο ο αριθμός των ατόμων που θα απασχολούνται, όσο φυσικά και η δαπάνη για τη μισθοδοσία τους. Επίσης μεγάλο κόστος θα έχει και ο extra εξοπλισμός.

Σε κάθε περίπτωση μετά την επεισοδιακή τροπή που είχε το περασμένο καλοκαίρι η ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου Πρέβεζας και με την πρόταση παρατάξεων να αναλάβει ο Δήμος να εκτελέσει το έργο, είναι δεδομένο ότι η ναυαγοσωστική κάλυψη θα απασχολήσει στο εγγύς μέλλον και πάλι το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.