Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 11:15

Τη διάσωση και ανάδειξη του παλιού Υδατόπυργου ζητά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα

Στο θέμα της διάσωσης και της ανάδειξης του Υδατόπυργου επανέρχεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα με επιστολή του προς το δήμαρχο και τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Πρέβεζας. Να θυμίσουμε πως ο Σύλλογος πριν ένα περίπου χρόνο είχε παρουσιάσει τη παρουσίασε τη δική του πρόταση για το πώς θα μπορούσε ο Υδατόπυργος να μετατραπεί σε ένα χώρο πολιτισμού που θα περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο παρατηρητήριο, εκθεσιακό χώρο, καφέ, παιδότοπο ακόμη και μουσείο νερού (δείτε ΕΔΩ).

Η επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου αναφέρει:

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ επανέρχεται σε ένα χρόνιο αίτημά του, που αφορά στην διάσωση και αξιοποίηση – ανάδειξη του πύργου και του περιβάλλοντος χώρου του παλαιού ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΥ της Πρέβεζας. Αυτός υδροδοτούσε την πόλη από το 1951 έως το 1981, όταν μπήκε το δίκτυο με το νερό από τον Αι-Γιώργη. Από τότε μένει σε αχρησία και προοδευτικά φθείρεται και οδηγείται στην καταστροφή.

Το ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ η ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ είναι κτίσμα των αρχών της 10ετιας του 1950 επί δημαρχίας ΙΩΑΝΝΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ, με μελέτη και κατασκευή από τον Πρεβεζάνο μηχανικό Σπύρο Κονοφάγο, και πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης της πόλης της Πρέβεζας .

Παραπλεύρως του υπάρχει μικρό λιθόκτιστο κτίριο το οποίο εξυπηρετούσε τον ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟ.

Στην ύπαρξη του οφείλεται και η ονομασία της παρακείμενης πολεοδομικής περιοχής η οποία αποτελεί ένα ευρύ, εντός σχεδίου σύγχρονο τμήμα της πόλης μας.

Στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες τέτοιες κατασκευές αποτελούν μνημεία τα οποία προστατεύονται και αναδεικνύονται.

Ο Σύλλογος μας απευθύνονταν , ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Δημοτική Αρχή, με τους εκάστοτε εκπροσώπους της χωρίς ανταπόκριση ενδιαφέροντος εκ μέρους τους.

Επίσης απευθυνθήκαμε στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Τμήμα Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, πράγμα που αποτέλεσε και την έσχατη προσφυγή μας σε αρμόδιο φορέα.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της εν λόγω υπηρεσίας και βάση του Νόμου 4067/9-4-2012 άρθρο 6 παρ. 1, ο’’ ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ ,, μπορεί να χαρακτηριστεί ως Μνημείο από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας .

Αιτούμαστε ως Σύλλογος στην νέα Δημοτική Αρχή την απόδοση του χαρακτηρισμού αυτού στον ‘’ ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟ,, ώστε να μπορέσει , με τις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου και των αρμοδίων τεχνικών υπηρεσιών του, να ΔΙΑΣΩΘΕΙ, να ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ και να ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ως πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής , στο δε πέτρινο παρακείμενο κτίσμα , να δημιουργηθεί ένας μικρός μουσειακός χώρος , με θέμα την ιστορία της ύδρευσης της πόλης.

Έχει υπάρξει ενδεικτική πρόταση η οποία βεβαίως δεν αποτελεί μελέτη, αλλά ηλεκτρονική αποτύπωση ενός ενδιαφέροντος σχεδιασμού για την περιοχή και την υπέβαλε ο συμπολίτης μας ΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ μέσω του συλλόγου μας.

Η πρόταση αυτή μπορεί να μας προϊδεάσει για το πόσο χρηστική και ελκυστική μπορεί να είναι η ανάδειξη του ‘’ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ,, αναδεικνύοντας και αναβαθμίζοντας την συνολική περιοχή και κατ’ επέκταση ολόκληρη την πόλη.

Δεν αποτελεί ασφαλώς ο ‘’ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ,, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ με την κλασσική έννοια του όρου ωστόσο είναι ένα τεχνικό έργο ιδιαίτερα σημαντικό κατασκευαστικά και πρακτικά που συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πρέβεζας άρα και με την ιστορία της.

Επιθυμούμε επίσης και αιτούμαστε να παρουσιάσουμε την πρόταση του συλλόγου μας σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά συμβούλια.

Για το Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 
Κωνσταντίνος Λογοθέτης         Μίχα Ελένη