Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 11:45

Η φορολογική “ακτινογραφία” του Ν. Πρέβεζας – Οι συνταξιούχοι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κατά ομάδα φορολογουμένων

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το Ν. Πρέβεζας και αφορούν το δηλωθέν εισόδημα για το φορολογικό έτος 2017 (δηλώσεις του 2018) ανά ομάδες επαγγελματιών και το φόρο που θα πρέπει να πληρώσει κάθε ομάδα.

Παρατηρούμε μάλιστα και στο Νομό της Πρέβεζας αρκετές στρεβλώσεις στην τοπική οικονομία, οι οποίες βέβαια παρατηρούνται και στην πανελλαδική διάρθρωση των αποδόσεων της φορολογίας.

Ειδικότερα στο Ν. Πρέβεζας (κατά προσέγγιση) το 15% των δηλώσεων ανήκουν σε εισοδηματίες, το 10% σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, το 9% σε ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, το 27% σε μισθωτούς και το 39% σε συνταξιούχους.

Ενώ λοιπόν οι εισοδηματίες αποτελούν το 15%, ο φόρος που τους αντιστοιχεί επί του συνόλου είναι 5%. Την ίδια ώρα στους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα αντιστοιχεί το 26% του συνόλου και στους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα το 7%. Στους μισθωτούς αντιστοιχεί το 33% του συνολικού φόρου και στους συνταξιούχους το 29%.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία (κλικάρετε επάνω στην παρακάτω εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση):

foroi1