Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 13:44

Ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε το 3ο Γυμνάσιο Πρέβεζας με θέμα τις διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους

Την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους, οι οποίες τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, είχε ως στόχο η ενδιαφέρουσα Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας οι ομιλητές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα είδη των διατροφικών διαταραχών, στις αιτίες αλλά και στην επικινδυνότητα που κρύβουν για τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ επισημάνθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης και το πόσο σημαντικό είναι η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αντιμετώπιση της νόσου στα αρχικά στάδια.

bochti

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη αναφέρθηκε στην ορολογία των διατροφικών διαταραχών τη μορφή, την αιτιολογία και τα πρώτα σημάδια σημειώνοντας πως οι διατροφικές διαταραχές είναι πλέον ανάμεσα στις πιο εξασθενητικές διαταραχές.

“Για όλες τις διατροφικές διαταραχές είναι πολύ σημαντικό η πρόληψη να ξεκινάει από την οικογένεια και το σχολείο εφόσον αποτελούν τους κατ εξοχήν πρώτους χώρους κοινωνικοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών. Φυσικά όμως και οι ειδικοί της Υγείας οφείλουν και πρέπει να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη συμπτωματολογία αυτών των διατροφικών διαταραχών για να υπάρχει η αναγνώριση και η θεραπεία να είναι εύκολη αλλά και εφικτή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτές τις διατροφικές διαταραχές όχι μόνο να τις αναγνωρίζουμε αλλά να τις προλαμβάνουμε. Πολλές φορές όταν προλάβουμε στην αρχή μιας διατροφικής διαταραχής τον ασθενή είναι πολύ πιο εύκολο να τον θεραπεύσουμε. Και οι ειδικοί της υγείας αλλά και ο κάθε γονέας ξεχωριστά είναι καλύτερο να υιοθετεί το μότο το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν” ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μπόχτη, ενώ αμέσως μετά η παιδίατρος και συντονίστρια της 1ης ΤΟ.Μ.Υ. Πρέβεζας κα Ελένη Μπόμπορη ανέφερε τις επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.

IMG 9961

“Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές παθήσεις που κρύβουν κινδύνους ακόμη και για την ίδια τη ζωή των ασθενών. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει ο ασθενής τη θεραπεία, τόσο καλύτερη θα είναι η έκβαση. Οπότε πρέπει να δοθεί βαρύτητα γενικά στην έγκαιρη διάγνωση, γιατί σε πολλές περιπτώσεις αν εξαιρέσουμε την παχυσαρκία, στην ψυχογενή ανορεξία και στη βουλιμία δεν είναι τόσο εύκολο να μπει η διάγνωση και σαφώς είναι σημαντική και η έγκαιρη αντιμετώπιση. Χρειάζεται η συνεργασία πολλών υποειδικοτήτων (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, διαιτολόγοι και παιδίατροι) και πάντα σε συνεργασία με την οικογένεια. Τέλος σημαντικός είναι ο ρόλος του παιδιάτρου για την πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων. Μην αμελείτε τον τακτικό προληπτικό έλεγχο, απευθυνθείτε στον Παιδίατρό σας για οτιδήποτε σας προβληματίζει στην ανάπτυξη ή στη συμπεριφορά των παιδιών σας” υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κα Μπόμπορη.

Τέλος ο ψυχολόγος κ. Μιχάλης Τσεντσερής αναφέρθηκε στο πώς μπορεί η οικογένεια να κατανοήσει τα σημάδια της διατροφικής διαταραχής αλλά και στο πώς μπορεί να παρέμβει στην πορεία για τη θεραπεία αυτής.

IMG 9975

“Η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παιδική παχυσαρκία και στην ψυχογενή ανορεξία. Όλες αυτές οι συνθήκες ξεκινούν συνήθως μέσα στην οικογένεια, ωστόσο η οικογένεια δεν είναι η αιτία για να οδηγηθεί ένα παιδί στην παχυσαρκία. Μπορεί να είναι και μία από τις αιτίες αλλά όχι η αποκλειστική αιτία, ωστόσο είναι η αιτία για να συντηρηθεί το πρόβλημα... Το βασικό για τη θεραπεία στις διατροφικές διαταραχές είναι ότι υπάρχει μια ομαδική διεπιστημονική συνεργασία, στην οποία συμμετέχει η οικογένεια, υπάρχει μια θεραπευτική συμμαχία και υπάρχει μια σωματική και διατροφική εκπαίδευση. Το διαιτολόγο δυστυχώς και κακώς τον αναζητούμε μόνο όταν θέλουμε να χάσουμε μερικά κιλά, είναι πολύ λανθασμένο αυτό. Πρέπει να αποκτήσουμε μια υγιή συνθήκη και σχέση με τη διατροφή και με το σώμα μας και το επάγγελμα του διαιτολόγου εκεί θα μας βοηθήσει” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσεντσερής υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι και καλή συνεργασία γιατί η διατροφική διαταραχή είναι τόσο ισχυρή και δυνατή που είναι ικανή να καλύψει τα πάντα.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.

Έκθεση εικόνων