Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 12:02

“Ζεστό” ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο του Ακτίου και για τα αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2019, το atpreveza.gr σε αναλυτικό ρεπορτάζ (δείτε ΕΔΩ), είχε αναφερθεί στον κομβικό ρόλο του αεροδρομίου του Ακτίου και τη δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής της Πρέβεζας μέσω δημιουργίας υπηρεσιών logistics.Ο σχεδιασμός αυτός συνδέεται άρρηκτα με την κολοσσιαία πρωτοβουλία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Belt and Road Initiative, για το “δρόμο του μεταξιού στον 21ο αιώνα”.

Είχαμε επισημάνει τότε ότι οι Κινέζοι έχουν “χαρτογραφήσει” τη Δυτική Ελλάδα, την οποία θεωρούν ιδανική για τον προγραμματισμό τους και ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου, 15μελής αποστολή Αντιπροσωπείας της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου και της Γενικής Διεύθυνσης του Τελωνείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και του εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των λιμανιών του Αστακού και της Πάτρας, καθώς και των αεροδρομίων του Ακτίου και του Αράξου.

Τονίστηκε επίσης ιδιαίτερα η σημασία αξιοποίησης των τεσσάρων αυτών σημείων, με σκοπό την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων της περιοχής προς την Κίνα.

dt2511 3

Γιατί διάλεξαν αυτό το σχήμα τεσσάρων αξόνων οι Κινέζοι; Πολύ απλά γιατί υπάρχουν πολλές δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων, υπάρχουν κοντά στους σταθμούς μεταφοράς περιοχές όπου παράγουν εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και στόχος είναι η μείωση των ημερών μεταφοράς από και προς την Κίνα.

farmak kinezoi

Παράλληλα, στις 25/11/2019, στα γραφεία του Ελληνοκινεζικού, Εμπορικού, Βιομηχανικού, Τουριστικού και Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, ο αντιπρόεδρος κύριος Νικόλαος Γιαννίδης υποδέχθηκε επίσης την πολυμελή αποστολή. Το επίκεντρο της συνομιλίας αφορούσε τις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών καθώς και την ανάπτυξη και βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Η αντιπροσωπεία επεσήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κινεζικής αγοράς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και έδειξε μεγάλη θέληση για την περαιτέρω βοήθεια των Τελωνείων στο να φτάσουν τα προϊόντα στην Κίνα με γρήγορο τρόπο και ασφάλεια.

Επιθυμία όλων είναι η διεύρυνση συνεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών, η διευκόλυνση και επιτάχυνση των τελωνειακών διαδικασιών καθώς και η προώθηση των ελληνικών προϊόντων μέσω διαδικτύου με την χρήση E-commerce εφαρμογών. Η κινεζική αγορά εξάλλου πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα.

Μην ξεχνάμε ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου της ΛΔ της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, υπεγράφη πρωτόκολλο μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας.