Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 14:26

Ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας στις 19/12 για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και για τις εξορύξεις

Σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου θα συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας το προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά και το ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος ζήτησε επισταμένως να γίνει συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ενώ ο κ. Νίτσας ζήτησε ενημέρωση από το δήμαρχο για το αν έχουν γίνει συναντήσεις της δημοτικής αρχής που να αφορούν το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής για τη φιλοξενία προσφύγων στο δήμο Πρέβεζας.

Απαντώντας ο δήμαρχος Πρέβεζας ξεκαθάρισε πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συνάντηση και δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το ενδεχόμενο δημιουργίας δομών στην περιοχή και πρότεινε να γίνει ειδική συνεδρίαση στις 19 Δεκεμβρίου για το συγκεκριμένο ζήτημα, στην οποία θα προσκληθούν και φορείς. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και το θέμα των εξορύξεων, μετά από επανειλημμένο αίτημα του επικεφαλής της Ανυπότακτης Κίνησης Μιχάλη Γεωργούλη.

IMG 0146

“Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ζητήσαμε επισταμένως θα έλεγα να συζητηθεί το θέμα των προσφυγικών ροών. Με όλη αυτή την κινητικότητα και παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί και αφορά την ενδεχόμενη άφιξη αγνώστου αριθμού προσφύγων στην περιοχή μας δεσμεύτηκε και πήρε εντολή ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή σήμερα, προ ημερήσιας διάταξης. Ανατρέξτε στα πρακτικά, υπάρχει δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου για συνεδρίαση με θέμα το προσφυγικό και οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Επειδή δεν έχω περιέλθει σε κατάσταση αμνησίας ακόμη και θυμάμαι πολύ καλά τι έχουμε συμφωνήσει εδώ μέσα, υπήρχε ομόφωνη απόφαση να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι δεν είναι κ. Μπαΐλη; για να μην αντιστρέφουμε την πραγματικότητα. Για άγνωστο λόγο επιδείξατε μια ασυνέπεια, καλό είναι να τη δικαιολογήσετε τη στάση που κρατήσατε. Πέρα από αυτό υπάρχει μια τροφοδοτούμενη κινητικότητα όσον αφορά το ζήτημα. Διαβάζω σήμερα στον τοπικό τύπο ότι έκανε επερώτηση στα συναρμόδια υπουργεία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπάρκας. Πολύ καλά έκανε ο κ. Μπάρκας, επιχαίρω τα αντανακλαστικά του, κάνει συγκεκριμένη ερώτηση στα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και ζητάει να μάθει τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το προσφυγικό για την περιοχή μας και συγκεκριμένα για το δήμο. Επειδή είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια γιατί οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν και θα μείνουν με πολιτική ευθύνη, δεν χρειάζεται να κάνω ανάλυση είναι γνωστά, και θα έχει τεράστιες κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις στην περιοχή και όχι μόνο, επιβάλλεται να τοποθετηθεί το δημοτικό συμβούλιο και να πάρει συγκεκριμένη απόφαση για το ζήτημα. Έστω, είναι υποχρεωμένο να ζητήσει μια σαφή ενημέρωση από τα συναρμόδια Υπουργεία. Να ξέρουμε τι γίνεται. Είναι θέμα που απαιτεί διαβούλευση. Είναι άγνωστη λέξη για εσάς αλλά είναι θέμα που απαιτεί διαβούλευση. Θα πρέπει να καλεστούν μια σειρά συναρμόδιοι φορείς, Ιατρικός Σύλλογος, υγειονομικοί φορείς, επαγγελματικοί φορείς. Όλοι αυτοί απέναντι στο πρόβλημα έχουν λόγο γιατί και επιστημονικά και επαγγελματικά και κοινωνικά θα “θιχθούν”. Επομένως, απαιτώ μια περισσότερη ευαισθητοποίηση, καλύτερα αντανακλαστικά και επιμένω να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου” είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

IMG 0158

Από την πλευρά του ο κ. Νίτσας πρόσθεσε “Πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα έπρεπε να είχε λυθεί και παίρνω το λόγο γιατί εμείς ως παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” καταθέσαμε το έγγραφο για να μπει ως τακτικό θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό και να καλεστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς από τις 21/11. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο κ. Πρόεδρο η παράταξη του κ. Αμάραντου είπε να το βάλουμε εκτός ημερήσιας διάταξης και να πάμε σε ψήφισμα. Έκανε ένα βήμα πίσω και τον ευχαριστήσαμε τότε και πήραμε μια συγκεκριμένη απόφαση, ότι εντός δέκα ημερών άντε βαριά δεκαπέντε και συγκεκριμένα η παράταξη του κ. Φονταρά είπε ότι μερικές φορές οι εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα που κάποια πράγματα που μπαίνουν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ενδεχομένως μετά από 20 μέρες να είναι ανεπίκαιρα. Αυτό ψηφίσαμε. Για το επόμενο ή μεθεπόμενο συμβούλιο είπαμε για το άλλο θέμα που έβαλε η παράταξή μας που έχει να κάνει με τον τουρισμό. Εκεί ίσως ενδεχομένως να υπάρχει μια ασάφεια και ίσως να μπερδευτήκατε. Εγώ σήμερα θα κάνω μια ερώτηση παραπέρα από αυτό, να μας ενημερώσει ο κ. Δήμαρχος αν αυτό το διάστημα έχουν γίνει συναντήσεις με ανθρώπους που έρχονται στην περιοχή μας, ελέγχουν σημεία αν είναι κατάλληλα για τέτοιες δομές και αν μέχρι σήμερα έχει ενημερωθεί για τη δημιουργία τέτοιας δομής στην περιοχή μας.”

IMG 0166

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επισήμανε πως η απόφαση που είχαν πάρει ήταν να συζητηθεί σε μια από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, χωρίς να οριστεί συγκεκριμένος χρόνος, ενώ το λόγο πήρε στη συνέχεια ο δήμαρχος Πρέβεζας και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Γεωργάκος: όσον αφορά τις εξορύξεις και το μεταναστευτικό εγώ σας το λέω και τώρα αν θέλετε το συζητάμε και το συζητάμε μέχρι το πρωί. Αν θέλετε και τώρα ξεκινάμε και το βάζουμε σε ψήφισμα και το συζητάμε, γιατί ο χρόνος και οι ώρες που δουλεύουμε στο δημαρχείο είναι πάνω από 14 την ημέρα, όλοι μας δουλεύουμε για να βγάλουμε σε πέρας και τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, όλα πήγανε πολύ πιο αργά γιατί υπήρχε ένα τρίμηνο του Καλοκαιριού που δεν εκμεταλλευτήκαμε καταστάσεις, υπήρχε μια μεταβατική περίοδος και λογικό ήταν. Το τι δεχόμαστε ως πίεση χρόνου μπορείτε να το δείτε και γι αυτό σας ζητώ να κάνετε λίγη υπομονή γιατί δεν αποφεύγουμε τίποτα. Αν θέλετε και τώρα το μεταναστευτικό το συζητάμε.

Και να σας πω και κάτι; για το μεταναστευτικό να ξέρετε ότι θα ήμουν ο πρώτος που θα καλούσα όλους τους φορείς αν είχα κάτι χειροπιαστό. Με τι; Με φήμες; Με 300 υπογραφές που ήρθαν για την αποθήκη; Με τι; Δεν έχω ένα έγγραφο από το Υπουργείο Άμυνας ή το Υπουργείο Εσωτερικών που να λέει κοιτάξτε κύριοι εδώ πρέπει να ανοίξει ένα στρατόπεδο ή να ανοίξει το οτιδήποτε. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Γεωργούλης: και τα άτομα που επισκέφτηκαν το Κονκουρή από που ήταν;

Γεωργάκος: Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στο δήμο. Το Κονκουρή..γιατί; Είναι στρατόπεδο; Στο ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι; Εγώ ήμουν υποχρεωμένος να πάω να δω ποιοι είναι στο Κονκουρή; Σας λέω δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να με ενημερώνει. Το ότι έβγαλα μια ανακοίνωση ναι, και στα μέσα ενημέρωσης τοποθετήθηκα σχετικά με αυτό. Αν είχα κάτι πραγματικά είτε σε συναντήσεις που είπε και ο κ. Νίτσας αν υπήρξαν συναντήσεις, καμία συνάντηση δεν έγινε, όλα είναι φήμες. Αλλά αν είχα κάτι θα ήμουν ο πρώτος που θα καλούσα δημοτικό συμβούλιο. Και τώρα είμαι προετοιμασμένος και αν θέλετε να μιλήσουμε για το μεταναστευτικό, να βάλουμε ένα χρονικό περιθώριο να τοποθετηθούμε με τις φήμες, όχι με χαρτιά όμως. Μπορούμε να μιλήσουμε ο καθένας να πάρει 5 λεπτά και να τοποθετηθεί για το μεταναστευτικό και να κάνουμε αυτό που λέει ο κ. Νίτσας. Όσον αφορά και για τις εξορύξεις, κ. Πρόεδρε να προσδιορίσουμε μια ημερομηνία στις 19 του μήνα ίσως, να κάνουμε μια ειδική συνεδρίαση μόνο για αυτά τα δύο θέματα.

Καραμανίδης: στις 19 Δεκεμβρίου ορίζεται ειδική συνεδρίαση για το μεταναστευτικό και τις εξορύξεις όπου θα κληθούν και φορείς.

Γεωργάκος: να ξέρετε αν τις επόμενες ημέρες συμβεί κάτι και έχω ως ενημέρωση ότι κάτι θα γίνει στην πόλη και το Νομό μας, γιατί ο Νομός μας και με το hotspot στη Φιλιππιάδα και με τα ξενοδοχεία έχει καλύψει αυτό το 1% που λένε ως πρόσφυγες, αν κάτι συμβεί να ξέρετε ότι την ίδια μέρα θα σας καλέσω.

Αμάραντος: εσείς σαν δημοτική αρχή και έχοντας υπόψη ότι ανήκετε στον ίδιο πολιτικό χώρο, έχετε ζητήσει ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το μεταναστευτικό στην περιοχή μας;

Γεωργάκος: όλοι έχουμε ακούσει πώς θέλει η κυβέρνηση να διαχειριστεί το μεταναστευτικό. Βέβαια περισσότερες λεπτομέρειες θα πούμε στην ειδική συνεδρίαση. Από εκεί και πέρα σαν Νομός εμείς και τα Γιάννενα έχουμε πάρει το ποσοστό που αντιστοιχεί, η Άρτα και η Θεσπρωτία δεν έχουν καμία δομή, οπότε αναλογικά και με τα λεγόμενα της κυβέρνησης όλοι θα επωμιστούν ένα ποσοστό των προσφύγων, οπότε προς τα εκεί κινούνται. Αυτά έχω ως προς τις επαφές.