Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 12:32

Το “Πράσινο Σημείο” κατέδειξε την αποσπασματική πολιτική προσέγγιση του Δήμου Πρέβεζας αναφορικά με την ανακύκλωση και τα απορρίμματα

Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αναφορικά με την υποβολή πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, προϋπολογισμού 669.602 ευρώ.

Μέσα από τη συζήτηση καταδείχθηκε η αποσπασματική προσέγγιση σε επίπεδο πολιτικής που έχει ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια για την ανακύκλωση και τα απορρίμματα ο Δήμος Πρέβεζας, ένα πεδίο κρίσιμο για την οικονομία ολόκληρης της Ηπείρου.

Ένα “πράσινο’ σημείο” αποτελεί χώρο εντός του Δήμου, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, ΑΗΗΕ), ειδικά απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κλπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση, ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες της αγοράς. Τα “πράσινα σημεία” αποτελούν μια διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και σκοπεύει στην ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών. Σήμερα αποτελούν σημαντικό κομμάτι των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα απόβλητα που μεταφέρονται προς ταφή, μειώνοντας έτσι το κόστος μεταφοράς αλλά και το κόστος διάθεσης. Να σημειωθεί ότι για το σύνολο των αποβλήτων που θα οδηγούνται στα πράσινα σημεία, θα αποφεύγεται τόσο το τέλος ταφής όσο και το κόστος ταφής.

Είδη αποβλήτων που δύναται να συλλέγονται χωριστά στα πράσινα σημεία είναι:

Διάφορα είδη οικιακού εξοπλισμού: Έπιπλα, μεταλλικά αντικείμενα, ρούχα, στρώματα, χαλιά, παιδικά παιχνίδια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, χαλασμένα ποδήλατα, σκληρά πλαστικά που δεν είναι συσκευασίες (π.χ. μια σπασμένη λεκάνη), CD (Τα είδη αυτά θα συλλέγονται σε ξεχωριστό κάδο).

Μικρά ειδικά απόβλητα, όπως ληγμένα φάρμακα, χρώματα, χημικά, τηγανέλαια, κλπ. (Τα είδη αυτά θα συλλέγονται σε κάδο με ειδική σήμανση). Πράσινα απόβλητα από πάρκα, κήπους, κλαδέματα, γκαζόν. Η εγκατάσταση κλαδοτεμαχιστή θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του όγκου τους και τη μείωση του κόστους μεταφοράς για τη μετέπειτα επεξεργασία τους. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να εγκατασταθεί εξοπλισμός πελλετοποίησης. Απόβλητα από κατασκευές που παράγονται εντός των νοικοκυριών από μικρές ανακατασκευές (π.χ. σπασμένα πλακίδια, κλπ.).

Επίσης, το Πράσινο Σημείο, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα απλό σημείο συλλογής (που δεν απαιτεί περιβαλλοντική αδειοδότηση) εντός της πόλης σε μικρό οικόπεδο ή ως ένα οργανωμένο σημείο μεγαλύτερης έκτασης, όπως ενδεικτικά λειτουργούν οι Τοπικοί Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Ακολούθησαν οι παρακάτω τοποθετήσεις-ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος:

Ειρήνη Παπαδημητρίου (Λαϊκή Συσπείρωση): “Ποιος θα διαχειριστεί αυτό το έργο; Θα υπαχθούν εκεί και οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου;”.

Ηρακλής Χατζηγιάννης (τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας): “Περιλαμβάνεται η πρόσληψη ή η λειτουργία με το προσωπικό του Δήμου στα πρώτα στάδια της λειτουργίας του. Εργαζόμενοι για τα απορρίμματα θα είναι 3 άτομα. Αυτή είναι η χρηματοοικονομική ανάλυση που κάνουμε. Θα δουλεύει 8 ώρες την ημέρα, για 5 ημέρες την εβδομάδα. Το Πράσινο Σημείο βοηθά την ανακύκλωση, αλλά δε μιλάμε για υποκατάσταση της καθαριότητας. Μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών”.

Θανάσης Ανωγιάτης (Στροφή στο Μέλλον): “Μιλάμε για ένα έργο που είναι συνολικά όσο η ΣΑΤΑ του Δήμου Πρέβεζας για ένα έτος. Τοποθετείται στο χώρο δίπλα στο βιολογικό. Προφανώς τα Πράσινα Σημεία θα πρέπει να είναι προσβάσιμα από τον κόσμο. Το ζήτημα της ανακύκλωσης είναι ζωτικής σημασίας. Η συγκεκριμένη περιοχή μόνο εύκολη δεν είναι. Θα είναι και πλάι στον ΣΜΑ. Είναι πρόσφορο αυτό το σημείο; Μπορεί να λειτουργήσει; Εκεί θα πηγαίνουν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου να εναποθέτουν τα υλικά. Να είναι “εύκολη” περιοχή, όχι να φοβάται να πλησιάσει κάποιος. Εκεί χρονίζουν προβλήματα. Είναι υπαρκτό ένα θέμα εκεί και ναρκοθετεί ένα έργο 700.000 ευρώ, ζωτικής σημασίας για την ανακύκλωση. Περικυκλώνουμε το βιολογικό με όλες τις δράσεις απορριμμάτων πλέον. Δεν τον αφήνουμε να επεκταθεί. Είναι λάθος η θέση και για ΣΜΑ και για το Πράσινο Σημείο”.

IMG 0166

Νίκος Γεωργάκος (Δήμαρχος): “Επειδή είδα στη Γερμανία τέτοια συστήματα. Όταν πήγαμε στο Κέντρο Ανακύκλωσης δεν ήταν μέσα στην πόλη. Η επιλογή σημείου έχει γίνει. Στην Πρέβεζα πάντα στα μεγάλα έργα έχουμε ένα θέμα που θα πάει τι. Το Μουσικό Σχολείο ήταν να πάει στο Μύτικα και ξαφνικά θέλει χώρο μέσα στην Πρέβεζα. Δηλαδή από το 2008 δεν είχαμε αντιδράσεις και τις βλέπουμε τώρα. Θα υπάρχει στο Πράσινο Σημείο και άλλη οδός ώστε να μην έχουν πρόβλημα οι πολίτες. Με ενδιαφέρει να εκτελεστεί το έργο. Το σημείο είναι εκεί. Δεν αλλάζει. Στο μέλλον μπορεί να προστεθεί και ένα φωτοβολταϊκό. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί η περιοχή. Το στοίχημα για εμάς είναι να εντάξουμε και να χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες που έχουμε. Και μετά να δούμε επισταμένα το σκεπτικό της ανακύκλωσης”.

Βαγγέλης Γιαννουλάτος (Δημοτική Συνεργασία): “Κάναμε αρκετές προσπάθειες για το Πράσινο Σημείο. Είναι κοντά για όλους μας το σημείο. Το κάναμε με συμβούλους της Περιφέρειας. Έχει θέμα το κομπόστ επίσης. Πρέπει να δούμε το ιδιοκτησιακό και να δούμε και το θέμα αυτό”.

Βαγγέλης Ροπόκης (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας): “Περίπου τα ίδια θα έλεγα με τον κ. Ανωγιάτη με μία διαφορά όμως. Η προσβασιμότητα στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται από δύο πλευρές. Πρέπει να δούμε μελλοντικά αν θα πρέπει να πάρουμε κι άλλο χώρο”.

Μιχάλης Γεωργούλης (Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας): “Γιατί όλα αυτά τα θέματα που συνδέονται με τα απορρίμματα και τα ανακυκλώσιμα δε τα βάζουμε σε ένα ενιαίο θέμα συζήτησης που θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές; Γίνεται μία σαλαμοποίηση με τα απορρίμματα. Ακόμη δεν έχουμε εικόνα της σύμβασης που έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια για το νέο εργοστάσιο. Δεσμεύτηκε η νέα δημοτική αρχή ότι θα μας τη στείλει. Να έχουμε τουλάχιστον μία εικόνα. Νομίζω δε γίνεται σωστή δουλειά”.

Παναγιώτης Λελοβίτης (Στροφή στο Μέλλον): “Στο ίδιο πνεύμα θα κινηθώ κι εγώ. Γίνεται μία αποσπασματική έως διαχειριστική προσέγγιση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κουβεντιάσουμε ολοκληρωμένα το όραμα-πρόταση του Δημάρχου και βεβαίως να υπάρχουν και οι προτάσεις ή ενστάσεις”.

IMG 0204

Κώστας Κύρλας (Λαϊκή Συσπείρωση): “Πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας και μία άλλη παράμετρο. Η δημιουργία ενός τέτοιου σημείου μπορεί να λειτουργεί και ανταγωνιστικά ως προς άλλες εταιρείες που διαχειρίζονται απορρίμματα. Αν υποθέσουμε ότι το Πράσινο Σημείο λειτουργήσει σωστά, την ΤΕΡΝΑ δεν τη συμφέρει, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την παραγωγή ενέργειας. Θα πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή το σημείο που θα φτιαχτεί για να δουλέψει σωστά. Υπάρχει και μία υγειονομική παράμετρος. Πολλές φορές υλικά που μεταφέρονται σε εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων μεταπωλούνται ως απορρίμματα για καύση ενέργειας με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία. Θέλει πιο σοβαρή προσέγγιση”.

Το θέμα τελικώς εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα.