Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 12:01

Περισσότεροι για δουλειά – λιγότερα λεφτά για τους εργαζόμενους στο Ν. Πρέβεζας

Στη δημοσιότητα έδωσε το Υπουργείο Εργασίας, τα αποτελέσματα για το 2019 από τις ετήσιες καταστάσεις προσωπικού του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, που απασχολούν εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, όπως αυτά κατατέθηκαν ηλεκτρονικά κατά το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου και αποτελούν την ακτινογραφία της εγχώριας αγοράς.

Παρατηρείται πανελλαδικά αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας καθώς και του αριθμού των μισθωτών εργαζομένων, αλλά μείωση του μέσου μισθού και διατήρηση ενός σημαντικού ποσοστού εργαζομένων σε πολύ χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική αγορά εργασίας το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.

Στη σχετική έκθεση παρατηρείται ο ακόλουθος πίνακας για το Ν. Πρέβεζας:

inakas1

Σε σχέση με το 2018 η εικόνα είναι παρόμοια με αυτή που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς για το 2018 το σύνολο των επιχειρήσεων στο Ν. Πρέβεζας ήταν 1502 και αντιπροσώπευαν το 0,4% του συνολικού αριθμού. Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ήταν 5.503 και αντιπροσώπευαν το 0,28% του συνόλου των εργαζομένων τέτοιου τύπου.

Σε πανηπειρωτικό επίπεδο από τα παρακάτω διαγράμματα καταγράφεται μία “διαρροή” εργατικού δυναμικού προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

2019

diagramma1

2018

diagramma2