Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 14:22

Η μεγάλη συζήτηση που δεν “άνοιξε” στο Δήμο Πρέβεζας για την πρωτοτυπία με τους τρεις βιολογικούς καθαρισμούς...

Θα περίμενε κάποιος τόσο πριν όσο και μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές να “ανοίξει” η συζήτηση με ειλικρίνεια για το γεγονός ότι εντός των ορίων του Δήμου Πρέβεζας κατασκευάζονται και θα λειτουργήσουν στο μέλλον 3 βιολογικοί καθαρισμοί και κατ΄ επέκταση η συζήτηση για το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση των δημόσιων έργων και πως αυτά εκτελούνται.

Από ορισμένες παρατάξεις τέθηκε ως θέμα πολιτικής ατζέντας, όπως π.χ. η “Στροφή στο Μέλλον”, ωστόσο δεν αναπτύχθηκε στο δημόσιο διάλογο, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Στην Πρέβεζα αυτή τη στιγμή λειτουργεί και επεκτείνεται σε ορισμένες ακόμη περιοχές ο βιολογικός καθαρισμός του πρώην Δήμου Πρέβεζας. Κατασκευάζεται με καθυστερήσεις ετών στο χρονοδιάγραμμα ο βιολογικός καθαρισμός Λούρου-Ωρωπού-Στεφάνης και έχει ξεκινήσει η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της παραλιακής ζώνης του πρώην Δήμου Ζαλόγγου, ένα έργο που αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ο βιολογικός καθαρισμός της Πρέβεζας, που την ευθύνη της λειτουργίας του έχει η ΔΕΥΑΠ, βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο χρειάζεται συνεχώς βελτίωση, πειθαρχία στην επίβλεψή του, συντονισμό, εξειδικευμένο και αρκετό προσωπικό και διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής του, αλλά και αναβάθμισής του, εκμεταλλευόμενος σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για το βιολογικό του Λούρου έχουν υπάρξει έντονες αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ σχετικά ρεπορτάζ), με τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Μιλτιάδη Κλάπα και Βαγγέλη Τσοβίλη δυστυχώς να δικαιώνονται σε όσα είχαν πει.

Ο δε βιολογικός της παραλιακής ζώνης (δείτε ΕΔΩ) ήδη έχει ξεκινήσει να αφήνει τα πρώτα προβλήματα ταλαιπωρίας στους κατοίκους των χωριών της Δ.Ε. Ζαλόγγου. Το atpreveza.gr είχε φιλοξενήσει και σχετική αρθρογραφία με προβληματισμούς (δείτε ΕΔΩ).

Είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες υποδομές σε μία σύγχρονη χώρα θα πρέπει να θεωρούνται απαραίτητες. Παρ' όλα αυτά μπαίνουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:

Σε ποια χώρα του κόσμου για μία περιοχή 30.000 κατοίκων και με εντελώς ανομοιόμορφα χωρικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά στους πληθυσμούς των δημοτικών ενοτήτων, υπάρχουν τρεις μονάδες βιολογικού καθαρισμού ανεξάρτητες η μία από την άλλη;

Έχει βάση η λογική άλλων Δήμων της χώρας που προχωρούν σε μεγάλα δίκτυα συνδέσεων και όχι ξεχωριστές μονάδες για να ρίχνουν τα κόστη κατασκευής σε έργα που λειτουργούν ανταποδοτικά και μειώνουν έτσι και το κόστος για τους πολίτες;

Υπάρχει ή δεν υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχουν τρεις βιολογικοί και στην πράξη να λειτουργεί μόνο ο ένας, δημιουργώντας σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα και ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων project εκατομμυρίων ευρώ;

Μπορεί η ΔΕΥΑΠ που μετά την επέκταση της επιχείρησης στις Δ.Ε. Ζαλόγγου και Λούρου θα αναλάβει την επίβλεψη και των άλλων δύο μονάδων να ανταπεξέλθει με το προσωπικό και τα μέσα που έχει; Μπαίνει ο κίνδυνος της βιωσιμότητας της επιχείρησης;

Με ποιο σκεπτικό δεν υπήρξε αναλυτική διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής και τους επιστήμονες-τεχνικούς του Δήμου Πρέβεζας, ώστε να υπάρχει μία ξεκάθαρη άποψη για τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό του έργου;

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν σε μία βασική καταληκτική αντίληψη: Χρειάζεται ολιστικού τύπου σχεδιασμός για το Δήμο Πρέβεζας και παρέμβαση τέτοια ώστε μεγάλα και σημαντικά έργα για τον τόπο μας να μη γίνονται για τα χατίρια μεγάλων οικονομικών παραγόντων και στα... κουτουρού!

Όλοι θέλουν την περιβαλλοντική προστασία και συναφή έργα στο Δήμο Πρέβεζας. Αλλά με σωστό προγραμματισμό και με τη λογική της προστασίας των πολιτών από τα οικονομικά κόστη!