Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 11:21

Απαιτείται στελέχωση του ΕΚΑΒ στο Νομό Πρέβεζας – Ενοποιείται στα Γιάννενα το συντονιστικό κέντρο

Αναμφίβολα οι υπηρεσίες που παρέχει το ΕΚΑΒ στο Νομό Πρέβεζας, αλλά και σε γειτονικούς Νομούς είναι πολύ σημαντικές για την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας στον τόπο.

Παρ' όλα αυτά έχουν καταγραφεί περιστατικά που διασώστες και πληρώματα του ΕΚΑΒ με έδρα την Πρέβεζα καλούνται τους χειμερινούς μήνες να μεταβούν στο Νυδρί Λευκάδας για περιστατικό και την ίδια στιγμή καλούνται να επέμβουν στην άλλη άκρη του Νομού Πρέβεζας (π.χ. Αγιά Πάργας) για να παραλάβουν άλλον ασθενή. Να κάνουν δηλαδή μία απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων, εξαιτίας και των ζητημάτων που παρουσιάζουν τα Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου.

Το μεγάλο πρόβλημα, που φαίνεται πιο καθαρά και στην περίπτωση του σταθμού ΕΚΑΒ στο Μεσοπόταμο, αλλά και στη δομή της Πρέβεζας, είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η στελέχωση των πληρωμάτων, ώστε η δουλειά του ΕΚΑΒ να γίνει αποδοτικότερη, με βάση την αποστολή του.

Παράλληλα, σε πρόσφατες δηλώσεις του στον Τύπο των Ιωαννίνων, ο διευθυντής της 7ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ Ηπείρου– Νήσων Βασίλης Παπαδιώτης, ανέφερε ότι η περιφέρεια και η τοπική διοίκηση του ΕΚΑΒ συνεργάζονται για τον εκσυγχρονισμό του Συντονιστικού Κέντρου, αλλά και την ενοποίησή του, ώστε η διαχείριση όλων των κλήσεων από τους νομούς της περιφέρειας, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, να γίνονται από τα Γιάννενα, με στόχο την καλύτερη και αμεσότερη διαχείριση των περιστατικών. Μέχρι στιγμής είναι ενιαίο το Συντονιστικό Κέντρο των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, ενώ σε ένα περίπου μήνα εκτιμάται ότι θα μπουν στο ίδιο σύστημα και οι υπόλοιποι νομοί.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που θεωρούν “πυροτέχνημα” τη συγκεκριμένη ενοποίηση, που σαν βασική της αντίληψη (κάτι που ίσως στην πράξη καταπέσει), έχει το να βρίσκονται στο δρόμο περισσότερα πληρώματα. Ήδη από το 2000 ήταν προγραμματισμένο τα ασυρματικά κέντρα των μικρότερων τομέων του ΕΚΑΒ όπως της Πρέβεζας να πάνε στην Περιφέρεια. Κάτι τέτοιο όμως δεν προχώρησε, ενώ στα μέσα του 2000 το κέντρο κλήσεων της Λευκάδας, λόγω ελλείψεων προσωπικού ενοποιήθηκε με αυτό της Πρέβεζας. Και μέχρι σήμερα η ενοποίηση με τα Γιάννενα δεν έχει προχωρήσει.

Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα, ωστόσο η εξαγγελία του διευθυντή της 7ης περιφέρειας ΕΚΑΒ είναι πως θα προχωρήσει άμεσα η ενοποίηση της διαχείρισης των κλήσεων.

Η ουσία του ζητήματος πάντως είναι πως μία περιοχή από τη Λευκάδα μέχρι και την Πάργα που καλύπτεται από το ΕΚΑΒ της περιοχής μας, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ειδικά σε ΕΚΑΒ και Κέντρα Υγείας, θα αντιμετωπίζει μόνιμα προβλήματα για την αντιμετώπιση περιστατικών παροχής υπηρεσιών υγείας.