Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 11:50

Κάτι... κινείται εξαγωγικά στην Ήπειρο – Σε ποιες αγορές του κόσμου “ταξιδεύουν” προϊόντα και υπηρεσίες

Ενδιαφέροντα ευρήματα για την εξαγωγική δραστηριότητα στην Ήπειρο και τις τάσεις που παρουσιάζει η αγορά, εμπεριέχει μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ που δημοσιεύτηκε πριν από 15 ημέρες.

Το 2018 αποτέλεσε μία χρονιά-σταθμός για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το φράγμα των €33 δις., επιτυγχάνοντας παράλληλα και βελτίωση της εξαγωγικής μας επίδοσης (εξαγωγές αγαθών ως % ΑΕΠ) από 16,0% το 2017, σε 17,9% το 2018.

eksagoges1

Τα τελευταία 3 χρόνια οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ηπείρου σημειώνουν σταδιακή αύξηση με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε €298,7 εκατ. το 2018, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το έλλειμμα των €19,3 εκατ. που παρουσίασε η Ήπειρος το 2017, μετατράπηκε σε πλεόνασμα €5,3 εκατ. το 2018. Παρ' όλα αυτά το συνολικό ποσοστό που καταλαμβάνουν πανελλαδικά οι εξαγωγές της Ηπείρου φτάνουν μόλις το 1%.

Αποτελώντας το μοναδικό φορέα που επεξεργάζεται και αναλύει τα στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών που πραγματοποιούν οι 13 περιφέρειες της χώρας, το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ κατάρτισε για ακόμη μία χρονιά τη μελέτη με τίτλο «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα», για το διάστημα 2014-2018. Εξετάζοντας σε βάθος το επίπεδο εξωστρέφειας στις ελληνικές περιφέρειες ξεχωριστά και σκιαγραφώντας τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων, η μελέτη αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η κάθε περιφέρεια σε κλαδικό επίπεδο, τις χώρες με τις οποίες πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές, ενώ εντοπίζει και τα αδύναμα σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Η καθολική και περιγραφική ανάλυση του εξωτερικού εμπορίου της κάθε περιφέρειας, αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης των ελληνικών περιφερειών και αρωγό στην ενίσχυση της εξωστρέφειας σε εθνικό επίπεδο.

 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τη μελέτη.