Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2013 15:49

«Αλλάζουν όργανα και αντιδήμαρχοι, δεν αλλάζει η πολιτική τους»

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν και συνυπογράφουν, η δημοτική κίνηση «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δήμου Πρέβεζας» και η περιφερειακή κίνηση «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο», τονίζουν πως οι αλλαγές προσώπων και ρόλων στην τοπική αυτοδιοίκηση δε θα φέρει επί της ουσίας αλλαγές στο σύνολο της πολιτικής.

 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

 

«Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και η κατάσταση στους Δήμους όλης της χώρας είναι πιο τραγική από ποτέ. Η «ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση» του «Καλλικράτη» άνοιξε το δρόμο για την εφαρμογή ενός σαρωτικού Μνημονίου σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Περικοπές σε κρίσιμους τομείς παροχής υπηρεσιών για τους κατοίκους, απολύσεις προσωπικού των ΟΤΑ, ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων και ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.

Η «αυτοδιοίκηση» αποτελεί τοπικό κράτος περισσότερο από ποτέ, μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και της πολιτικής της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

 

Η επικείμενη αλλαγή των διοικήσεων των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, των Αντιδημάρχων αλλά και των οργάνων που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη», δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει πέρα από τη βεβαιότητα ότι η πολιτική αυτή οδηγεί στην κατάργηση ουσιαστικά των Δήμων, την καθολική υπαγωγή των υπηρεσιών τους στη σφαίρα της ανταποδοτικότητας, της φορομπηξίας και της ιδιωτικοποίησης.

Πόσο μακρινά ακούγονται άλλωστε τα μεγάλα λόγια «περί αξιοποίησης των δυνατοτήτων» του «Καλλικράτη» για «αποδοτική» και «αποτελεσματική» λειτουργία των ΟΤΑ, και ακόμα πιο αστείες οι διακηρύξεις περί οργάνων «διαβούλευσης» με τους πολίτες, επιτροπές «περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής», τη στιγμή που οι ΟΤΑ έχουν καταρρεύσει, τα Μνημόνια μας επιβάλλονται ως αποκλειστικός «μονόδρομος», η ποιότητα ζωής των πολιτών έχει κατακρημνιστεί μαζί με το εισόδημά τους, ενώ το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως «ασημικό» προς πώληση για την υπέρβαση της κρίσης.

 

Έτσι κι αλλιώς το ζήτημα δεν ήταν ποτέ τα πρόσωπα αλλά η εφαρμοζόμενη πολιτική. Το ζήτημα ήταν και παραμένει η αποφασιστική αναμέτρηση με τον «Καλλικράτη», η αντικαπιταλιστική ανατροπή της Κυβέρνησης, της Τρόικας και των Μνημονίων τους. Η συλλογική οργάνωση των κατοίκων και η αλληλεγγύη τους, οι επιτροπές κατοίκων ενάντια στα μέτρα, οι εργατικές αντιστάσεις αποτελούν την απάντηση, τα πραγματικά όργανα επιβολής της λαϊκής θέλησης και βούλησης, ενάντια στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλουν.

 

η δημοτική κίνηση

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δήμου Πρέβεζας

η περιφερειακή κίνηση

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο».