Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 14:49

Και αμερικανική επενδυτική εταιρεία στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στην Πρέβεζα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Την ετήσια έκθεσή του εξέδωσε πριν από λίγες εβδομάδες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ), στην οποία εμπεριέχονται ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία ενός ιδιαίτερα προνομιακού κλάδου της ελληνικής οικονομίας που αφορά και την Πρέβεζα, αλλά και ολόκληρο τον Αμβρακικό.

Παράλληλα η είσοδος στο “παιχνίδι” της “Amerra Capital Management LLC”, μιας ανεξάρτητης επενδυτικής εταιρίας, η οποία δραστηριοποιήθηκε σε ένα πολύ μεγάλο deal, αυτός της εξαγοράς του “Νηρέα” και της “Σελόντα” απ’ τον όμιλο Andromeda Seafood, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στην περιοχή μας, όσο και στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς ανακοινώθηκε στον Τύπο τον προηγούμενο μήνα.

Untitled

Σύμφωνα με την Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας του Σ.Ε.Θ. το 2017 η συνολική παραγωγή υδατοκαλλιέργειας ανήλθε στους 125.772 τόνους αξίας 534,95 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,15% ως προς τον όγκο και μείωση 1,27% ως προς την αξία παραγωγής σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 62% της εγχώριας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων προέρχεται από την υδατοκαλλιέργεια και το 38% από την αλιεία, ενώ ο κλάδος δημιουργεί 12.000 θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας κυρίως σε παράκτιες ή απομακρυσμένες περιοχές.

Τα κύρια είδη εκτροφής είναι ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και όστρακα που αποτελούν το 84,5% και το 15,5% αντίστοιχα της συνολικής παραγωγής. Το 2018 η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε σε 117.000 τόνους παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και οι εξαγωγές του κλάδου το 2018 εκτιμώνται σε 87.155 τόνους εκ των οποίων το 72% διοχετεύτηκε σε αγορές της Ε.Ε. και 7% σε τρίτες χώρες.

Τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα αποτελούν τον πρώτο εξαγωγικό κλάδο ζωικής παραγωγής της χώρας. Το 2019 εκτιμάται πως η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού θα κυμανθεί στους 119.000 τόνους.