Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 11:00

Ανησυχία για πάνω από 30 νεκρούς στο ναυάγιο νοτιοδυτικά των Παξών - “Δύσκολο” το έργο της προανάκρισης για το Λιμενικό Σώμα – Στο Κανάλι οι πρώτοι διασωθέντες

Το atpreveza.gr σας μετέφερε με λεπτομέρεια το ρεπορτάζ από το πολύνεκρο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή 13 ν.μ. νοτιοδυτικά των Παξών, με μία σειρά αναρτήσεων (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Ήδη έχουν διαπιστωθεί 12 θάνατοι επιβαινόντων στο μοιραίο σκάφος, οι σοροί των οποίων από το ΓΝ Πρέβεζας μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για ιατροδικαστική εξέταση, ενώ θα γίνει προσπάθεια να γίνει και ταυτοποίησή τους, αν βέβαια κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό.

Αυτό που επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής και από το Λιμενικό Σώμα είναι ότι κατά δήλωσή των διασωθέντων κατά το στάδιο της προανάκρισης στο σκάφος επέβαιναν 53 άτομα, κάτι που σημαίνει πως αγνοούνται αυτή τη στιγμή 20 άτομα. Αυτό βέβαια προκαλεί έκδηλη ανησυχία πως οι νεκροί από το ναυάγιο μπορεί να φτάσουν τους 32...

Το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να επιχειρεί στην περιοχή του ναυαγίου και τη δεδομένη χρονική στιγμή επιχειρούν τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, καθώς και μονάδα υποβρυχίων αποστολών.

Το έργο της προανάκρισης που πραγματοποιεί η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας είναι ιδιαίτερα δύσκολο, οι διασωθέντες καταθέτουν τη δική τους εκδοχή τόσο για το ναυάγιο, όσο και για την πορεία που είχε το σκάφος, αν δηλαδή ξεκίνησε από τα παράλια της Τουρκίας και εκτέλεσε διάφορα δρομολόγια στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο (πρέπει να διακριβωθεί από πού πήρε κόσμο, σε ποια λιμάνια έπιασε, αν υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα πίσω από τη διακίνηση κ.ο.κ.) πριν ξεκινήσει το ταξίδι για την Ιταλία ή αν ξεκίνησε από κάποια ακτή του Ν. Πρέβεζας το ταξίδι προς την... ελπίδα της Δυτικής Ευρώπης, το οποίο όμως μετατράπηκε σε τραγωδία. Πρέπει επίσης να εξακριβωθεί αν ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται και διακινητές.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι εκ των διασωθέντων είναι Αφγανοί, Ιρακινοί, Σομαλοί και Σύριοι, ενώ υπάρχουν και άλλων εθνικοτήτων άτομα ανάμεσα στους 21.

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, στην Πρέβεζα βρίσκεται και ο περιφερειακός διοικητής του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, αρμόδιος για την Ήπειρο.

Αναφορικά με τους διασωθέντες, τις βραδινές ώρες του Σαββάτου πήραν εξιτήριο 14 άτομα από το ΓΝ Πρέβεζας και μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο για κατάθεση στη συνέχεια στο πρώην Δημαρχείο Ζαλόγγου, ενώ παρέμειναν για νοσηλεία τα 7 (6 άνδρες και μία γυναίκα). Σε σοβαρότερη κατάσταση είναι η γυναίκα και ενδεχομένως να παραμείνει και σήμερα στο ΓΝ Πρέβεζας για νοσηλεία, ενώ κάποιοι από τους 7 ενδέχεται να μεταφερθούν σήμερα στο πρώην Δημαρχείο Ζαλόγγου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Πρέβεζας και φυλάσσεται από το Λιμενικό Σώμα. Εκεί τους παρέχεται θέρμανση, σίτιση και προσωρινή φιλοξενία από το Δήμο.

Το πρωί της Κυριακής στο Κανάλι ήταν μόνο 11 άτομα, καθώς μεταφέρονται άτομα για καταθέσεις στο κτίριο του Λιμεναρχείου στην Πρέβεζα.

 

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ αναφέρει:

 

“Τελική ενημέρωση για τον συντονισμό και την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στο συμβάν του ναυαγίου στους Παξούς.

 

Σε συνέχεια της προηγούμενης έκτακτης ενημέρωσης (14:45) από το ΕΚΑΒ, σχετικά με τον συντονισμό και την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας για το συμβάν του ναυαγίου στους Παξούς, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Οι δυνάμεις του EKAB διακόμισαν συνολικά είκοσι (20) άντρες, ηλικίας περίπου από 20 έως 50 ετών, και μία (1) γυναίκα, ηλικίας περίπου από 20 έως 25 ετών, στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας για περαιτέρω έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους. Από τον προαναφερόμενο αριθμό των διακομισθέντων, έξι (6) άνδρες και η μία (1) γυναίκα παραμένουν για περαιτέρω κλινικό έλεγχο και νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ) έχει σημάνει τη λήξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας για το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, τους Τομείς του ΕΚΑΒ Πρέβεζας, Άρτας και Ηγουμενίτσας, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, τα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Ιωαννίνων αλλά τη βάση Αεροδιακομιδών στο Άκτιο.

Για την πορεία της υγείας των νοσηλευόμενων ναυαγών στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, πλέον υπεύθυνη ενημέρωσης των ΜΜΕ είναι η Διοίκηση 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας”.