Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 11:18

Πως οδηγηθήκαμε στα ανοικτά JUMBO τις Κυριακές στην Πρέβεζα – Η αλληλουχία των αποφάσεων και το “σημείο-κλειδί” στην απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη...

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, το κατάστημα JUMBO στο Λούρο της Πρέβεζας, έχει το δικαίωμα να διατηρήσει το δικαίωμά του να ανοίγει τις Κυριακές τουλάχιστον μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή για ολόκληρο το έτος που διανύουμε.

Πως οδηγηθήκαμε όμως στο να ανοίγει το JUMBO στην Πρέβεζα όλες τις Κυριακές; Υπήρξαν μία σειρά από νόμους και δικαστικές αποφάσεις, τα οποία δημιούργησαν το συγκεκριμένο πλαίσιο “κανονικότητας”.

Στις 8 Αυγούστου 2013, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος (4177/2013) που ψήφισε η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Kανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις) και ανέφερε στο άρθρο 16:

 16a

16b

Άφηνε δηλαδή έξω τα πολύ μεγάλα καταστήματα χρησιμοποιώντας το “εργαλείο” των τετραγωνικών μέτρων, και κατ' επέκταση και τα JUMBO της περιοχής, με βάση την απόφαση που θα πάρει ο κάθε Αντιπεριφερειάρχης.

Το Σεπτέμβριο του 2013, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, διαβουλεύτηκε με τον εμπορικό κόσμο της περιοχής και τους συλλόγους, σε μία συνάντηση όπου καταδείχθηκε η άρνηση της πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου στο να ανοίγει τις Κυριακές (δείτε ΕΔΩ).

Το Νοέμβριο του 2013 (η απόφαση αυτή ισχύει ως... μπούσουλας μέχρι και σήμερα), κ. Ιωάννου στην απόφασή του συμπεριέλαβε τα εξής:

«Εγκρίνουμε την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (εκτός από αυτές που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013) ως ακολούθως:

• Για τη Δημοτική Ενότητα Πάργας, την Τοπική Κοινότητα Αμμουδιάς και την Τοπική Κοινότητα Λούτσας του Δήμου Πάργας, την Τοπική Κοινότητα Λυγιάς, την Τοπική Κοινότητα Βράχου και την Τοπική Κοινότητα Μύτικα του Δήμου Πρέβεζας, από 1η Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.

• Για το παραδοσιακό τμήμα της πόλης Πρέβεζας της Δημοτικής Κοινότητας Πρέβεζας του Δήμου Πρέβεζας (ιστορικό κέντρο) όπως αυτό ορίζεται στο ΠΔ39/1989, από 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

• Για την Τοπική Κοινότητα Καναλίου του Δήμου Πρέβεζας από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

• Για τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται εκατέρωθεν των εθνικών οδών 21ης ΕΟ Πρέβεζας –Ιωαννίνων (όρια νομού), Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας (όρια νομού), το Ενωτικό τμήμα ΕΟ Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας και 21ης ΕΟ (από κόμβο Φραξύλα έως κόμβο Λιμποχωβίτη) και το τμήμα Γέφυρα Καλογήρου-Άρτα (όρια νομού) της ΕΟ Ιωαννίνων-Αντιρρίου, από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Το πλαίσιο ωραρίου εργασίας των παραπάνω καταστημάτων καθορίζεται από 11.00 έως ώρα 20.00.

Κατά τα λοιπά ισχύει η παρ2α,β,γ του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 καθώς και τα ειδικώς οριζόμενα για τα καταστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 42 του Ν.1892/1990(Α101) και στο άρθρο 14 του Ν. 2194/1994(Α34).

Η παρούσα απόφαση δύναται να αναθεωρείται ετησίως, με απόφαση που εκδίδεται το μήνα Ιανουάριο και πρώτη εφαρμογή αναθεωρήσεως τον Ιανουάριο του 2015. Σε περίπτωση μη έκδοσης νέας απόφασης, θεωρείται ότι ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση.

Προηγούμενες αποφάσεις που αφορούν το ωράριο και τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές ζώνες, σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν.2224/1994, παραμένουν σε ισχύ.

Με την εν λόγω απόφαση δεν θίγονται εργασιακά ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία»”.

Τον Ιανουάριο του 2017 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σε τρεις περιοχές (και σε οκτώ υποπεριοχές) της χώρας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφασή της (δείτε ΕΔΩ), έκανε δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων, κλπ, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, η από 7/7/2014 υπουργική απόφαση, που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των εμπορικών κλπ καταστημάτων σε τρεις περιοχές (και σε οκτώ υποπεριοχές) της χώρας.

Το δεδομένο του ΣτΕ δημιούργησε νέα δεδομένα, παρ' όλα αυτά οι πιέσεις των “δανειστών” και ενός μεγάλου μπλοκ επιχειρηματικών εγχώριων συμφερόντων έθεταν στη διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως “κόκκινη γραμμή” τις Κυριακές. Και ουσιαστικά από την πλευρά της Κυβέρνησης υπήρξε τότε υποχώρηση.

Με ΦΕΚ στις 19/5/2017 (Ν. 4472/2017) έγινε η ακόλουθη παρέμβαση στο νόμο 4177/2013 και κατά συνέπεια δεν έμπαινε πλέον ζήτημα τετραγωνικών μέτρων που εξαιρούσαν και τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων στο Λούρο της Πρέβεζας.

 ropopoiisi

Σημείο-κλειδί” όμως στο συγκεκριμένο νόμο είναι και το ακόλουθο σημείο:

«Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παραγράφου 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη.». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν ο Στράτος Ιωάννου κάνει εκ νέου διαβούλευση και θελήσει να εξαιρέσει το άνοιγμα των JUMBO, αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από το Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή σε ένα χρόνο και να έχει ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021. Παρ' όλα αυτά αν υπήρχαν τα κοινωνικά αντανακλαστικά σωματείων και φορέων, θα μπορούσε να πιεστεί και ο ίδιος, να έχει ήδη κάνει διαβούλευση και να προλάβει να εκδώσει νέα απόφαση που θα "μπλοκάρει" περιοχές, όπου υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες, όπως π.χ. τα JUMBO.

Στο μεταξύ το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με την 18/2019 απόφασή του (δείτε ΕΔΩ) η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου, έκρινε συνταγματική την απόφαση 75812/6-7-2017 που είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, απορρίπτοντας τις αιτήσεις ακύρωσης της υπουργικής απόφασης με την οποία επιτρεπόταν να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Η “Καθημερινή” μάλιστα ανέφερε τον Ιανουάριο του 2019 σε άρθρο της: “Κατά της απόφασης Παπαδημητρίου είχαν προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και άλλοι φορείς. Από την άλλη, σε παρεμβάσεις υπέρ της υπουργικής απόφασης είχαν προβεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης Παπαδημητρίου, θεωρώντας ότι κακώς έχει αποκλεισθεί από τη δυνατότητα να μπορεί να λειτουργεί τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, είχε καταθέσει και η εταιρεία McArthurGlen Athens που διαχειρίζεται το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα”.

Το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας πάντως, αλλά και μία σειρά σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έχουν ήδη “σηκώσει το γάντι” και τονίζουν πως θα υπερασπιστούν με αγώνες τις Κυριακές των εργαζομένων.

Οψόμεθα...