Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 13:45

Νίκος Καλαντζής στο atpreveza.gr: “Μπορούμε να εφαρμόσουμε ενιαία τιμολογιακή πολιτική στα απορρίμματα με βάση και το αίσθημα δικαίου στους Δήμους”

Αν και δέχθηκε αρκετές... ειρωνείες μέσω δημοσιευμάτων για το γεγονός ότι είναι Δήμαρχος ενός “μικρού” Δήμου της Ηπείρου και παρ' όλα αυτά εκλέχθηκε Πρόεδρος στο νεοσύστατο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου (Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου), ο Νίκος Καλαντζής ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του νέου φορέα απέδειξε πως μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο από τη θέση αυτή σε ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα για την Ήπειρο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το atpreveza.gr επικοινώνησε με τον κ. Καλαντζή, αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί μία ενιαία τιμολογιακή πολιτική στην Ήπειρο στο ζήτημα των απορριμμάτων. Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ανέφερε:

Όταν μιλάμε για ενιαία τιμολογιακή πολιτική αναφερόμαστε στις εισφορές που θα πληρώνουν οι Δήμοι στο φορέα διαχείρισης. Έχουμε όλο το αντικείμενο που αφορά τα ζυγολόγια, τις ποσότητες που μεταφέρονται στο εργοστάσιο, δηλαδή μαζεύονται οι ποσότητες στους ΣΜΑ και από εκεί πηγαίνουν στο εργοστάσιο. Το υπόλειμμα του 39% επιστρέφει πίσω. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ένα κόστος.

Ας αφήσουμε στην άκρη το εργοστάσιο, που είναι μία άλλη συζήτηση. Αυτό το κόστος δεν μπορεί να δημοπρατηθεί και να επιμεριστεί για κάθε Δήμο ξεχωριστά. Ας πούμε για ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης. Θα υπάρχουν αδικίες, θα πληρώσουν οι απομακρυσμένοι Δήμοι π.χ. ο Ζηρός, η Πρέβεζα, η Άρτα δυσανάλογα, γιατί είναι μεγάλη η χιλιομετρική απόσταση.

Μαζεύουμε όλες μαζί τις μεταφορές και επιμερίζουμε το κόστος ανάλογα με τις ποσότητες. Μπορούμε να εφαρμόσουμε ενιαία τιμολογιακή πολιτική στα απορρίμματα με βάση και το αίσθημα δικαίου στους Δήμους. Αυτοί που είναι μακρύτερα θα επιμεριστούν μικρότερα βάρη και εκείνοι που είναι πιο κοντά στο εργοστάσιο και έχουν μεγάλες ποσότητες θα πληρώσουν με δίκαιο τρόπο και αναλογικά”.