Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2020 22:14

Υπουργός Εθνικής Άμυνας:"Περιμένω επικαιροποιημένη πρόταση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αξιοποίηση των στρατοπέδων της Πρέβεζας"

Την επικαιροποιημένη πρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση των στρατοπέδων της Πρέβεζας ζήτησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής είχε συνάντηση εργασίας στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας.

“Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε αναλυτικά για τα στρατόπεδα που βρίσκονται στο δήμο Πρέβεζας και τα οποία παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι κυρίως στο δήμο Πρέβεζας αλλά και στην Περιφέρεια προκειμένου να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίησή τους, που θα είναι προς όφελος όχι μόνο των αποστράτων των ενόπλων δυνάμεων αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

IMG 2738

Μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ματσίρας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νίκος Τζίμας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, ο Υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε:

“Είχα τη χαρά να επισκεφθώ τα γραφεία της αντιεριφέρειας σε μια συνάντηση εργασίας με τον βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο Πρέβεζας, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα των στρατοπέδων, των πολλών στρατοπέδων της Πρέβεζας και πιθανών τρόπων αξιοποίησής τους. Είπαμε αρκετά χρήσιμα πράγματα, μου παρουσιάστηκε όλο το θέμα που από ό,τι καταλαβαίνω απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό την τοπική κοινωνία. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις.

Όπως καταλαβαίνετε, στο βαθμό που αυτά αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, εμείς αναζητούμε προτάσεις και ιδέες και τρόπους αξιοποίησής τους προς όφελος όχι μόνο των αποστράτων των ενόπλων δυνάμεων αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Επομένως εγώ περιμένω κάποια συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συνέργεια Περιφέρειας - Αντιπεριφέρειας και δήμου Πρέβεζας και από εκεί και πέρα θα δούμε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που σε μερικές περιπτώσεις είναι σύνθετο και πρέπει οπωσδήποτε να αποσαφηνιστεί.

Όσον αφορά ιδίως τα μνημεία της πόλης, στοιχεία της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης που αποτελούν και περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λύση που είναι και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, γιατί αυτά είναι στοιχεία που αναδεικνύουν την ομορφιά αυτού του τόπου αλλά και τη βαριά ιστορική του κληρονομιά.

Επομένως το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι να υποβληθεί μία επικαιροποιημένη πρόταση από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αντιπεριφέρειας κι από κει και πέρα να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι στόχος στρατηγικός και κυβερνητικός να βρεθούν τρόποι για την αξιοποίησή της, αλλά αυτό σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να γίνει σε συνέργεια με εκείνο που θέλει η τοπική κοινωνία. Αρκεί να υπάρχει μια πρόταση δομημένη, τεκμηριωμένη στην οποία να μπορούμε να συμφωνήσουμε. Επομένως το θέμα είναι ανοιχτό και περιμένουμε την πρόταση».

"Υπάρχει περιθώριο ώστε το Άκτιο να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμιστεί"

Σε ερώτηση για την αεροπορική μονάδα του Ακτίου ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως στη νέα Δομή Δυνάμεων που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπάρχει περιθώριο ώστε το Άκτιο να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμιστεί.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια ανησυχία για την υποβάθμιση αυτής της Αεροπορικής Βάσης. Θεωρώ ότι η σπουδαιότητα και η στρατηγική τοποθεσία αυτής της βάσης δεν δικαιολογούν περιθώρια για ανησυχία, αλλά περιθώρια για αισιοδοξία. Θεωρώ ότι στη νέα δομή Δυνάμεων που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπάρχει περιθώριο ώστε το Άκτιο να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμιστεί. Καταλαβαίνω ότι η μετατροπή της Βάσης σε Αεροπορικό Απόσπασμα δημιουργεί κλίμα ανησυχίας, από εκεί και πέρα όμως επειδή όσον αφορά το πολιτικό αεροδρόμιο, ήδη είναι δεδομένη η αναβάθμισή του με την έλευση της Fraport,κάτι που συμβαίνει και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, νομίζω ότι αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει και για τη στρατιωτική βάση. Θα το δούμε όμως στα πλαίσια του ανασχεδιασμού της νέας δομής Δυνάμεων. Ξέρω όμως από τη στρατηγική σημασία αυτού του μέρους και τη γεωγραφική του θέση ότι τα περιθώρια θα έλεγα δημιουργούν προοπτικές αναβάθμισης και όχι υποβάθμισης» τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πολυμέσα