Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 12:47

Ο κατάλογος των μειονεκτικών και ορεινών περιοχών του Ν. Πρέβεζας – Εν αναμονή νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών

Στα τέλη του 2018 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βασιζόμενο σε μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε διαμορφώσει έπειτα από διαβούλευση το νέο χάρτη με την οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα,που στάλθηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα ακολούθησε όσα προβλέπονταν από τον Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο δημιουργήθηκαν ζητήματα, καθώς αρκετές περιοχές και στο Ν. Πρέβεζας (π.χ. Νικόπολη, Φλάμπουρα, Μιχαλίτσι, Ρωμιά, Βουβοπόταμος κ.α.) αποχαρακτηρίζονταν και έχαναν τα ειδικά προνόμια.

Παρ' όλα αυτά, καθώς δεν υπήρξε νέο ΦΕΚ, ο κατάλογος των περιοχών στο Νομό Πρέβεζας διαμορφώνεται ως εξής:

meionektikes1

meionketikes2

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν το χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης έως και το 2020.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τόνισε μεταξύ άλλων σε πρόσφατες δηλώσεις του:

«Να στηρίξουμε πάνω και πέρα απ’ όλα τις ακριτικές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Σε αυτή τη διαδικασία σχεδιάζουμε τη μείωση του κόστους παραγωγής και την υποβοήθηση των Ελλήνων αγροτών, που δεν πρέπει να βλέπουν τον εαυτό τους ως ανθρώπους που παράγουν προϊόντα και τρόφιμα, αλλά που συμμετέχουν στον τουρισμό και την γαστρονομία του τόπου τους.

Πρέπει να σεβαστούμε τον παραγωγό,  τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε τα προβλήματα και θα σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα σχέδιο που θα λύνει προβλήματα, ώστε να μένουν στον τόπο τους, να διατηρούν την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου, να εξασφαλίσουν την  επισιτιστική  ασφάλεια της χώρας και να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της οικονομίας».