Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 13:47

Η δεύτερη καμπάνα του πύργου του ρολογιού επιστρέφει...

Πέρασε περίπου ένας χρόνος από το άρθρο του κ. Νίκου Καράμπελα στο atpreveza.gr όπου ανέδειξε το θέμα της δεύτερης καμπάνας του πύργου του ρολογιού της Πρέβεζας και φαίνεται ότι επιτέλους υπάρχει κινητικότητα προκειμένου η καμπάνα να σταματήσει να βρίσκεται ξεχασμένη στις αποθήκες του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ενέργειες της αντιδημάρχου Αθηνάς Κωνσταντάκη η καμπάνα μεταφέρθηκε πρόσφατα στο αρχαιολογικό μουσείο για να γίνουν ορισμένες εργασίες συντήρησης και σύντομα θα τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο στο ιστορικό κέντρο (πιθανώς στην είσοδο του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους).

Να θυμίσουμε πως πρόταση του κ. Καράμπελα ήταν η καμπάνα να τοποθετηθεί, πάνω σε μια απλή ξύλινη βάση, στο κέντρο του γραφείου του Δημάρχου Πρέβεζας, με σκοπό όχι απλώς να διασωθεί, αλλά και να εκτεθεί ώστε να την βλέπουν όσοι επισκέπτονται το Δημαρχείο της πόλης.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο κ. Καράμπελας η καμπάνα σώζεται σε άριστη κατάσταση και είναι κοσμημένη με ένα ιπτάμενο περιστέρι που κρατά στο ράμφος του κλαδί ελιάς, που παραπέμπει στον θυρεό της Πρέβεζας κατά την περίοδο της ενετοκρατίας. Η καμπάνα ήταν και είναι κυριότητας του Δήμου Πρέβεζας, αφού αγοράστηκε με συνδρομές των Πρεβεζάνων, το 1865.

Ακολουθούν τα σχετικά άρθρα του κ. Καράμπελα:

Η πρώτη καμπάνα του ρολογιού της Πρέβεζας, έργο των Canciani της Βενετίας

Η δεύτερη καμπάνα του πύργου του ρολογιού της Πρέβεζας

Ο Βενετσιάνικος Πύργος του Ρολογιού της Πρέβεζας και η κατασκευασμένη από τους Canciani καμπάνα του. Η ιστορική τους διαδρομή από το 1792 μέχρι σήμερα