Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 14:02

Τα προβλήματα των Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων στο επίκεντρο της Δ' Περιφερειακής Σύσκεψης της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων που έγινε στην Πρέβεζα

Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, τα προβλήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων, τα κενά σε καθηγητές, οι μετακινήσεις των μαθητών και η σίτιση ήταν μερικά από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της Δ' Περιφερειακής Σύσκεψης της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Πρέβεζα.

IMG 3154

Όπως επισημάνθηκε κοινός παρανομαστής των προβλημάτων είναι η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης αλλά και θέλησης από την εκάστοτε κυβέρνηση να δώσει λύσεις με αποτέλεσμα οι μαθητές για ακόμη μια χρονιά να κατεβαίνουν στους δρόμους και να ζητούν λύσεις για τα αυτονόητα.

IMG 3138

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη των Δ.Σ των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Κέρκυρας, Λευκάδας, Αγρινίου, Μεσολογγίου και Άμφισσας και εισαγωγικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας Λάμπρος Βέλλιος υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο αυτών των συσκέψεων με κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια, οι οποίες όπως είπε μέσα από την όσμωση της διαφορετικότητας θα οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας και του ρόλου του Συλλόγου Γονέων.

IMG 3156

Την πληθώρα των προβλημάτων στο Μουσικό Σχολείο της Πρέβεζας αναγνώρισε ο αναπληρωτής Διευθυντής Δ.Δ.Ε Πρέβεζας κ. Σταύρος Τσουμάνης σημειώνοντας πως πολλές φορές η αρμοδιότητα επίλυσής τους ξεπερνά ακόμη και τη Διεύθυνση της εκπαίδευσης. Ο κ. Τσουμάνης σημείωσε πως γενικότερα τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα σχολεία ανάγονται στο γενικότερο και σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Παιδεία γενικά, που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τη συμβολή των Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων και στην επίλυση προβλημάτων.

IMG 3158

Εκ μέρους της ΕΛΜΕ Πρέβεζας ο κ. Δημήτρης Τάγγας επεσήμανε ότι η ΕΛΜΕ είναι στο πλευρό των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων όσον αφορά τα προβλήματα που έχει το Μουσικό Σχολείο της πόλης, απαιτώντας από την πολιτεία και το δήμο την άμεση ανέγερση μουσικού σχολείου στην πόλη και ταυτόχρονα επισήμανε πως η ΕΛΜΕ δίνει ένα αγώνα έτσι ώστε να υπάρχουν διορισμοί γενικότερα στην εκπαίδευση και ειδικότερα στα Μουσικά Σχολεία.

IMG 3163
Στα διαχρονικά προβλήματα της εκπαίδευσης εστίασε η εκπρόσωπος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας κα Στέλλα Βαλαβάνη σημειώνοντας πως έχουμε μια ολοένα διευρυνόμενη ψαλίδα μεταξύ του σχολείου των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και του σχολείου που έχουμε σήμερα., μια ψαλίδα που διευρύνεται από την πολιτική που ακολουθούν απέναντι στη Δημόσια Παιδεία, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κα Βαλαβάνη επισήμανε πως στόχος είναι να στηθούν Ομοσπονδίες των Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων σε κάθε Περιφέρεια όλης της Ελλάδας και βέβαια και στην Ήπειρο, έτσι ώστε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και ο πυρήνας που είναι οι Σύλλογοι να μπορούν να απευθυνθούν και να λειτουργούν ακόμη πιο συλλογικά και με έναν πιο κεντρικό σχεδιασμό για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων ζητημάτων.

IMG 3167

Τα πολλά προβλήματα των σχολείων αναγνώρισε ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος σημειώνοντας πως η επίλυση τους αποτελεί ζητούμενο και στόχο για τη δημοτική αρχή. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας αναφέρθηκε στην όλη διαδικασία που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια για την ανέγερση μουσικού σχολείου, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βρεθεί ο χώρος που μπορεί να ανεγερθεί το Μουσικό σχολείο είτε εντός του αστικού ιστού είτε εκτός, αλλά και η χρηματοδότηση που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

IMG 3147

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων κα Άννα Χρονοπούλου, η οποία υπογράμμισε πως η Ένωση βρίσκεται στο πλευρό των συλλόγων σε όλη την Ελλάδα και ενημερώνει για τις εξελίξεις στα ζητήματα τις παιδείας και τα εξειδικευμένα ζητήματα των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

“Αφουγκραζόμαστε τις έγνοιες και τους προβληματισμούς κάθε γονιού χωριστά σε κάθε τοπική κοινωνία για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τη δράση μας” είπε χαρακτηριστικά η κα Χρονοπούλου η οποία περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων και κατ' επέκταση οι οικογένειες των παιδιών αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Η κα Χρονοπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία αλλά και γενικότερα τα σχολεία της χώρας, τα οποία αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των μαθητών όπως οι ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, η έλλειψη σίτισης, η έλλειψη εκπαιδευτικών και η έλλειψη μεταφοράς και υπογράμμισε πως όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και όχι απλά στη μάθηση.

“Οι γονείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους για το Σχολείο και την κοινωνία που αξίζουν” κατέληξε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε διάλογος με τους εκπροσώπους των Συλλόγων που βρέθηκαν στην Πρέβεζα.