Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 12:20

Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης Κοινωνικής Υπηρεσίας στις σχολικές μονάδες Β/θμιας Εκπαίδευσης (video)

Τον πολυδιάστατο ρόλο των ειδικοτήτων του Ψυχολόγου και του Κοινωνικού λειτουργού στην Β/θμια εκπαίδευση και ταυτόχρονα την αναγκαιότητα ύπαρξης τους στις σχολικές μονάδες, ανέδειξε η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου , του 2ου , του 3ου, του 4ου, Γυμνάσιου και του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, αυτή τη στιγμή μόνο 3 από τα 26 σχολεία β/θμιας του νομού υποστηρίζονται και αυτή η υπηρεσία είναι “λειψή” αφού η κοινωνική λειτουργός αποχώρησε, ενώ κοινό συμπέρασμα ήταν πως η τοποθέτηση ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού σε περισσότερα σχολεία είναι βασικός άξονας για την ολοκληρωμένη υποστήριξη των μαθητών που χρήζουν παρέμβασης χωρίς βιαστικές ή ασυνεχείς δράσεις.

IMG 3361

Όπως τόνισε εισαγωγικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας κ. Λάμπρος Βέλλιος, οι σύλλογοι γονέων που συνδιοργάνωσαν την Ημερίδα αφουγκράστηκαν την αγωνία και τις σκέψεις της σχολικής κοινότητας και ένωσαν τις δυνάμεις τους για την πραγματοποίηση της Ημερίδας σε μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης δομών ζωτικών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

“Η ύπαρξη ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού σε κάθε σχολική μονάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποτελεσματικής διαχείρισης και προαγωγής της ψυχοσυναισθηματικής, κοινωνικής και γνωστικής ανάπτυξης των εφήβων μαθητών. Παράλληλα ως ειδικοί παρεμβαίνουν κάθε φορά με τρόπο επιστημονικό, ενημερώνουν και στηρίζουν το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους γονείς σε θέματα διαχείρισης συμπεριφορών και δράσεων που αναδύονται συχνά στο σχολικό περιβάλλον. Σήμερα όλοι μαζί αφού κατανοήσουμε αυτή την αναγκαιότητα ας συγκεκριμενοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουμε τη μόνιμη εγκαθίδρυση κοινωνικής υπηρεσίας στα σχολεία μας, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο να διεκδικήσουμε το αυτονόητο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέλλιος και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον προϊστάμενο του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Πρέβεζας κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέπτυξε το πλαίσιο που ισχύει μέχρι σήμερα στο κομμάτι της ύπαρξης κοινωνικής υπηρεσίας στις σχολικές μονάδες καθώς και τον τρόπο που γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στην κοινωνική υπηρεσία του ΚΕΣΥ.

IMG 3363

“Η πρόληψη δημιουργίας προβλημάτων και κρίσεων στο χώρο του σχολείου έχει πολύ μεγάλη σημασία. Για να μπορείς να προλαμβάνεις πρέπει να είσαι εκεί, να ανιχνεύεις, να εντοπίζεις και να ενεργείς κατάλληλα και έγκαιρα. Ναι υπάρχει η αναγκαιότητα ύπαρξης κοινωνικής υπηρεσίας στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μια εφικτή πρόταση διεκδίκησης είναι η σύσταση μιας οργανικής θέσης ψυχολόγου και μιας κοινωνικής λειτουργού ανά πέντε σχολικές μονάδες, είναι μια θέση που τη γνωρίζει το υπουργείο την οποία έχουμε θέσει και ως προϊστάμενοι ΚΕΣΥ τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι μια πρόταση την οποία μπορείτε να διεκδικήσετε” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας πως ο ρόλος της κοινωνικής υπηρεσίας στη συνολική υποστήριξη του έργου της σχολικής μονάδας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ωστόσο όπως τόνισε οι εξειδικευμένες γνώσεις του ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού δεν μπορούν να δώσουν μαγικές λύσεις σε προβλήματα που τυχόν ανακύπτουν και για αυτό χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, κοινωνικής υπηρεσίας, εκπαιδευτικών και γονέων.

IMG 3385

Στο ρόλο της κοινωνικής υπηρεσίας στα σχολεία αναφέρθηκε η ψυχολόγος ΕΕΠ β\θμιας κα Ευριδίκη Νεραντζή, σημειώνοντας πως μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών, τη διασύνδεση των μαθητών μεταξύ τους και τη σχολική πραγματικότητα, τη λειτουργική σύνδεση του σχολείου με την οικογένεια και τη δικτύωση της σχολικής κοινότητας με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

“Η εμπειρία δείχνει ότι η παρουσία του Ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού διευρύνει τον κοινωνικόπαιδαγωγικό χαρακτήρα του σχολείου και ενισχύει τη συναισθηματική ανάπτυξη των νέων και το σύγχρονο σχολείο οφείλει να έχει πλέον διεπιστημονικό χαρακτήρα” τόνισε μεταξύ άλλων η κα Νεραντζή.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρεμβάσεις από το διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Πρέβεζας κ. Ιωάννη Παππά, τη διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας Βαρβάρα Ζαντραβέλη και την Πρόεδρο του Μαθητικού Σχολικού Συμβουλίου Σόνια Μιχαηλίδου και με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη την Ημερίδα, η οποία μεταδόθηκε “ζωντανά” από το atpreveza.gr

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων