Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 12:40

Στον περιορισμό των θέσεων υπαίθριου και στάσιμου εμπορίου προχωρά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας

Στον περιορισμό των θέσεων υπαίθριου και στάσιμου εμπορίου στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Πρέβεζας προχωρά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου που έγινε τη Δευτέρα και όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Κουμπής, στόχος του Λιμενικού Ταμείου είναι να βάλει μια τάξη στην εικόνα που επικρατούσε τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλία της πόλης με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους, επιχειρηματίες αλλά και επισκέπτες.

IMG 3438

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπή φέτος κατατέθηκαν 19 αιτήσεις και προκειμένου να εξεταστούν έγινε κατηγοριοποίηση, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα με τη συνδρομή μηχανικού θα γίνει και αποτύπωση των σημείων που θα δοθούν οι θέσεις προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και να μη δημιουργούνται προβλήματα.

Ο κ. Κουμπής τόνισε στην εισήγησή του: “Σε προηγούμενη συζήτηση είχαμε πει να περιορίσουμε τους χώρους, να μη γίνεται αυτό που γινόταν και υπήρχαν πάρα πολλοί πλανόδιοι και κάποιοι κάτοικοι και επισκέπτες που διαμαρτύρονταν. Οπότε με βάση αυτό το σκεπτικό πρέπει να κινηθούμε και ανάλογα. Οι αιτήσεις που έχουμε είναι συνολικά 19 και για να τις εξετάσουμε τις κάναμε κάποια κατηγοριοποίηση. Έτσι, έχουμε 9 θέσεις για πώληση καλαμποκιών, από αυτές τις 9 θέσεις με βάση τις χρήσεις που έχουμε κάνει σαν λιμενικό ταμείο μπορούν να εγκριθούν οι 8. Από αυτές τις 8 οι 2 πάντα πηγαίνουν σε άτομα με αναπηρία πάνω από 50%, οπότε μας μένουν άλλες 6 θέσεις. Έχουμε 7 αιτήσεις και είπαμε εφόσον γίνει ο έλεγχος των φακέλων και είναι σε όλους τα δικαιολογητικά πλήρη, να ακολουθήσει μια κλήρωση για τις θέσεις αυτές.

Στα ζαχαρώδη μέχρι τώρα δίνονταν 3 θέσεις, φέτος έχουμε 4 αιτήσεις και πάλι κάναμε μια κατηγοριοποίηση. Έχουμε δύο οι οποίες αναφέρονται σε ζαχαρώδη τα οποία δεν είναι σε καντίνα, και σε αυτές είπαμε εφόσον γίνει η εξέταση των δικαιολογητικών να καταλήξουμε σε μία και να καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα τετραγωνικά. Όσον αφορά για τις 2 αιτήσεις που έχουμε για καντίνα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο η θέση αυτή να δοθεί προς το λούνα παρκ γιατί καταλαμβάνει μεγάλο χώρο και έτσι να μη δημιουργούνται και τα προβλήματα που έχουμε αναφέρει.

Έχουμε άλλες 6 αιτήσεις οι οποίες αναφέρονται για άλλες χρήσεις, στις οποίες είπαμε να περιορίσουμε τις θέσεις και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες, αλλά και να μη δημιουργήσουμε και προβλήματα στους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν και να βιοποριστούν. Έχουμε 6 αιτήσεις που αναφέρονται σε πώληση βοτάνων, μελιού, ελαιόλαδα, κοσμήματα, σανδάλια, χειροτεχνίες και ζωγραφική-γλυπτική. Από αυτές τις θέσεις η εισήγησή μου είναι η μία θέση να είναι για είδη λαϊκής τέχνης-αργυροχρυσοχοΐας και η άλλη θέση να δοθεί με κλήρωση, αφού γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών όσων κατέθεσαν αίτηση”.

Ο κ. Καραμανίδης εξέφρασε την αντίθεσή του όσον αφορά το γεγονός ότι η μία θέση δίνεται κατευθείαν για είδη λαϊκής τέχνης ζητώντας να μπουν και οι 2 θέσεις σε κλήρωση, με τον κ. Κουμπή να επισημαίνει πως πρόκειται για μια δραστηριότητα που προωθεί την τοπική οικονομία της Ηπείρου, ενώ οι άλλες χρήσεις είναι επαναλαμβανόμενες.

Την ανάγκη να περιοριστούν αλλά και να συγκεκριμενοποιηθούν οι θέσεις υπαίθριου και στάσιμου εμπορίου στη χερσαία ζώνη του λιμανιού επισήμανε ο υπολιμενάρχης κ. Σούγκας, υπενθυμίζοντας πως θέση της Υπηρεσίας είναι οι θέσεις αυτές να δίνονται όχι τόσο στο παραλιακό μέτωπο, αλλά προς την πλευρά της πλατείας Ανδρούτσου.

“Τα τελευταία χρόνια είχε παραγίνει το κακό, υπήρχε μεγάλη ένταση και ανάμεσα στους επαγγελματίες και με τους τουρίστες και ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που έχουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και για αυτό το λόγο η Υπηρεσία θέλει να περιοριστεί αυτή η κατάσταση και όταν γίνει η αποτύπωση από μηχανικό οι θέσεις να συγκεκριμενοποιηθούν. Το λιμεναρχείο έχει κάνει και σχετικό έγγραφο που περίπου θέλει να είναι αυτές οι θέσεις γιατί πραγματικά υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και διενέξεις. Λογικό είναι να μην μπορούν να ικανοποιηθούν όλοι και για εμάς δεν είναι και εφικτό για την εύρυθμη λειτουργία της χερσαίας ζώνης του λιμανιού. Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να γίνει περιορισμός από τη μία και ταυτόχρονα οι θέσεις να συγκεκριμενοποιηθούν” είπε ο κ. Σούγκας, ενώ κλείνοντας ο δήμαρχος κ. Νίκος Γεωργάκος υπογράμμισε πως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα είναι έτοιμο με το σχέδιο της ανάπλασης της παραλίας και τις θέσεις πού πρόκειται να μπουν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια επιπλέον θέση με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.