Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 13:23

Ακάλυπτο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας για υγρά απόβλητα και πετρελαιοειδή;

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, έχει προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, που αφορά την παροχή υπηρεσιών ευκολιών υποδοχής υγρών αποβλήτων και καταλοίπων των πλοίων που προσεγγίζουν τη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, καθώς και τη συλλογή πετρελαιοειδών και λοιπών αποβλήτων με ευθύνη του ΔΛΤ.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή -όπως επιβεβαίωσε και στην ιστοσελίδα μας ο Αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πρέβεζας Γρηγόρης Κουμπής- δεν υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα με ό,τι προβλήματα και περιβαλλοντικούς κινδύνους δημιουργεί μία τέτοια κατάσταση, καθώς πέρα από τα πλοία οποιοδήποτε τέτοιο υλικό από οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία δεν έχει πού να αποθηκευτεί.

Τον Απρίλιο του 2017 το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενέκρινε το «Σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων που καταπλέουν στην περιοχή αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας» (δείτε ΕΔΩ). Η τότε διοίκηση του ΔΛΤ Πρέβεζας με Πρόεδρο τον Ευάγγελο Συγκούνα αναγνωρίζοντας τα παρακάτω:

apovlita1

προχώρησε τον Οκτώβριο του 2017 σε απόφαση για υπογραφή σύμβασης διάρκειας 1 έτους με εταιρεία με έδρα των Πειραιά, η οποία εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους υπηρεσίες και ανταποκρίνεται άριστα στα καθήκοντά της.

Τον Οκτώβριο όμως του 2018 όταν απαιτήθηκε και πάλι νέα υπογραφή σύμβασης, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ δεν μπόρεσε να γίνει εκ νέου ανάθεση και υπογραφή σύμβασης, λόγω περιορισμένου κονδυλίου στον προϋπολογισμό του ΔΛΤ Πρέβεζας. Την ίδια στιγμή η πολιτική ένταση που επικράτησε εκείνη την εποχή εντός της παράταξης Μπαΐλη, που οδήγησε στην παραίτηση του κου Συγκούνα και τον ορισμό το Μάρτιο του 2019 στη θέση του Προέδρου του Ταμείου, του κου Θεόδωρου Κατσαούνου, δεν έφερε κάποια νέα εξέλιξη.

Κι αυτό γιατί ο κ. Κατσαούνος λόγω της προκήρυξης των εκλογών δεν μπορούσε να προχωρήσει τις διαδικασίες διαγωνισμού και συμβασιοποίησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων που καταπλέουν στην περιοχή αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας», το χρόνο που διανύουμε πρέπει να γίνει εκ νέου εκπόνηση σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων που καταπλέουν στην περιοχή αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας (η διάρκειά τους είναι τριετής).

Όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό του 2020 του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, έχουν ήδη προβλεφθεί πιστώσεις τόσο για την εκπόνηση νέου σχεδίου, όσο και για τις υπηρεσίες ευκολιών υποδοχής υγρών αποβλήτων και καταλοίπων των πλοίων που προσεγγίζουν τη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, καθώς και τη συλλογή πετρελαιοειδών και λοιπών αποβλήτων με ευθύνη του ΔΛΤ (δείτε ΕΔΩ), με ένα ποσό που συγκεντρωτικά ξεπερνά τις 70.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που θα πρέπει να λύσει άμεσα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και η νέα του διοίκηση. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες...