Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 21:13

Θα αλλάξουν φωτισμό ή θα “αλλάξουν τα φώτα” στους δημότες Πρέβεζας; - Αναβίωσε πρόσκαιρα η “τριπλή συμμαχία”; (pics)

Σε οξεία αντιπαράθεση με λεκτικούς “διαξιφισμούς”, που ανέδειξε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις αναφορικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών οδοφωτισμού του Δήμου Πρέβεζας, εξελίχθηκε η συζήτηση του θέματος “Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου:«Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας και έγκριση τευχών διακήρυξης του έργου»”, στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης.

IMG 3632

Πρόκειται για ένα έργο της Περιφέρειας Ηπείρου, που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και αφορά τη συμμετοχή του Δήμου Πρέβεζας, κάτι βέβαια που είχε απασχολήσει και πάλι το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας το 2017 (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ). Τότε βέβαια ήταν μειωμένα τα χρηματικά ποσά και η διάρκεια ήταν για 16 έτη. Στο μεταξύ υπήρξαν... παλινωδίες στο πρόγραμμα με το Δήμο Αρταίων τελικά να αποχωρεί.

Ειδικότερα, το έργο συνίσταται στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και των υποδομών του συνόλου του οδικού και αστικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πρέβεζας, από το σημείο σύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου με τη παροχή της ΔΕΗ στο μετρητή (εντός πίλλαρ ή επίτοιχου ή άλλου εξωτερικού πίνακα) και μετά, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συνοδευτικών έργων, δηλαδή στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας με σημαντικά μικρότερη κατανάλωση, στην αποκατάσταση των βλαβών/φθορών που αφορούν στις υποδομές του εν λόγω δικτύου και σε λοιπά συνοδά έργα, στην αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου προκύπτει από την εξοικονόμηση της ενεργειακής κατανάλωσης, και έχει εκτιμηθεί στο ποσό των 8.956.139 €,

Στον ανωτέρω προϋπολογισμό ενσωματώνεται και το κατασκευαστικό κόστος του έργου, το οποίο έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί στο ποσό των 5.638.422 €

Το συμβατικό αντάλλαγμα (δαπάνη του Δήμου) θα καλύπτεται από το ποσό εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω των εφαρμοζόμενων Ανταποδοτικών Τελών Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμοσθεί με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων κατόπιν σχετικής αιτιολογημένης εισήγησης της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης μέχρι την έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης του Έργου από τα αρμόδια όργανα του ΚτΕ.

Η περίοδος εργασιών είναι 18 μήνες από την υπογραφή και έναρξη ισχύος των συμβατικών κειμένων, περιλαμβανομένης και της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας και η περίοδος υπηρεσιών (λειτουργίας) έως 12 έτη.

IMG 3636

Έπειτα από μία συζήτηση που ξεπέρασε τις 2 ώρες η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων “Δήμος της Καρδιάς μας”, “Δημοτική Ανατροπή” και “Ανάπτυξη Τώρα” (επιπλέον ο ανεξάρτητος σύμβουλος Μπάμπης Κακιούζης). Το “πράσινο φως” από την παράταξη του Γιώργου Νίτσα στην επιλογή του Δημάρχου αποτελεί μία έκπληξη, έστω και με τη διευκρίνιση ότι δεσμεύεται ο Δήμαρχος για ό,τι συμβεί με το πρόγραμμα και ότι θα πρέπει να έρθει πάλι το θέμα στην οικονομική επιτροπή. Και αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι γνωστό πως οι δύο παρατάξεις ήταν "στα χαρακώματα” έπειτα από το άκομψο “σπάσιμο” από πλευράς του Δημάρχου της προεκλογικής “τριπλής συμμαχίας” (Γεωργάκος-Ροπόκης-Νίτσας). Η “αναβίωση” ωστόσο του σχήματος φαίνεται πως είναι πρόσκαιρη και πιθανότατα δε θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Όλα πάντως κρίνονται στο “στίβο” του δημοτικού συμβουλίου.

Η “Δημοτική Συνεργασία” πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και να γίνουν ξεκάθαρα τα ακριβή στοιχεία για το αν είναι ωφέλιμο ή όχι για το Δήμο το πρόγραμμα, πρόταση την οποία στήριξε και η παράταξη “Στροφή στο Μέλλον”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την πρότασή της που χαρακτηρίζεται από τη βασική της αρχή να μην αναλαμβάνουν ιδιώτες υπηρεσίες του Δήμου, πρόταση την οποία στήριξε και ο σύμβουλος της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας, Μιχάλης Γεωργούλης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2019 (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την προγραμματική σύμβαση), το θέμα “πέρασε” και από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας.

IMG 3587

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν πάντως αρκετά και ενδιαφέροντα με τον τεχνικό σύμβουλο που εκπροσώπησε και την Περιφέρεια Ηπείρου, κ. Ντίνο Παπαπολύζο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας TREK Development Α.Ε.), να αναφέρει μεταξύ άλλων, πριν ξεκινήσει η εποικοδομητική “ανάκριση” από τους συμβούλους:

Με κάθε λεπτομέρεια θα σας πω ότι το έργο αφορά όλα τα φωτιστικά σώματα του Δήμου Πρέβεζας. 8.170 φωτιστικά, 7.628 ιστοί και 151 pillars (διανομείς). Θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας και λιγότερα τέλη για τους δημότες. Τα χρήματα θα είναι 500.000 ευρώ εξοικονόμηση κάθε χρόνο. Με την ωρίμανση έργων, τα τεύχη δημοπράτησης και τη συμβασιοποίηση, θα έρθει εργολάβος να αλλάξει τα φώτα στο Δήμο της Πρέβεζας. Σε όλη αυτή τη διαδικασία ο Δήμος δε θα βάλει ευρώ. Και πως θα γίνει το έργο; Το έργο θα γίνει από την εξοικονόμηση με τα LED, θα είναι 60-65% της υφιστάμενης ενεργειακής κατανάλωσης, αυτό θα δώσει τα χρήματα. Από αυτά τα περισσότερα θα πάρει ο εργολάβος και ένα 25% θα τα πάρει ως μείωση τιμών και κατανάλωσης, πληρωμών του Δήμου, 152.000 ευρώ το χρόνο και αν υπολογίσουμε και τη συντήρηση για 12 χρόνια, τότε είναι 252.000 ευρώ το χρόνο. Εάν δε γλιτώσει αυτό το ποσό ο ανάδοχος θα εκπέσει. Το έργο θα φέρει επίσης αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες, μείωση των παραπόνων των πολιτών και απαλλάσσεται ο Δήμος και οι υπάλληλοι από όποια αστική ευθύνη του ελλιπούς φωτισμού του Δήμου”.

Οι παρατάξεις έλαβαν στις εισηγήσεις τους και τον παρακάτω πίνακα:

times

IMG 3596

Ο επικεφαλής της “Στροφής στο Μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς εξέφρασε την απορία του αν θα φτάσει στο 60% η εξοικονόμηση, αν θα είναι επαρκής ο φωτισμός και πως προκύπτει η προσαύξηση του 3% που θα πάρει ο εργολάβος.

IMG 3600

Ο σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Θανάσης Ανωγιάτης, ρώτησε αν είναι επικαιροποιημένα τα στοιχεία της μελέτης και εξέφρασε την αμφιβολία του αν θα μπορέσει να είναι επωφελές οικονομικά το έργο για το Δήμο. Αναφέρθηκε στο κομβικό σημείο για τη διαδικασία αποπληρωμής, αν δηλαδή θα δεσμεύει ο ανάδοχος ανταποδοτικά τέλη ή θα γίνει με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ υποστήριξε ότι η μελέτη έγινε με βάση το επιθυμητό και όχι με το τι πληρώνει πραγματικά ο Δήμος.

IMG 3558

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Ανατροπή” Βαγγέλης Ροπόκης είπε μεταξύ άλλων:

“Είναι μέσα οι στύλοι; Αν γίνει επέκταση δικτύου αναλαμβάνει η εταιρεία ή μόνο την υπηρεσία;

Είχαμε πειστεί πως είναι για το συμφέρον του Δήμου όλη αυτή η αναβάθμιση; Μετά από τρία χρόνια απάντησε αρνητικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Χρήστος Μπαΐλης. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο κ. Πιπιλίδης ή ο κ. Γιαννουλάτος το γνώριζε κι εμείς συνεχίζαμε να μιλάμε για άλλα πράγματα;

Αν ξέρατε για το έγγραφο και δεν το είπατε τότε υπάρχει θέμα...”.

IMG 3533

Ο σύμβουλος της παράταξης “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” Μιχάλης Γεωργούλης, ρώτησε αν το πρόγραμμα αφορά μόνο το δίκτυο, πόσο θα είναι το κόστος κάθε χρόνο για τον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου και αν θα δεσμεύσει το Δήμο και σε σχέση με την επέκταση του σχεδίου πόλης. Αν θα είναι συμφέρουσα αυτή η σύμβαση και μελλοντικά, δεσμεύοντας και τις επόμενες δημοτικές αρχές.

IMG 3609

Ο σύμβουλος της “Δημοτικής Συνεργασίας” Κοσμάς Κορωναίος είπε μεταξύ άλλων:

“Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πως θα μας είναι επωφελές αυτό το πράγμα; Θα πληρώνουμε ρεύμα στη ΔΕΗ; Θα πληρώνουμε. Πληρώνουμε γύρω στις 300.000 ευρώ τώρα. Η πληρωμή θα γίνεται από ανταποδοτικά τέλη. Όπως το ΦΟΔΣΑ. Δηλαδή τα λεφτά των δημοτών θα τα διαχειρίζεται ο ιδιώτης; Είναι... χοντρό ζήτημα αυτό... Βάζουμε ιδιώτη στο ταμείο του Δήμου; Εμείς πάμε για μεγάλη επέκταση του σχεδίου πόλεως. Δεν υπάρχει πρόνοια γι' αυτό; Στη συγκεκριμένη σύμβαση δεν υπάρχει πρόνοια και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εγώ θεωρούσα ότι ήταν μέσα στη μελέτη αυτό. Ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος; Δεν αποτυπώνεται στην προγραμματική σύμβαση” και πρόσθεσε: “Αμφισβητείτε τα οικονομικά στοιχεία που δίνει ο Δήμος; Κάτι δεν είναι σωστό στη μελέτη...”.

IMG 3621

Ο Βασίλης Κωστούλας, σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” είπε με τη σειρά του:

“Είμαστε σε μία εικονική πραγματικότητα. Πιάσαμε κορόιδο κάποιον; Είναι δυνατόν κάποιος να έρχεται και να μας κάνει χάρη;”

Εδώ βλέπουμε ότι με βάση τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ότι κοντά στο 65% των λαμπτήρων του Δήμου δεν θα πρέπει να είναι αναμμένα... Έχουμε τέτοια δείγματα;”.

Μικρή παρέμβαση έκανε ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Πρέβεζας Κώστας Φούντογλου, ο οποίος παρέθεσε τα αναλυτικά στοιχεία του Δήμου Πρέβεζας (τα ανέφερε αργότερα και ο κ. Μπαΐλης) και επισήμανε: “Η ΔΕΗ έχει να κάνει αύξηση από το 2013 στο τιμολόγιο των φώτων. Εγώ βλέπω τι παρακρατά στη ΔΕΗ”.

IMG 3612

Ο σύμβουλος της “Δημοτικής Συνεργασίας” Λάζαρος Πιπιλίδης τόνισε:

“Τότε, το 2017, είχαμε πει να δούμε πρώτα τη μελέτη και μετά θα πάρουμε απόφαση. Ή απλώς δίνουμε το πράσινο φως στην Περιφέρεια; Το 2017 πληρώσαμε 352.000 ευρώ και το 2019, 294.000 ευρώ. Κάπου τα πράγματα δεν είναι σωστά. Δε γίνεται να πέφτουμε τόσο μακριά. Κάποιος “κλέβει””.

IMG 3616

Ο επικεφαλής της ίδιας παράταξης και πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης ανέφερε:

“Θα πρέπει να καθορίσουμε το ετήσιο κόστος σήμερα για οδοφωτισμό, γιατί ακούγονται πολλά. Γιατί στο πρώτο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης αναφέρεται για 5 εκατομμύρια και 16 έτη και τώρα για 12 έτη; Πως θα εξοικονομήσουμε 500.000 ευρώ το χρόνο. Δε λάβατε γνώση κε Ροπόκη εσείς του εγγράφου; Το έγγραφο το καταθέτω στο Προεδρείο. Το είχα στείλει και στην Περιφέρεια. Ο Δήμος ήδη τοποθετεί λάμπες LED. Εγώ αρνήθηκα το Φλεβάρη του 2019 και είπα ότι δεν έχουμε οικονομικό όφελος. Και η Άρτα αποχώρησε. Είναι μελέτες τραβηγμένες. Εγώ δέχομαι την υπηρεσία του Δήμου. Θα πω ποτέ ότι ο Δήμος μας ''έκλεβε'' 500.000 ευρώ; Δεν κρύβομαι πουθενά. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δεν είναι επωφελές για το Δήμο αυτό το πράγμα. Τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας λένε:

  • 401.881 ευρώ για αντλιοστάσια.
  • 391.000 ευρώ για τα κτίρια.
  • και 296.000 για οδικό φωτισμό.

Και για τα τρία. Τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας”.

IMG 3554

Ο Κώστας Κύρλας από τη Λαϊκή Συσπείρωση πήρε το λόγο στη συνέχεια:

“Είπατε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομήσει ετησίως ο Δήμος είναι 500.000 ευρώ. Από αυτά το 75% θα τα πάρει ο εργολάβος. Αν αυτό το έργο το αναλάβει ο Δήμος, πόσο θα κοστίσει; Το πρόγραμμα υποχρεώνει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;”.

IMG 3630

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος έδειξε τις προθέσεις του στην τοποθέτησή του:

“Το σύστημα είναι μπερδεμένο. Φωτισμό μπορεί να παίρνουμε και από το κτίριο μπροστά στη Θεοφάνειο. Δεν ξέρουμε πότε γίνονται οι μετρήσεις από τη ΔΕΗ... Έχουμε την ευκαιρία να αντικαταστήσουμε το δίκτυο οδοφωτισμού. Γιατί δε λέει κανείς τι θα γίνει μετά τα 12 χρόνια; Θα σβήνουμε τα φώτα; Δεν πέφτουν έξω οι μελέτες. Θα μας μείνει ένας φωτισμός που θα διαχειριζόμαστε και μόνοι μας. Εάν τα 8.000 φωτιστικά μας δίνουν μόνο 300.000 ευρώ και ανάβοντάς τα όλα, να ξέρετε κε Κορωναίε ότι θα πληρώνουμε μόνο 50.000 ευρώ σε ρεύμα στην Πρέβεζα”. Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Δαρδαμάνης, λέγοντας:

“Ο φωτισμός είναι αίσθημα ασφάλειας, μέχρι το τελευταίο μαντρί και τον τελευταίο συμπολίτη μας. Και μέσα σε 24 ώρες να υπάρχει αυτό το φως”.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Μπάμπης Κακιούζης πρόσθεσε:

“Με τη λογική σας θα έπρεπε να πληρώσει ο Δήμος άλλα 800.000 ευρώ στη ΔΕΗ για τα αντλιοστάσια και τα κτίρια...”, ενώ ο Χρύσανθος Κυριαζής από τη Λαϊκή Συσπείρωση στάθηκε στο γεγονός ότι μία υπηρεσία του Δήμου πηγαίνει στον ιδιώτη και θα μπορούσε να πάει ο Δήμος και στο Παρακαταθηκών και Δανείων (ήταν και η ακριβής πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης).

IMG 3593

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Βαγγέλη Γιαννουλάτου, συμβούλου της “Δημοτικής Συνεργασίας”, ο οποίος το 2017 ως Αντιδήμαρχος είχε σταθεί υπέρ του έργου (δείτε ΕΔΩ). Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννουλάτος:

“Ένα ΣΔΙΤ είναι μία συνεργασία. Ελαφρά τη καρδία δεν παίρνουμε αποφάσεις και λευκή επιταγή δε δίνουμε. Ήταν συνεχής η διαπραγμάτευση και παλιά. Προτείνουμε να γίνει αναβολή και να το φέρουμε πάλι να το συζητήσουμε. Εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, αλλά να έχουμε ξεκάθαρα απολογιστικά στοιχεία για να δούμε αν μας συμφέρει. Να γίνει μία εσωτερική επιτροπή. Να μπει όρος στη σύμβαση ότι θα πρέπει να εγκρίνουμε την οριστική μελέτη δημοπράτησης και τα τεύχη.

Ερήμην μας θα λειτουργήσει η Περιφέρεια”.

Ο κ. Παπαπολύζος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έδωσε αρκετές απαντήσεις τις οποίες και επιγραμματικά “αποκωδικοποιούμε” για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Είπε ο τεχνικός σύμβουλος μεταξύ άλλων:

  • Η πληρωμή θα γίνεται με escrow account- σύσταση Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού. Θα παίρνει από εκεί τα χρήματα o ανάδοχος”.

  • Η διακήρυξη λέει ότι πρέπει να φέρει το συνολικό δίκτυο σε κατάσταση λειτουργίας, το σύστημα φωτισμού να είναι άψογο”.

  • “Το 25-30% του Δήμου δε φωτίζεται. Τουλάχιστον.Οι καμένες λάμπες, αργούν να αντικατασταθούν κ.ο.κ. Οπότε θα καλύψει το σύνολο που θα έπρεπε να καλύπτεται”.

  • “Εσάς σας νοιάζει να δουλεύει καλά ο φωτισμός και να αντικαθίσταται η λάμπα όταν χαλάει σε 24 ώρες”.

  • “Το τι καταναλώνει σήμερα ο Δήμος, φαίνεται από την ισχύ και το κόστος. Είναι ένας απλός πολλαπλασιασμός. Μου έρχονταν από τις οικονομικές στοιχεία. Είναι τι θα έπρεπε να πληρώνει. Υπάρχει διαφορά. Πολλοί από τους λογαριασμούς πάνε στα αντλιοστάσια, άλλοι μετρητές δε δουλεύουν. Το ποσό που πρέπει να πληρώνει ο Δήμος για να είναι νόμιμος είναι 836.202 και αυτό δεν είναι ανάλυση χρηματοοικονομική είναι ένας απλός λογαριασμός”.

  • “Εδώ δεν είναι ζήτημα της μελέτης. Η όλη διαδικασία έχει τύχει της έγκρισης ακόμη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Όλα τα στοιχεία. Δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας των δεδομένων”.

  • “Δεν είναι αξιόπιστο νούμερο το 300.000 ευρώ. Είναι κρυμμένες χρεώσεις”.

  • “Όλα περιγράφονται στα τεύχη διακήρυξης”.

Ακολούθησε η ψηφοφορία, εγκρίθηκε τελικά η προγραμματική σύμβαση, ωστόσο αρκετά ερωτήματα παρέμειναν. Ειδικά για το αν “θα αλλάξει τα φώτα” η υπόθεση αυτή στους δημότες, όπως το πρόσφατο παράδειγμα με τη διαχείριση των απορριμμάτων...