Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 15:37

Σε ιδιώτη η μεταφορά και αποκομιδή των σκουπιδιών της Δ.Ε. Πάργας - “Βόμβα” για τα οικονομικά του Δήμου τα απορρίμματα και για το Φανάρι

Το ζήτημα της αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Πάργας απασχόλησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνει διαγωνισμός, ώστε ιδιωτική εταιρεία να αναλάβει την αποκομιδή των σκουπιδιών της δημοτικής ενότητας Πάργας και τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο στα Ιωάννινα και όχι στο Καρβουνάρι, όπως γινόταν πριν.

Η υπηρεσία αυτή θα διαρκέσει για 5 μήνες.

Παρόμοια απόφαση έλαβε και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάργας, το οποίο διαπίστωσε την αδυναμία εκτέλεσης της υπηρεσίας καθαριότητας της χερσαίας ζώνης λιμένα Πάργας με ίδια μέσα, λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας και ενέκρινε την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Πρόκειται για τη συλλογή - αποκομιδή -μεταφορά απορριμμάτων και τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής της χερσαίας ζώνης λιμένα Πάργας από 15-4-2020 μέχρι 31-10- 2020.

Στη Δ.Ε. Φαναρίου η αποκομιδή θα γίνεται με τα μηχανήματα του Δήμου και η μεταφορά από ιδιώτη, με το σχετικό κόστος να αναμένεται να είναι 4πλάσιο ή 5πλάσιο συνολικά για το Δήμο Πάργας, σε σχέση με το πρότερο καθεστώς της διαχείρισης των απορριμμάτων που ίσχυε στην Ήπειρο.

Το δημοτικό συμβούλιο Πάργας μετέθεσε επίσης τη συζήτηση του θέματος: “Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Δ.Ε. Πάργας". Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Δήμο Πάργας έχει άρρηκτη σχέση με το συνολικό σχεδιασμό των απορριμμάτων, καθώς σε περίπτωση που δεν κατασκευαστεί το κόστος θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Υπήρχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του www.atpreveza.gr, για τη θέση Γόριτσα στο Καναλάκι, ωστόσο τελικώς θα επιλεχθεί άλλος χώρος για να γίνει ο ΣΜΑ και να παρθούν οι σχετικοί περιβαλλοντικοί όροι.

Το θέμα των απορριμμάτων στο Δήμο Πάργας μπορεί να “τινάξει στον αέρα” τα οικονομικά του Δήμου, όπως και άλλων Δήμων που έχουν επισημάνει το πρόβλημα. Οι Δήμαρχοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χρειαστεί να ανεβάσουν στα ύψη το κόστος των δημοτικών τελών, κάτι βέβαια που θα στοιχίσει στις τσέπες των δημοτών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αντέδρασε στις παραπάνω αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Πάργας και αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση.