Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 14:36

Συνεχίζει να διχάζει το θέμα της αναβάθμισης του φωτισμού στο δήμο Πρέβεζας-Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης

Τη δέσμευση ότι η αναβάθμιση της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας  μέσω του προγράμματος Elena, δεν πρόκειται να επιφέρει καμία αύξηση των δημοτικών τελών ανέλαβε ο δήμαρχος Πρέβεζας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου.

IMG 4134

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου συζητήθηκε η έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου ο κ. Γεωργάκος εγγυήθηκε πως το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται να επιφέρει καμία αύξηση των τελών σημειώνοντας πως θα γίνει μια ποιοτική αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το εύρος του δήμου και παράλληλα θα υπάρξει εξοικονόμηση πάνω από 60%.

Ωστόσο, όπως και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έτσι και στη συνεδρίαση της Οικονομικής τόσο ο κ. Πιπιλίδης όσο και ο κ. Κωστούλας εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις για στοιχεία της έρευνας που λήφθηκε υπόψη, σημειώνοντας πως η οικονομική υπηρεσία του δήμου έδωσε άλλα στοιχεία.

Εισαγωγικά ο κ. Γεωργάκος τόνισε μεταξύ άλλων: “η αποπληρωμή του έργου θα ξεκινήσει μετά το τέλος κατασκευής του και μόνο τότε. Όποια εξοικονόμηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της κατασκευής, δεδομένου της σταδιακής αντικατάστασης, δηλαδή το 18μηνο, του υφιστάμενου συστήματος ηλεκτροφωτισμού με το αντίστοιχο led, θα καρπώνεται από το δήμο. Στην αμοιβή του αναδόχου αναφέρεται πως στο τέλος κάθε τριμήνου κατά την περίοδο λειτουργίας ο ανάδοχος θα υποβάλλει λογαριασμό με το ποσό αμοιβής σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην οικονομική προσφορά και υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται για το συγκεκριμένο τρίμηνο το ποσοστό μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας που αυτός εγγυάται. Αν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση, στη σύμβαση παροχής υπηρεσιών που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο έχει σαν βασικά χαρακτηριστικά τη συνολική εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας και το συνολικό εγγυημένο οικονομικό όφελος του δήμου. Για το σύνολο της περιόδου λειτουργίας που είναι 12 έτη, για το οποίο θα δεσμευτεί ο οικονομικός φορέας στην προσφορά του και θα είναι ανεξάρτητο από την εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία και θα καθορίζει το ύψος της αμοιβής, αφαιρούμενων των ρητρών και του εγγυημένου οικονομικού οφέλους του δήμου, έτσι αν δεν επιτυγχάνεται η δηλωμένη εξοικονόμηση θα παρακρείται από τον ανάδοχο το ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο έλλειμμα της εξοικονόμησης. Άρα το 60% το έχουμε δεδομένο”.

IMG 4135

Ο κ. Πιπιλίδης από την πλευρά του επισήμανε πως η παράταξή του δεν αντιτίθεται στο πρόγραμμα Elena, αλλά στα στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη και ζήτησε να γίνει μια επιτροπή από το τεχνικό επιμελητήριο, την τεχνική υπηρεσία και την οικονομική υπηρεσία του δήμου προκειμένου να υπάρξει μια συγκεκριμένη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.

”Δεν διαφωνούμε στο να ενταχθούμε στο πρόγραμμα elena, μέσα όμως από κάποιες προϋποθέσεις και κάποια δεδομένα που είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που λέει η έρευνα. Μελέτη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα γίνει. Ο τεχνικός σύμβουλος δεν έκανε κάποια μελέτη. Το πρώτο βασικό είναι το κόστος σήμερα της ηλεκτρικής ενέργειας στο δήμο. Εγώ δεν δέχομαι να διαφωνεί ο κ. Παπαπολύζος και ο όποιος τεχνικός σύμβουλος με την οικονομική υπηρεσία. Εγώ λαμβάνω υπόψη αυτό που λέει η οικονομική υπηρεσία η οποία μας έδωσε κάποια στοιχεία, που είναι απολογιστικά του 2018 και του 2019 για 322 χιλιάδες ευρώ. Το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνουμε στο δήμο είναι 1 εκ. 75 χιλιάδες ευρώ, αν αφαιρέσετε εθνικούς δρόμους, αντλιοστάσια κλπ καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να είναι 850 χιλιάδες. Κι εκεί είναι η βασική ένσταση, δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε για 12 χρόνια με οψιόν συν 6 χρόνια και στην ουσία να επιβαρύνουμε τους πολίτες για 18 χρόνια. Θα πρέπει να το δούμε σοβαρά γιατί αν δεχθούμε ότι όντως ο δήμος σήμερα πληρώνει 850 χιλιάδες ενώ είναι 350 χιλιάδες, προσέξτε τι θα γίνει, θα πληρώνουμε αέρα 500 χιλιάδες τον ανάδοχο για έργο που δεν θα έχει κάνει. Είναι βασική μας ένσταση. Θα πρέπει να υπάρξει επιτροπή από το τεχνικό επιμελητήριο, από την τεχνική μας υπηρεσία και από την οικονομική υπηρεσία να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα. Δεν δεχόμαστε την οικονομική μας υπηρεσία και δεχόμαστε τον τεχνικό σύμβουλο;” τόνισε ο κ. Πιπιλίδης με τον κ. Κωστούλα να θέτει το ερώτημα αν θα έχουμε αύξηση των τελών αν τελικά ισχύουν όσα λέει η οικονομική υπηρεσία του δήμου και όχι όσα λέει ο τεχνικός σύμβουλος.

IMG 4136

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Κωστούλας: κ. Δήμαρχε αν όλα αυτά δεν ισχύσουν θα έχουμε αύξηση των δημοτικών τελών; Αν ισχύουν αυτά που λέει η οικονομική υπηρεσία και δεν ισχύσουν αυτά που λέει ο εργολάβος θα έχουμε αύξηση δημοτικών τελών ή όχι;

Γεωργάκος: Όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει 8000 φωτιστικά και να μην έχεις 70% εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με αυτό που πλήρωνες με τις συμβατές λάμπες.

Πιπιλίδης: το κόστος αυτό που επικαλείται ο τεχνικός σύμβουλος δεν είναι 850 χιλιάδες ευρώ, είναι 350 χιλιάδες. Πρέπει να βγει επιτροπή να δούμε ποιο είναι το κόστος; εκεί διαφωνούμε μαζικά!

Γεωργάκος: ποιο είναι το κόστος συντήρησης μέσα στη μελέτη που έχει τα 12 χρόνια και επωφελείσαι ως δήμος μπορείς να μου το πεις; όταν ήρθαν 6 μήνες εδώ και ήσουν εδώ πέρα, ήσουν αντιδήμαρχος, ποια ήταν τα ερωτήματα που έκανες στην εταιρεία για να φτάσει στην ολοκληρωμένη μελέτη; γιατί μου τα κάνεις τώρα; ήταν 6 μήνες η εταιρεία εδώ εγκατεστημένη εδώ στο δημαρχείο και εσύ ήσουν αντιδήμαρχος, γιατί δεν τους τα είπες αυτά;

Πιπιλίδης: δεν ζήτησα αυτά τα στοιχεία, αυτό που ζήτησα ήταν τι καταναλώσεις ρεύματος είχαμε και δεν καθίσαν να αξιολογήσουν αντλιοστάσια, δημοτικούς φωτισμούς κλπ και είπαν ένα νούμερο αυθαίρετο.

Κωστούλας: ψηφίζουμε παρών και το λέω και πάλι δεν θέλω να βρεθούμε στη δύσκολη θέση να αυξήσουμε τα τέλη.

Γεωργάκος: το εγγυώμαι. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση!

IMG 4131

Κλείνοντας ο κ. Νίτσας τάχθηκε υπέρ του έργου σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας εξοικονομούν αρκετά χρήματα για την αυτοδιοίκηση πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα δώσουν. Παράλληλα τα σκουπίδια δεν πρέπει να τα δούμε στη λογική του βάρους αλλά της εξοικονόμησης κέρδους. Άρα δεν μπορούμε το 2020 να προχωρούμε σε διαδικασίες αξιοποίησης των σκουπιδιών, να αλλάζουμε λαμπτήρες και να δημιουργούμε ένα νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και σήμερα να συζητάμε πάλι για αύξηση τελών και όχι για μείωση. Κάτι λάθος κάνουμε ή λέμε ψέματα στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να λέμε ότι κάνουμε αυτές τις δράσεις για να εξοικονομήσουμε χρήματα και κάποια στιγμή να πηγαίνουμε σε αυξήσεις. Εγώ το ψηφίζω και θα συνεχίσω να επιμένω σε αυτό, επιμένω όμως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω καμία αύξηση των τελών και πιστεύω ότι με οργανωμένη δουλειά και έξυπνες τέτοιες δράσεις μπορούμε να επιτύχουμε και ποιοτική αναβάθμιση και εξοικονόμηση. Εκεί που έχουμε μια ένσταση είναι ότι δυστυχώς εμείς δεν έχουμε καλυφθεί στο να έχουμε έναν επιστημονικό τύπο επίσημα από την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού που να λέει 8000 λαμπτήρες που θα λειτουργούν 11,5 ώρες επί 365 ημέρες το χρόνο πόσο θα κοστίζουν. Αυτό είναι ένα κενό για μένα, είναι λίγο θολά”.

Τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν με του κ. Πιπιλίδη και Κωστούλα να ψηφίζουν παρών.