Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 13:02

Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α  Ν. Πρέβεζας: "Μόνιμοι και Συμβασιούχοι υπάλληλοι των ΟΤΑ μένουμε δυνατοί και δεν μένουμε σιωπηλοί"

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α  Α΄ βαθμού των Δήμων Ν. Πρέβεζας απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση χωρίς να πράττει τα αυτονόητα για την προστασία του λαού, ενισχύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας με την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και την ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό, την άμεση προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι υγειονομικοί, το άνοιγμα όλων των ΜΕΘ και τις αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών, χωρίς επίσης να εξασφαλίζει τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την αποφυγή του συγχρωτισμού σε χώρους δουλειάς σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς κ.λπ., που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού, επιχειρεί να μετακυλήσει την κρατική ανεπάρκεια και τις κυβερνητικές ευθύνες της στην ατομική ευθύνη και την απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καλεί το λαό να αναλογιστεί την ατομική ευθύνη, δηλώνει και ορθά - κοφτά στους εργαζόμενους πως πρέπει να «ματώσουν» ξανά, να δεχτούν την καταστρατήγηση δικαιωμάτων, την εκτίναξη της «ευελιξίας» και της τηλεργασίας, την εκ περιτροπής εργασία, την απληρωσιά.

Μπροστά στην ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση «θυμήθηκε» την αναγκαιότητα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒΣΣ), όπως και όλων των εργαζομένων σε κοινωνικές δομές (ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠΜΕΑ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ κλπ).

Οι ίδιοι εργαζόμενοι που και στην οικονομική κρίση σήκωσαν το βάρος της εξυπηρέτησης βασικών αναγκών επιβίωσης των «ευπαθών» ομάδων που δημιούργησαν οι πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης του λαού, καλούνται εκ νέου να βάλουν πλάτη για να αντιμετωπιστεί άλλη μία κρίση, αυτή τη φορά υγειονομική.

Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ μετά και την νέα δομή που επιχειρεί η κυβέρνηση και με τα επιπλέον καθήκοντα «ντελίβερι» που τους επιφορτίζει, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει ξεσπάσει και στην χώρα μας. Από κοντά και οι συνάδελφοι της δημοτικής αστυνομίας, στους οποίους επιβλήθηκαν επιπρόσθετα καθήκοντα ελέγχου και τήρησης της γενικής απαγόρευσης που επέβαλλε πριν δύο μέρες η κυβέρνηση.

Με την εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών οι Σχολικές Καθαρίστριες των 100 και 200 ευρώ καλούνται ως περιφερόμενος θίασος να δουλέψουν στις υπηρεσίες των Δήμων, χωρίς να γνωρίζουν το μισθό ή το ωράριο τους και με συχνά τα φαινόμενα εκμετάλλευσης και απασχόλησης τους σε εξωτερικές εργασίες, κόψιμο γκαζόν, καθαριότητα δρόμων και πεζοδρομίων, παραβιάζοντας κάθε όρο των συμβάσεων που έχουν υπογράψει.

Την προχειρότητα και τις ευθύνες της κυβέρνησης καλούνται οι εργαζόμενοι της νέας δομής να τις καλύψουν, χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας της υγείας και ασφάλειας τους, με πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο μηχανολογικό εξοπλισμό, σε αλλότρια καθήκοντα κάτω από αντίξοες συνθήκες και αντιμετωπίζοντας συχνά φαινόμενα απληρωσιάς και απαξίωσης της εργασίας τους.

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων προσπαθεί να φτιάξει το κοινωνικό της προφίλ. Είναι η ίδια κυβέρνηση που στόχο έχει να εκτελέσει τις εντολές της Ε.Ε και των επιχειρηματικών ομίλων για ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών και παροχών.

Είναι η ίδια κυβέρνηση, που σε συνέχεια των προκατόχων της, συντηρεί το καθεστώς ανασφάλειας για την εργασία τους, κρατώντας τους εργαζόμενους όμηρους για δεκαετίες με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και έργου και αρνείται να τους μονιμοποιήσει

Οι ανάγκες όμως της λαϊκής οικογένειας δεν γεννήθηκαν μόνο στην κρίση του κεφαλαίου, ούτε τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολύ δε περισσότερο δεν θα σταματήσουν όταν θα έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο που τότε οι ανάγκες της κοινωνίας θα είναι μεγαλύτερες και περισσότερες.

 

  • Μπαίνουμε μπροστά για να μην επιτρέψουμε τις αυθαιρεσίες και τις αθλιότητες της κυβέρνησης και των δημάρχων.
  • Δε θα δεχτούμε φαινόμενα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, έχουμε παραδείγματα Δημοτικών Αρχών, στην Αττική κυρίως,, που με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δίνουν την καθαριότητα σε εργολάβο, εκμεταλλευόμενοι τις διευκολύνσεις της κυβέρνησης.
  • Δε θα επιτρέψουμε να μπουν τα εργασιακά δικαιώματα στην καραντίνα ούτε σήμερα αλλά πολύ περισσότερο αύριο, αφού τα χειρότερα που «γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας», όπως δηλώνει και ο πρωθυπουργός.
  • Η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία κατεδάφισης εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, να τους απαντήσουμε με την αλληλεγγύη και τις διεκδικήσεις μας.
  • Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της σχετικής διάταξης με το άρθρο 12, όπου αναστέλλεται η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια της απεργίας καλουμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να μην παγιωθούν αυταρχικά μέτρα που λαμβάνονται αυτήν την περίοδο.
  • Απαιτούμε σεβασμό σε όλους τους εργαζόμενους που χθες, σήμερα και αύριο συνεχίζουν να δίνουν την μάχη για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια σε πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.
  • Εκτός των θεσμοθετημένων ΜΑΠ να δοθούν στους εργαζόμενους όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία τους από την μετάδοση του κορωνοϊού (έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στις από 13-3-2020 και 18-3-2020 ανακοινώσεις μας).
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις υπηρεσίες των Δήμων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

Ο Πρόεδρος                 Η Γραμματέας 

Μισηρλής Γεώργιος    Σαρόγλου Μαρίνα