Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 12:44

Ο Δήμος Πρέβεζας προχωρά στην πρώτη ουσιαστική στρατηγική κίνηση “έξυπνης πόλης” - Το αναλυτικό ρεπορτάζ και η υπογραφή “ΣΥΡΙΖΑ”

Μέχρι τώρα τα περί... Smart City (Έξυπνη Πόλη) και στρατηγικού σχεδιασμού στο Δήμο Πρέβεζας είχαν μπόλικη δόση “επικοινωνιακού πυροτεχνήματος” και δημοσίων σχέσεων και ελάχιστο ουσιαστικό “πολιτικό αποτύπωμα”. Παρ' όλα αυτά εν μέσω... κορονοϊού και εγκλεισμού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας με μεθοδική δουλειά ετοίμασαν το διαγωνισμό για το έργο “Πιλοτικές ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης πόλης για το Δήμο Πρέβεζας”.

Ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με προϋπολογισμό 202.104,00 ευρώ και μόλις υλοποιηθεί θα έχει όντως χαράξει ένα σημαντικό πλαίσιο στρατηγικής για να γίνει η Πρέβεζα πραγματικά και ουσιαστικά “έξυπνη”. Πρόκειται για ένα έργο με εφαρμογές στην καθαριότητα, τη βιώσιμη κινητικότητα, την εξοικονόμηση πόρων και την καθημερινότητα των πολιτών.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που συναντά ο Δήμος το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το Γενάρη του 2019 με υπογραφή του τότε Υπουργού Νίκου Παππά, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είχε δώσει την προέγκρισή του στο τεχνικό δελτίο που είχαν καταθέσει οι υπηρεσίες του Δήμου επί εποχής δημαρχίας Μπαΐλη, με τίτλο «ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ», το οποίο είχε υποβληθεί σε χρηματοδοτικό εργαλείο σχετικό με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, που είχε χαράξει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (δείτε ΕΔΩ).

Οι υπηρεσίες του Δήμου τους τελευταίους μήνες προχώρησαν τη διαδικασία, για ένα έργο που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 

1. Κέντρο διαχείρισης και παρακολούθησης της Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Πρέβεζας, όπου θα συλλέγονται όλα τα απαραίτητα κυκλοφοριακά δεδομένα, ώστε να εξυπηρετούνται οι μετακινούμενοι (μέσω της παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφόρησης/ενημέρωσης/συμμετοχής) αλλά και οι φορείς λήψης αποφάσεων έχοντας στην διάθεσή τους μια πλούσια βάση κυκλοφοριακών δεδομένων προς αξιοποίηση αλλά και την άμεση επαφή με τους μετακινούμενους για την κάλυψη πραγματικών αναγκών (parking, ποδηλατόδρομοι κ.α.). Όλα αυτά με ψηφιακό τρόπο.

 

2. Σύστημα διαχείρισης στόλου οχημάτων αποκομιδής απορριμμάτων, όπου ανά πάσα στιγμή θα υπάρχουν data για το πού βρίσκονται, τι μεταφέρουν και πως κινούνται τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Μέσω της έξυπνης διαχείρισης μπορούν να επιλυθούν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την ρύπανση του περιβάλλοντος, τις κλιματικές αλλαγές και την δημόσια υγεία.

 

3. Σύστημα διαχείρισης ενέργειας που αφορά σε δημοτικό φωτισμό, που θα αφορά μία πλατφόρμα για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσιες υποδομές και κτίρια. Θα πρέπει να ενσωματώνει μια ολιστική προσέγγιση για την διαχείριση των ενεργειακών δεδομένων και των επιπρόσθετων πληροφοριών που θα συλλέγονται.

 

Θυμίζουμε ότι το πλαίσιο των smart cities βασίζεται σε μία λογική πόλης, που οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών της και να ενισχύει την ευημερία τους, χωρίς ταυτόχρονα να καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον ή να θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωση των άλλων ανθρώπων.

Μια έξυπνη πόλη δημιουργεί ένα ελκυστικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της και να προσελκύσει επενδύσεις, κεφάλαια και εξειδικευμένο προσωπικό.

Παράλληλα, με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών δύναται να μειώσει το κόστος και τις δαπάνες των παρεχόμενων υπηρεσιών της και να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Επιπλέον, στις σύγχρονες κοινωνίες των δυτικών χωρών, οι έξυπνες πόλεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την αυτοδιαχείρισή τους μέσω της τεχνολογίας και συνεπώς τη μετάβαση τους στην κοινωνία και την οικονομία της γνώσης.