Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 13:58

Ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες του ΙΓΜΕ παρουσιάζουν τα θολά νερά του ποταμού Αχέροντα λόγω του σεισμού

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το ΙΓΜΕ, σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στο Καναλάκι του Δήμου Πάργας:

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) ενεργοποίησε την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης ύστερα από εντολή της Γενικής Διεύθυνσης, κατόπιν της εκδήλωσης ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στη Βορειοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Δήμο Πάργας την 21 Μαρτίου 2020 στις 02:50 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,6 R και το εστιακό βάθος 7,9 km. O Γεωλόγος της Αρχής Δρ. Παναγιώτης Πάσχος από την Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή λίγες ώρες μετά τη εκδήλωση του σεισμού, για την παροχή επιστημονικής υποστήριξης.

Υπήρξε άμεση επικοινωνία με τον Διευθυντή της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, καθώς και με τον Δήμαρχο Πάργας κ. Νίκο Ζαχαριά. Η επιτόπια αυτοψία αφορούσε κυρίως την εξέταση φαινομένων καταπτώσεων στο οδικό δίκτυο και είχε ως στόχο την άμεση εκτίμηση της επικινδυνότητας και ενημέρωσης των υπηρεσιών, καθώς και στην πραγματοποίηση μακροσεισμικών παρατηρήσεων.

Η σεισμική δραστηριότητα είχε σαν συνέπεια την εκδήλωση ζημιών σε κτήρια (κυρίως οικοδομές παλαιού τύπου από λιθοδομή αλλά και σε οικοδομές με φέροντα οργανισμό από σκυρόδεμα) και βραχωδών καταπτώσεων στα μεγάλης κλίσης τεχνητά πρανή του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση έντονης θολότητας εκ της σεισμικής δραστηριότητας, στα νερά των πηγών που αναβλύζουν στα στενά του ποταμού Αχέροντα. Σε συνέχεια της επιτόπιας αυτοψίας της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στην περιοχή υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τις τοπικές αρχές λόγω της εξέλιξης της μετασεισμικής δραστηριότητας για την παροχή υποστήριξης εφόσον απαιτηθεί.