Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 16:48

Η μεγάλη “χαμένη” ευκαιρία να περιέλθουν όλα τα πρώην στρατόπεδα της Πρέβεζας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Στις 14 Αυγούστου 2014, υπεγράφη σύμβαση ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, για την παραχώρηση του στρατοπέδου ΔΟΥΚΑ (Κάστρο Αγίου Ανδρέα) στη δικαιοδοσία της Π.Ε. Πρέβεζας. Επρόκειτο για μία πολύ σημαντική στιγμή -έστω και με το “εργαλείο” του εδαφονομίου- για την τοπική κοινωνία, καθώς ένας χώρος-φιλέτο για την Πρέβεζα θα αξιοποιηθεί από έναν φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αποτέλεσε δε προσωπική πολιτική επιτυχία του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου και εισήγαγε ένα πρωτοπόρο πανελλαδικά μοντέλο αξιοποίησης, καθώς το κράτος καλείται να παίξει το ρόλο του manager (δείτε ΕΔΩ). Στη σχετική σύμβαση όμως, υπήρχε και το παρακάτω εδάφιο ως λοιπές συμφωνίες:

 simvasi

Χάθηκε λοιπόν μία μοναδική ευκαιρία να περιέλθουν στον έλεγχο της Π.Ε. Πρέβεζας τα ανενεργά στρατόπεδα εντός αστικού ιστού;

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, η Π.Ε. Πρέβεζας μόνο αδιάφορη δεν ήταν για να προχωρήσει και σε προκαταρκτικές μελέτες για τα άλλα τρία στρατόπεδα. Ήδη είχε κάνει σχετική προεργασία με συγκεκριμένες σκέψεις για δράσεις και μοντέλα αξιοποίησης, που μοιάζουν πολύ με αυτό που είχε καταθέσει σε σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ, ο τότε Υπουργός Οικονομικών και Πρεβεζάνος Ευκλείδης Τσακαλώτος, για έναν ολιστικό σχεδιασμό ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Πρέβεζας από το Σολωμού έως τον Παντοκράτορα.

Παρ' όλα αυτά συνέβη μία αλληλουχία γεγονότων, που απέτρεψε μία τέτοια εξέλιξη.

  • Η πολιτική αλλαγή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η διαφορετική προσέγγιση του τότε Υπουργού Πάνου Καμμένου, ο οποίος άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο.

  • Η εκδήλωση πρόθεσης από το Δήμο Πρέβεζας επί θητείας Μπαΐλη να αξιοποιήσει με δικό της Master Plan τα ανενεργά στρατόπεδα (δείτε ΕΔΩ).

Κατά συνέπεια η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έμεινε προσηλωμένη στο σχεδιασμό που είχε για το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα.

Όπως σας έχουμε επισημάνει και σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ), η δημοτική αρχή Πρέβεζας με Δήμαρχο το Νίκο Γεωργάκο σε συνεργασία με την Π.Ε. Πρέβεζας, έχει δρομολογήσει εξελίξεις για τα πρώην στρατόπεδα, ωστόσο λόγω κορονοϊού, ο σχεδιασμός έχει πάει προς τα πίσω.

Απομένει να δούμε αν επιτέλους οι εξαιρετικοί αυτοί χώροι θα αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών.