Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 14:39

Σωματείο Οικοδόμων Ν. Πρέβεζας: “Δεν αποδεχόμαστε να ματώσουμε ξανά εμείς από τις συνέπειες της πανδημίας για να θωρακίσουν τα κέρδη τους οι κατασκευαστικοί όμιλοι”

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ:

“Δεν αποδεχόμαστε να ματώσουμε ξανά εμείς από τις συνέπειες της πανδημίας για να θωρακίσουν τα κέρδη τους οι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι οικοδόμοι παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία καθημερινά τις εξελίξεις,λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα κυβερνητικά μέτρα επιβεβαιώνουν ότι αυτή η περίοδος θα αξιοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν με μεγάλα οικονομικά πακέτα οι επιχειρήσεις και η μεγαλοεργοδοσία και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να δεχθούν ακόμη περισσότερα χτυπήματα στα δικαιώματα και στη ζωή τους.Τα μέτρα εκτός από ανεπαρκή για τις ανάγκες των εργαζομένων στρώνουν το έδαφος της επίθεσης για την επόμενη μέρα.

Η δουλειά στις οικοδομές,στα εργοτάξια,στα δημόσια και ιδιωτικά έργα που συγκεντρώνουν πολλούς εργαζόμενους συνεχίζεται και εν μέσω της πανδημίας.Οι κατασκευαστικές εταιρείες, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας (κατάλληλα μέσα προστασίας,αντισηπτικά,ενημέρωση των εργαζομένων από γιατρό εργασίας),αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το ΣαββατοΚύριακο.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί Εργασίας έχουν μπεί στον πάγο με απόφαση της κυβέρνησης,δεν πραγματοποιούν ελέγχους για να διαπιστώσουν αν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΣΕΠΕ,με αποτέλεσμα η εργοδοσία να ξεσαλώνει καθημερινά σε βάρος των εργαζομένων.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δήθεν μέτρα τήρησης των κανόνων προστασίας και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς αποτελούν «φούμαρα» για τους εργαζομένους καθώς κανένας δεν υποχρεώνει τους μεγαλοεργοδότες να τα τηρούν.

Πολλοί συνάδελφοι σε ολιγομελή συνεργεία που σταμάτησαν να δουλεύουν σε μικρές ιδιωτικές οικοδομές και σε ανακαινίσεις λόγω της πανδημίας,βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς μεροκάματο.Τα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα στήριξης αποκλείουν χιλιάδες συναδέλφους που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς κανένα εισόδημα.Το ίδιο ισχύει και για τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι και αυτοί αποκλείονται από κάθε μηχανισμό στήριξης.

Θέτουμε κάποια ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς που πρέπει να απαντήσουν: Πώς μπορούν όλοι αυτοί οι συνάδελφοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους;Τι θα γίνει στους χώρους δουλειάς όπου η εργοδοσία δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους,που τους απολύει με πρόσχημα τον κορωνοϊό;

Απαιτούμε:

-Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

-Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους που είτε σταμάτησαν να δουλεύουν,είτε είναι άνεργοι χωρίς κανένα επίδομα.

-Να καταβληθεί στους οικοδόμους το Δωρόσημο του Πάσχα κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο.Οι εισφορές έχουν ήδη καταβληθεί στον ΕΦΚΑ και δε στέκει καμμία δικαιολογία περι επιβάρυνσης των κατασκευαστικών εταιρειών σε δύσκολες συνθήκες.

-Να απαγορευθεί κάθε απόλυση,δε θα αποδεχθούμε να πληρώσουμε ξανά εμείς το μάρμαρο για να θωρακίσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεργοδότες.

-Να στελεχωθούν άμεσα οι δομές Υγείας,τα Νοσοκομεία,με μόνιμο προσωπικό,να δημιουργηθούν νέες κλίνες ΜΕΘ και να υπάρχει πληρότητα εξοπλισμού στα Νοσοκομεία.Να επιταχθεί εδώ και τώρα όλος ο ιδιωτικός τομέας Υγείας για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγείλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία,κάθε έλλειψη μέτρων προστασίας σε χώρο δουλειάς στο τηλέφωνο: 6942290003”.