Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 12:43

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, Περιφερειάρχη και Δημάρχους

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους Δημάρχους του Ν. Πρέβεζας.

Στην επιστολή, αφού επαναλαμβάνονται οι προβληματισμοί που είχαν διατυπωθεί και με την πρόσφατη Ανακοίνωσή μας σχετικά με την βαθιά οικονομική κρίση που θα προκαλέσει η πανδημία του COVID-19, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση και την ανακούφιση των κλάδων του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται ιδιαίτερα από αυτήν.

Η ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη, την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Θ. Σκρέκα, τον προϊστάμενο της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στρατάκο, τον προϊστάμενο της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνο Ν. Μπαγινέτα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ Αλέξανδρο Καχριμάνη, το Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νικόλαο Γεωργάκο, το Δήμαρχο Ζηρού κ. Νικόλαο Καλαντζή και το Δήμαρχο Πάργας κ. Νικόλαο Ζαχαριά αναφέρει:

Υγεία και ελευθερία είναι αναμφίβολα δυο έννοιες που κονταροχτυπιούνται για το ποια είναι πιο σημαντική. Ζούμε ημέρες που και οι δυο τελούν υπό αμφισβήτηση.

Μάλιστα αναγκαζόμαστε να θυσιάσουμε ότι έχει μείνει από τη μια υπέρ της σωματικής μας υγείας προσπαθώντας να διατηρήσουμε σε όσο καλύτερη κατάσταση μπορούμε την ψυχική μας υγεία.

Ο τριτογενής τομέας και κυρίως ο τουρισμός που τόσο έχει διαφημιστεί κατέρρευσε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα και μαζί του οι χώρες που είχαν “επενδύσει” σε αυτό το μη ανθρωποκεντρικό μοντέλο τουρισμού με επίκεντρο το άτομο.

Βασικό στοιχείο της ελευθερίας των κοινωνιών είναι η αυτάρκεια. Εκτός από το ψωμί και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή για την αυτάρκεια της χώρας μας παλεύουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι,οι δασοκόμοι και μαζί τους εμείς οι γεωτεχνικοί.

Πολλές φωνές έχουν ακουστεί κατά καιρούς να μιλούν για χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής που θα συμβάλει σημαντικά στο να αποκτήσει η χώρα μας αγροτική οικονομία στην οποία να μπορεί να στηριχθεί. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γη αντιμετωπίζονται από το κεντρικό κράτος ως μη υπολογίσιμοι με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πως η μη βιώσιμη τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος η οποία ξεκλήρισε ουσιαστικά ένα από τους πιο σημαντικούς κλάδους για την ιστορία της χώρας μας υφίσταται εδώ και πάρα πολύ καιρό χωρίς καμία κρατική παρέμβαση.

Συγκυριακά λόγω της μεγάλης έξαρσης στην Ιταλία και την Ισπανία του κορωνοϊού Covid-19 υπήρξε μεγάλη ζήτηση κυρίως σε φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Πάντα συγκυριακά γιατί ο κλάδος μας αντιμετωπίζεται ευκαιριακά, πρόχειρα, στο ποδάρι, γιατί νομίζουμε πως μας ταΐζουν οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων.

Από την άλλη βλέπουμε οι παραγωγοί κηπευτικών να είναι προ των πυλών της χρήσης των γεωργικών τους ελκυστήρων για ενσωμάτωση στη γη των εν εξελίξει καλλιεργειών τους και έντονα προβληματισμένοι για το σχεδιασμό μελλοντικών καλλιεργειών έχοντας υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά από την τρέχουσα.

Οι δενδροκόμοι φυλλοβόλων που σε λίγο καιρό περιμένουν να δρέψουν κόπους μιας χρονιάς ανήσυχοι.

Οι φυτωριούχοι είναι ήδη κατεστραμμένοι.

Τα προϊόντα αλιείας χωρίς την παραμικρή ζήτηση.

Οι κτηνοτρόφοι μας έχουν μείνει χωρίς τη δυνατότητα να ελπίζουν ότι αυτή τη χρονιά, το Πάσχα θα μπορέσουν με τα αμνοερίφιά τους να βγάλουν κάτι από τα έξοδα της χρονιάς.

Οι γεωπόνοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων γεωργικών εφοδίων έχοντας παραγγείλει τα απαιτούμενα για την συγκεκριμένη εποχή εφόδια από την ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων αντιμετωπίζουν το φαινόμενο μηδενικής επισκεψιμότητας στα καταστήματά τους.

Οι γεωπόνοι που εργάζονται σε εταιρίες εμπορίας γεωργικών εφοδίων θα αντιμετωπίσουν και αυτοί μεγάλα προβλήματα όπως όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας.

Οι γεωπόνοι που είναι ιδιοκτήτες ή εργάζονται σε κέντρα Υποδοχής δηλώσεων βρέθηκαν εκτός εργασίας ακριβώς στην αρχή της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ.

Σε αυτή τη συγκυρία προέχει η προάσπιση της ατομικής μας υγείας με γνώμονα την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και πνεύμα ομαδικό και όχι ατομιστικό.

Η τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του νέου ιού υποχρέωση και οδηγός όλων μας. Η σκέψη και οι ευχαριστίες όλων μας είναι κοντά στο υγειονομικό προσωπικό που δίνει άνισο αγώνα στην πρώτη γραμμή, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που τόσο λοιδορήθηκαν αλλά αποτελούν μοναδική ελπίδα για όλους μας.

Πρέπει όμως ακόμη και σε αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση να σχεδιάσει την επαύριο. Και να βάλει ως προτεραιότητα άμεσα και επιτακτικά τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία και την τροφή. Παλιό σύνθημα που καλείται αυτή η κυβέρνηση να υπηρετήσει και να βροντοφωνάξει στα διεθνή φόρα αφού η ελευθερία μας, έδωσε τη θέση της στην υγεία μας.

Στο δικό μας κλάδο έπεσε ο κλήρος να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την τροφή για όλους.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις τροφίμων στον πλανήτη εξαιτίας των υπερβολικών περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία προσώπων και στη διακίνηση αγαθών που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις για την προστασία από τον κορωνοϊό κρούουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί Εμπορίου (WTO) και Υγείας (WHO), καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Εξαιρετικά μέτρα η αναστολή για ένα χρονικό διάστημα των ασφαλιστικών εισφορών , η πληρωμή κοινοτικών και μη ενισχύσεων παλαιοτέρων ετών που θα εξασφαλίσουν ρευστότητα σε κάποιους αλλά εκτιμούμε πως δεν είναι βέβαιο πως αυτά τα μέτρα θα εξασφαλίσουν επάρκεια αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η συλλογιστική του να δούμε πως θα εξελιχθεί η πώληση των ντόπιων αμνοεριφίων το Πάσχα αφού δεν επιτρέπονται εισαγωγές και αναλόγως να επέμβουμε εκτιμούμε πως δεν συνάδει με τα έγκαιρα μέτρα που διατείνεται η κυβέρνηση ότι πάρθηκαν στο τομέα της Υγείας.

Πολλά αγροτικά προϊόντα τιμολογούνται στο ράφι 7 φορές πάνω από τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, κατάσταση που επιτείνεται από μέρα σε μέρα χωρίς να αισθάνεται η αγορά την ανάσα του επιβαλλόμενου ελεγκτικού μηχανισμού.

Οι γείτονές μας Ιταλοί στο βιομηχανικό βορά πλήρωσαν ακριβά την ολιγωρία που κατά κύριο λόγο προέκυψε από την προσπάθεια αποφυγής μεγάλων οικονομικών συνεπειών.

Εμείς κινηθήκαμε γρήγορα έχοντας στην άκρη του μυαλού μας το να προλάβουμε να εκμεταλλευθούμε έστω ένα μικρό τμήμα της τουριστικής περιόδου.

Με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα πρέπει να κινηθούμε, με σχέδιο όραμα και συγκεκριμένο πλάνο, όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στην αγροδιατροφική αλυσίδα ώστε να εξασφαλίσουμε τροφή για όλους.

Προτεινόμενα μέτρα - ενέργειες

- Θεωρούμε το να ενταχθούν όλοι οι ΚΑΔ που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα στα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης αυτονόητο.

- Οι συνάδελφοί μας, γεωπόνοι πεδίου θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας είτε εργάζονται σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων είτε στην ύπαιθρο.

- Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη μετακίνηση από και προς την εκμετάλλευσή τους εφαρμόζοντας τα προτεινόμενα μέτρα όταν μεταφέρουν προσωπικό.

- Θα πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής πρώιμων κηπευτικών και κρέατος για τους αιγοπροβατοτρόφους.

- Παράλληλα για τις καλλιέργειες που έπονται ( οπωροκηπευτικά κατά κύριο λόγο ) να διασφαλίσει και να ενισχύσει τις τιμές πώλησης των παραγόμενων προϊόντων αν αυτό χρειαστεί.

- Υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με τι πρόκειται να γίνει με τα δεσποζόμενα (οικόσιτα/μη οικόσιτα) ζώα σε περίπτωση αυστηροποίησης των περιορισμών.

Συγκεκριμένα στην επαρχία είναι πολλοί όσοι διατηρούν αριθμό ζώων (σκύλοι, γάτες, αιγοπρόβατα, πουλερικά κ.α.) όχι στο σπίτι τους, όχι επαγγελματίες, κ.ο.κ. Επίσης κάποιος πρέπει να προστατέψει το φυτικό του κεφάλαιο, ή το συμπληρωματικό του εισόδημα.

Εκτιμούμε πως θα πρέπει στην βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών να προστεθεί πεδίο για τη μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και όχι μόνο των επαγγελματιών αγροτών και των εργατών γης στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις ως μέσο ενίσχυσης της παραγωγής και εξασφάλισης τροφής.

- Να υπάρχουν διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ για όλους, από τους αγρότες και τους γεωπόνους μέχρι τους εργάτες και τους εργαζόμενους στη λιανική πώληση (κομβικό σημείο για τη διασπορά του ιού σε όλο τον πληθυσμό).

- Μέριμνα για την ομαλή διακίνηση των αγροτικών προϊόντων αλλά και των αγροτικών εφοδίων, αν χρειαστεί.

- Διάθεση αγροτικών προϊόντων σε όσους τα έχουν ανάγκη (άνεργοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, άστεγοι) με κρατική μέριμνα και αποζημίωση των παραγωγών.

 

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, τους αγροτικούς, κτηνοτροφικούς και αλιευτικούς συλλόγους και όλους τους γεωτεχνικούς σε έναν άμεσο, ανοικτό και εξαντλητικό διάλογο ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η παραγωγή προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στις απαιτούμενες ποσότητες και την κατάλληλη ποικιλία με αποτέλεσμα την εγγυημένη διατροφική επάρκεια της χώρας μας.

 

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας είναι έτοιμος να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ