Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 15:07

Τη σύναψη νέων προγραμματικών συμβάσεων ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την υλοποίηση παρεμβάσεων και αποκαταστάσεων σε έργα υποδομής αποφάσισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή συνεδρίασή της.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζηρού για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση επέκτασης περιφερειακής οδού Θεσπρωτικού» προϋπολογισμού 570.000 ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε υποδομές του Δήμου Σουλίου εξαιτίας του σεισμού που προ ημερών σημειώθηκε στην περιοχή, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το Δήμο για την υλοποίηση των έργων:

  • «Προμήθεια υλικών μεταφοράς νερού πλησίον του αρχαιολογικού χώρου Σουλίου για την αποκατάσταση υποδομών που επλήγησαν από τον σεισμό» προϋπολογισμού 24.000 ευρώ
  • «Εργασίες διαμόρφωσης πρόσβασης για την αποκατάσταση του κάστρου «Κιάφας» Σουλίου (παροχή υπηρεσιών)» προϋπολογισμού 24.000 ευρώ

 

Στην παρέμβασή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, σημείωσε πως εξαιτίας του σεισμού καταγράφονται σημαντικές ζημιές και για αυτό απαιτείται η άμεση δράση όλων. «Επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα. Σε όσα σημεία καταγράφονται ζημιές, αλλά ειδικά σε μνημεία μεγάλης σημασίας, όπως το κάστρο Κιάφας», υπογράμμισε.

Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την 6η Υ.Π.Ε. και την ΕΛ.ΑΣ. για την εκτέλεση του έργου «Εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου καθώς και συναρμολόγησης οικίσκων με όλα τα δίκτυα στα κέντρα υγείας του Δήμου Ζηρού»,  προϋπολογισμού 24.000 ευρώ, καθώς και με το Δήμο Πάργας για την μελέτη «Ολοκλήρωση δικτύου συλλογής ακαθάρτων πόλης Πάργας», προϋπολογισμού 18.741 ευρώ.

Γνωμοδοτήσεις για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τις Μ.Π.Ε. για τα έργα:

 

  • «Επέκταση υφιστάμενης μονάδας εκτροφής & εκκολαπτήριο ψαριών γλυκού νερού (πέστροφας), δυναμικότητας 1.500 τόνων ετησίως, στη θέση «ΧΟΧΛΑ», της Δ.Ε. Φαναρίου, του Δ. Πάργας / Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου». (θετική γνωμοδότηση με παρατηρήσεις)
  • «Αύξηση δυναμικότητας μονάδας βουστασίου από 48 σε 250 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής με 170 παράγωγα στη θέση «Δελιάσινος» της Τ.Κ. Μικρής Γότιστας του Δήμου Μετσόβου Π.Ε. Ιωαννίνων»
  • «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ηγουμενίτσας, δυναμικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών μήκους 10 έως και 25 μ. του Δήμου Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας.»
  • «Πτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 36.000 πτηνών πάχυνσης ( αύξηση δυναμικότητας από 18.000 πτηνά σε 36.000) εγκατεστημένη στη θέση «Βάλτος», της Τ.Κ. Κωστακιών, Δ.Ε. Φιλοθέης του  Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας»
  • «Βελτίωση-ασφαλτόστρωση διανομαρχιακού δρόμου Άρτας- Ευρυτανίας (τμήμα Αστροχώρι-Μεγαλόχαρη, Δ.Ε. Τετραφυλλίας- Β’ Φάση) Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Π.Ε. Άρτας»

 

Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης γνωμοδότησης για τη ΜΠ.Ε. του έργου «Τροποποίηση της με α.π. 144974/8.06.2005 Κ.Υ.Α. έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Λιμένα Ηγουμενίτσας ως προς την εκμετάλλευση λατομείου στη θέση "ΜΥΛΟΙ" του Δήμου Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας για τις ανάγκες κατασκευής του λιμένα.»