Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 11:11

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας: “Φτάνει πια ο εμπαιγμός των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι”

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας:

“- Φτάνει πια ο εμπαιγμός των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι.

- Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι και να τους διατεθούν όλα τα μέσα ώστε με ασφάλεια να κάνουν την δουλειά τους.

 

Η κυβέρνηση, κάτω από τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, την αναγνώριση της κοινωνίας στην εργασία και την προσφορά των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» (ΒΣΣ) και κυρίως κάτω από την πίεση των εργαζομένων κυκλοφόρησε «σχέδιο» προκήρυξης του ΑΣΕΠ με αριθμό 3Κ/2020 για την πλήρωση 2.909 θέσεων τακτικού προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ στους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Όμως η κατανομή των θέσεων, όπως γίνεται, μας παραπέμπει στην προκήρυξη 3Κ/2018 και στην εξαπάτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων. Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία αυτών που έδωσαν τον αγώνα για μόνιμες προσλήψεις τελικά έμειναν απ’ έξω.

Όπως προσδιορίζονται οι θέσεις στο σχέδιο της προκήρυξης παρατηρούμε ότι οι θέσεις με ειδική εμπειρία (στήλη 3) είναι κατά πολύ λιγότερες από τις θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού στο πρόγραμμα ΒΣΣ. Από τον ΑΣΕΠ ή το υπουργείο εσωτερικών δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία διευκρίνιση ότι στις θέσεις με γενική εμπειρία (στήλη 2) θα υπολογιστεί η μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας των εργαζομένων στο ΒΣΣ. Όπως επίσης το υπουργείο δεν έχει στείλει ακόμα στους δήμους το υπόδειγμα βεβαίωσης ειδικής εμπειρίας για το υπάρχον προσωπικό.

Ο εμπαιγμός όμως της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της θανατηφόρας πανδημίας του κορωνοϊού, δεν σταματάει στο σχέδιο προκήρυξης.

Πολλοί εργαζόμενοι που καθημερινά εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και η κυβέρνηση τους επιβάρυνε με επιπλέον αρμοδιότητες, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Κυβέρνηση και δήμαρχοι υποκριτικά μιλούν για τους ήρωες της πρώτης γραμμής και με ευθύνη τους σε δεκάδες δήμους οι εργαζόμενοι είναι από 3 έως 7 μήνες απλήρωτοι (στο Νομό μας, 4 μήνες στο Δήμο Πρέβεζας και 6 στο Δήμο Ζηρού), ενώ δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό. Λεφτά υπάρχουν για ιδιώτες και διαφημίσεις άλλα δεν υπάρχουν για τη δόση πληρωμής των εργαζόμενων στο ΒΣΣ.

Κυβέρνηση και δήμοι πρέπει να δώσουν λύση εδώ και τώρα. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και εφησυχάζουν το λαό με το να λένε ότι το "Βοήθεια στο Σπίτι" θα παίξει ειδικό ρόλο για τη φροντίδα συνανθρώπων μας στον κορονοϊό και την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι αυτοί να μην έχουν σε πολλές περιπτώσεις κατάλληλα και επαρκή γάντια, μάσκες, ειδικές στολές, κ.α. μέσα προστασίας. Δεν υπάρχει ειδική εκπαίδευση και φροντίδα ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι άνθρωποι που φροντίζουν από τον ιό. Υποτιμούν και κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους με το να τους έχουν διαρκώς απλήρωτους ενώ προσφέρουν εργασία και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική και επικίνδυνη.

Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν αρκεί η ατομική ευθύνη. Η κρατική ευθύνη είναι πρώτη και μεγαλύτερη όσο και αν η κυβέρνηση εσκεμμένα την αφήνει στην άκρη, βάζοντας μάλιστα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα ακόμη μια φορά σε καραντίνα και λειτουργώντας εις βάρος των εργαζομένων του "Βοήθεια στο Σπίτι" και του λαού που ωφελείται από τις υπηρεσίες του.

Η λαϊκή οικογένεια είχε χθες, έχει σήμερα λόγω της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότερο θα έχει και αύριο την ανάγκη για δωρεάν δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές της ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται, εν μέρει και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Κυβέρνηση και δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη τους, να σταματήσουν τον εμπαιγμό και να δώσουν τέλος στην ομηρία των συναδέλφων. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού του προγράμματος ΒΣΣ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ενίσχυση του προγράμματος με την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.

  • Να πληρωθούν έως τη Μεγάλη Τετάρτη οι εργαζόμενοι όλα τα δεδουλευμένα τους.

  • Να διατεθούν επαρκώς, δωρεάν και άμεσα από τους Δήμους της περιοχής, μέσα απολύμανσης και προστασίας με βάση τα όσα προβλέπονται για τους υγειονομικούς.

  • Άμεση χορήγηση στους συναδέλφους των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του γάλακτος, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την ΚΥΑ 43726/07-06-2019 (ΦΕΚ 2208 Β’/2019)

  • Ένταξη των εργαζομένων στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.

  • Για όλους τους συναδέλφους που είναι απλήρωτοι να υπάρχει αναστολή πληρωμών σε Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου

  • Οριστική επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

 

 

Ο Πρόεδρος                                                          Η Γραμματέας 

Μισηρλής Γεώργιος                                          Σαρόγλου Μαρίνα”.