Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 10:47

Συζήτηση για δύο ακίνητα-φιλέτα στον Ωρωπό όπου ετοιμαζόταν επένδυση από ιδιωτική εταιρεία έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου

Τη γνωμοδότησή του επί αιτήματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για παραχώρηση χρήσης δύο (2) ακινήτων με δημοπρασία, εμβαδού 133.700 τ.μ. και 197.763,38 τ.μ., αντίστοιχα, στη θέση «Τζούμτζα-Λιμποχωβίτη» Κοινότητας Ωρωπού, Δημοτικής Ενότητας Λούρου, Δήμου Πρέβεζας, κλήθηκε να δώσει το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το περιφερειακό συμβούλιο τελικώς αποφάσισε να δοθούν μόνο για γεωργική εκμετάλλευση τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Το θέμα είχε έρθει προς συζήτηση πριν από 2 μήνες περίπου στο περιφερειακό συμβούλιο και είχε πάρει αναβολή, καθώς ιδιωτική εταιρεία με τη “φόρμουλα” της γεωργικής εκμετάλλευσης ήθελε να προχωρήσει σε επένδυση με φωτοβολταϊκά. Προσφάτως προέκυψε ενδιαφέρον και άλλης εταιρείας που και αυτή δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά και στα αιολικά πάρκα.

Τόσο με τις επισημάνσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Στράτου Ιωάννου, όσο και του συμβούλου της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” Θοδωρή Κορωναίου στο θέμα δόθηκε η σωστή διάσταση, ενώ σε ενημερωτικό της σημείωμα η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

“Τα συγκεκριμένα κτήματα, αποτελούν μέρος έκτασης που δόθηκε για αποκατάσταση ακτημόνων της περιοχής Τρικάστρου, που μετακόμισαν μετέπειτα στον Ωρωπό. Τα δυο αυτά ακίνητα δεν μοιράστηκαν, ανήκαν στο δημόσιο και τα εκμεταλλευόταν ο ντόπιος πληθυσμός για ποτιστικές καλλιέργειες.

Τα κτήματα δεν πρέπει να δοθούν για εκμετάλλευση για αιολικά πάρκα. Είναι εύφορα χωράφια. Να δοθούν στον ΤΟΕΒ, με την δέσμευση να καλλιεργούνται από τους κατοίκους της περιοχής. Εναλλακτικά μπορεί να τα διεκδικήσει η Περιφέρεια και να τα δώσει στους αγρότες της περιοχής για καλλιέργεια όπως δινόταν μέχρι σήμερα.

Η κρίση της πανδημίας έβαλε σε κρίση το παραγωγικό μοντέλο της καπιταλιστικής οικονομίας. Απόδειξε ότι η εξωστρεφής οικονομία, η στήριξη του τουρισμού και των μεταφορών, δεν αποτελεί λύση. Λύση είναι η στήριξη του πρωτογενή τομέα και η μεταποίηση, με στόχο τη διατροφική επάρκεια της χώρας με ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα”.