Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 11:32

Τι συμβαίνει με την ύδρευση από τις πηγές Αγίου Γεωργίου - Απαιτείται ορθολογική διαχείριση του νερού για να μη γίνει το νερό... νεράκι!

Το Σάββατο, αλλά και κάποιες ώρες της Κυριακής περιοχές του Δήμου Πρέβεζας και γειτονιές εντός της πόλης της Πρέβεζας, αντιμετώπισαν προβλήματα με τη χαμηλή πίεση του νερού ή δεν είχαν καθόλου νερό.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται στο Δήμο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι πολίτες λένε πολλές φορές το νερό... νεράκι. Και αν δεν υπάρξει ορθολογική διαχείριση του νερού από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενδεχομένως τα πράγματα να γίνονται χειρότερα από χρονιά σε χρονιά.

Γιατί όμως υπάρχουν αυτά τα ζητήματα;

59411151 2488195297881701 7601382598207602688 o

Το atpreveza.gr επικοινώνησε αρχικά με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων - Μελετών – Πολεοδομίας του Δήμου Ζηρού και αρμόδιο για την οργάνωση, διοίκηση, εποπτεία και συντονισμό επί των θεμάτων του του Τμήματος Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Βασίλη Ζάβαλη (είναι και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ύδρευσης), ο οποίος ανέφερε:

Τι συμβαίνει στο θέμα Πρέβεζα... Πέρυσι είχε πέσει η στάθμη της πηγής. Τοποθετήσαμε μία αντλία για να ρίχνει περίπου στα 400 κυβικά την ώρα. H υδρομάστευση στον Άγιο Γεώργιο έχει κάποιες διαρροές. Τσιμέντα είναι και μετά από τόσα χρόνια έχουν παρουσιάσει θέματα. Έχει μπει η αντλία που προείπαμε για να λυθεί κάπως το πρόβλημα.

Ποια είναι η ουσία; Υπάρχει ένα κατασκευαστικό λάθος στον αγωγό. Είναι δύο μέτρα πιο ψηλά από ότι έπρεπε να είναι. Τραβάει αέρα και όταν δημιουργείται μεγάλη κατανάλωση, δεν δουλεύει ο αγωγός για να μπορέσει να τραβήξει το νερό. Δημιουργεί φυσαλίδες και εγκλωβίζει μεγάλα κενά αέρος μέσα στον αγωγό. Δεν αφήνει το νερό να έχει φυσική ροή. Πέρυσι οι εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο ήταν σχεδόν 24ωρο πάνω στην πηγή του Αγίου Γεωργίου να κάνουν εξαερώσεις. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση και δε δίνεται γενικότερα μεγάλη σημασία στο τι θα γίνει με το νερό, θα έχουμε προβλήματα”.

Αναφορικά με τη δυνατότητα της πηγής τόνισε: “Ο Άγιος Γεώργιος έχει νερό. Η πηγή δεν έχει “πέσει” ακόμη. Το παρακολουθώ. Από την απότομη υπερκατανάλωση δημιουργήθηκαν κενά αέρος και απαιτήθηκαν εξαερώσεις. Είναι για να το πούμε απλά, σαν ''μπαλόνια αέρα'' που δεν επιτρέπουν στο νερό να έχει τη φυσική ροή του. Γίνονται οι εξαερώσεις, ώστε να φτάνουν τα κυβικά που πρέπει να φτάνουν στην Πρέβεζα, στη Λευκάδα κ.ο.κ..

Η εξαέρωση αυτή τη στιγμή γίνεται μηχανικά. Από το σύστημα που έχει η Πρέβεζα, βλέπει αν έπεσαν τα κυβικά της και ενημερώνουν το Σύνδεσμο. Είπαμε πέρυσι πως θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ειδοποίησης μέσω SMS, αλλά δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν προχώρησε”.

Παράλληλα ο κ. Ζάβαλης υποστήριξε: “Φέτος λόγω κορονοϊού είναι αλήθεια πως έχουν βάλει όλοι κηπευτικά και φαίνεται κάποιες ώρες σαν να έχουμε καταναλώσεις Αυγούστου. Και φέτος με τέτοια ανομβρία και δεν έχει ρίξει και χιόνια, πιστεύω ότι θα πούμε το νερό-νεράκι...

Το νερό και τα έργα που το αφορούν είναι τεράστιας σημασίας για έναν Δήμο και μία περιοχή. Καλύτερα να αλλάξεις το δίκτυο ύδρευσης σε ένα χωριό, παρά να ασφαλτοστρώσεις έναν δρόμο. Είναι πολύτιμο αγαθό”.

0b4dd5d2363c43d5951db4d831019a84 XL

Το atpreveza.gr επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πρέβεζας, Φώτη Ζέρβα, ο οποίος είπε για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε:

Εμείς στη ΔΕΥΑΠ 7.30-7.45 του Σαββάτου, νιώθουμε ότι υπάρχει μία χαμηλή πίεση. Φάνηκε ότι ήμασταν καλά εκείνη την ώρα και παρακολουθούσαμε τον ηλεκτρονικό πίνακα για να ξέρουμε τι γίνεται. Φαινόταν ότι έχουμε καταναλώσεις Αυγούστου, αλλά θεωρήσαμε ότι ελέγχεται η κατάσταση. Μέσα σε 20 λεπτά έγινε πλήρης η κατάρρευση του δικτύου.

Μας “χτύπησε” ένα καμπανάκι. Θα κοιτάξουμε να πάρουμε τα μέτρα μας. Έπρεπε να γίνουν εξαερώσεις στην πηγή του Αγίου Γεωργίου για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Έμεινε η Άρτα, η Λευκάδα κι εμείς.

Στις 11 το βράδυ ήμασταν σχεδόν έτοιμοι. Δεν είναι πρόβλημα δικό μας αυτό, δηλαδή πρόβλημα της ΔΕΥΑΠ.

Από την πλευρά μας κάναμε κινήσεις που συνήθως τις κάνουμε τον Αύγουστο. Τις επόμενες φορές θα είμαστε πιο έτοιμοι”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο από μία σειρά παραγόντων, που έχουν να κάνουν με τα παρακάτω:

  1. Υπάρχουν στις αρμόδιες αρχές “υποψίες” πως υπάρχουν περιπτώσεις κλοπής νερού κατά μήκος του δικτύου από τον Άγιο Γεώργιο έως και την Πρέβεζα. Έλεγχοι στοχευμένοι δεν μπορούν να γίνουν, καθώς ο μεν Σύνδεσμος έχει “λειψό” προσωπικό και αδυνατεί να ελέγξει ένα δίκτυο δεκάδων χιλιομέτρων, η δε ΔΕΥΑΠ δεν έχει χωρική αρμοδιότητα σε περιοχές της Δ.Ε. Λούρου μέχρι στιγμής.

  2. Είναι κοινό μυστικό πως οι μεγάλοι Δήμοι (Άρτα, Πρέβεζα κ.α.), χρησιμοποιούν συσκευές πίεσης νερού, ώστε να “σπρώχνουν” κατά κάποιο τρόπο καλύτερα το νερό στο δίκτυό τους. Το δίκτυο της Πρέβεζας είναι όμως πεπαλαιωμένο και κινδυνεύει να έχει σπασίματα.

  3. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές στο Δήμο Πρέβεζας (Σκαφιδάκι, Ταράνα, οικίες στο Νεοχώρι και τον Άγιο Θωμά), που παρατηρείται μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι στην υπόλοιπη Πρέβεζα και αναμένονται εργασίες βελτίωσης.

  4. Αν δεν προχωρήσει το μεγάλο έργο της ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με την κατασκευή νέου αγωγού από τον Άγιο Γεώργιο, τότε το πρόβλημα θα παραμένει.

  5. Την κατάσταση θα βελτιώσει και το έργο ύδρευσης από τη Σκάλα Λούρου που εκτελεί ο Δήμος Πρέβεζας.

  6. Επί ημερών ενός Πρεβεζάνου, του Δρος. Κωνσταντίνου Τριάντη στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είχε για πρώτη φορά τεθεί το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης του νερού πανελλαδικά. Φαίνεται σήμερα όσο ποτέ η σημασία της τότε προσπάθειας.