Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 15:33

“Αλλαγή πλεύσης” και επιπλέον καθυστέρηση από το ΥΠΕΣ για τη χρηματοδότηση του νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων της Πρέβεζας;

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ) ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” του έργου «Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Πρέβεζας» στην πρόσκληση Χ,στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων», με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Πρόκειται για την κατασκευή νέου σύγχρονου καταφυγίου ζώων στο Νεοχώρι Πρέβεζας σε δημοτική έκταση 19 στρεμ., στη θέση του παλιού. Σύμφωνα με την μελέτη που συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 438.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Τότε η τοπική κοινωνία είχε “χειροκροτήσει”, καθώς ένα σημαντικό έργο υποδομής θα κατασκευαζόταν στην πόλη.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος είχε τονίσει: “Πρέπει να γίνει σύγχρονο καταφύγιο μέσα στο εξάμηνο”. Το εξάμηνο εκπνέει σε λίγες εβδομάδες και από τότε “ούτε φωνή ούτε ακρόαση” από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την απόφαση ένταξης του έργου στο πρόγραμμα, πόσο μάλλον να αρχίσει να κατασκευάζεται. Και δεν είναι μόνον αυτό, καθώς το ΥΠΕΣ σχεδιάζει και “αλλαγή πλεύσης” αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα “κενά” στη χρηματοδότηση ξεκίνησαν να καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες του 2019, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών περιέκοψε κατά 5 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό της σχετικής πρόσκλησης θεωρώντας ότι τα 15 εκατομμύρια ευρώ (ήταν 20) μπορούν να καλύψουν τα αιτήματα των Δήμων. Ο ίδιος ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος επισημαίνει κάτι τέτοιο σε έγγραφό του στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2020. Αυτό όμως (ότι φτάνουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ) δεν είναι ακριβές και προκύπτει από νέο κοινοβουλευτικό έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 24/4/2020, όπου η Υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή τονίζει μεταξύ άλλων: “Σε ό,τι αφορά στην παράταση προθεσμίας κατάθεσης δικαιολογητικών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών εξάμηνη παράταση του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» σχετικά με τη χρηματοδότηση των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και αύξηση της χρηματοδότησής του ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των Δήμων που έχουν αξιολογηθεί ως επιλέξιμα...”. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πάρει έγκριση το έργο της Πρέβεζας.

Πρόκειται για μία έμμεση παραδοχή ότι το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ δεν μπορεί να καλύψει όλα τα αιτήματα για τα καταφύγια.

Ο κ. Λιβάνιος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στις αρχές Μαΐου εξήγγειλε: «Θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα στο αναπτυξιακό σχέδιο “Αντώνης Τρίτσης” που εκπονεί το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιχορηγηθούν οι δήμοι για τη φροντίδα των αδέσποτων. Εκεί δεν θα περιλαμβάνεται μόνο η δημιουργία κυνοκομείων αλλά θα περιλαμβάνεται και η δαπάνη για στείρωση, για αποπαρασίτωση και γενικά η φροντίδα των αδέσποτων ζώων».

Αυτό σημαίνει πως το Υπουργείο θα μετακυλίσει στο “Αντώνης Τρίτσης” την κατασκευή του καταφυγίου της Πρέβεζας; Και πότε θα γίνει αυτό;.

Την ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζεται και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το atpreveza.gr, ο κ. Γεωργάκος πιστεύει ότι θα μεταφερθεί το συγκεκριμένο έργο στο “Αντώνης Τρίτσης” και ευελπιστεί ο Δήμος Πρέβεζας να είναι από τους πρώτους Δήμους που θα ενταχθούν. Πρόσθεσε μάλιστα πως ήδη ο Δήμος έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε Πρέβεζας και έχει προχωρήσει το φάκελό του.

Μέχρι στιγμής στο “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” για την κατασκευή νέου καταφυγίου έχουν ενταχθεί οι Δήμοι: Βόλου, Αγιάς, Αμυνταίου, Μυτιλήνης, Νέας Προποντίδας, Ήλιδας, Ραφήνας-Πικερμίου και ο Περιβαλλοντικός Συνδέσμος Δήμων Αθήνας-Πειραιά. Οι αποφάσεις ένταξης στο πρόγραμμα εκδόθηκαν στις 7 από τις 8 περιπτώσεις στις 9 Μαρτίου 2020.

Ας ελπίσουμε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης το νέο καταφύγιο...