Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 01:51

«Χοντρό» πολιτικό παρασκήνιο γύρω από την επένδυση εταιρείας στον Ωρωπό – Η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης μπλόκαρε τις εξελίξεις…

Είχαμε αναφερθεί προ ημερών με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στην αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, επί του αιτήματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την παραχώρηση της χρήσης δύο (2) ακινήτων με δημοπρασία, εμβαδού 133.700 και 197.763,38 τ.μ., αντίστοιχα, στη θέση «Τζούμτζα-Λιμποχωβίτη» Κοινότητας Ωρωπού, Δημοτικής Ενότητας Λούρου, Δήμου Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα).

Προκύπτει τελικά ότι πίσω από το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει «χοντρό» πολιτικό παρασκήνιο, καθώς η εταιρεία (πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν και κινεζικά συμφέροντα στην επένδυση), ζήτησε τις εκτάσεις για εκμετάλλευση 25ετίας, με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Η σθεναρή στάση και τα επιχειρήματα της μείζονος αντιπολίτευσης και ειδικότερα του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Θοδωρή Κορωναίου οδήγησαν στο ομόφωνα «μπλοκάρισμα» της επένδυσης.

Ειδικότερα το «Κοινό των Ηπειρωτών» τόνισε: «Η παράταξη «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», επανέλαβε τη θέση της να παραμείνει στη χρήση της αγροτικής παραγωγής και να δοθεί αγώνας για να την αξιοποιήσουν οι ντόπιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Να μην βγει η έκταση καθόλου σε δημοπρασία, γιατί πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερα παραγωγική και δεν πρέπει να την στερηθούν οι ντόπιοι καλλιεργητές. Θα πρέπει αυτό να γίνει σαφές και στο Υπουργείο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο (δείτε ΕΔΩ το πλήρες πρακτικό της συνεδρίασης).

Την πεποίθηση αυτή συμμερίστηκε και η περιφερειακή αρχή, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως με την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» συμφώνησε και ο σύμβουλος των «Οριζόντων» Τάκης Παππάς.

Μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο παραμένει αν το Υπουργείο θα παρακάμψει την τοπική κοινωνία και θα προχωρήσει στην επένδυση.

Μεγάλο ερωτηματικό επίσης παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Δήμος Πρέβεζας και η ΤΚ Ωρωπού στο συγκεκριμένο θέμα.

Το περιφερειακό συμβούλιο πάντως ήταν ξεκάθαρο πως οι εκτάσεις αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αγροτική χρήση και καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.