Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 19:00

Κ. Κύρλας για το θέμα του αναισθησιολόγου: “''Φούμαρα'' η υποτιθέμενη ενίσχυση του ΓΝ Πρέβεζας και του ΕΣΥ - Δεν αποτυπώνεται ούτε στα χαρτιά ούτε στην πραγματικότητα”

“Καμπανάκι” προς πάσα κατεύθυνση κρούει ο γιατρός του ΓΝ Πρέβεζας, σύμβουλος στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κώστας Κύρλας, με δήλωσή του στο atpreveza.gr σχετικά με την απουσία αναισθησιολόγου από την εφημερία του Νοσοκομείου Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ).

Ειδικότερα ο κ. Κύρλας δήλωσε:

“Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Ένα νοσοκομείο για να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς εφημεριακά θα πρέπει να έχει πέντε βασικές ειδικότητες γιατρών, μία εκ των οποίων είναι ο αναισθησιολόγος. Χωρίς αναισθησιολόγο δεν υφίσταται ασφαλής εφημέρευση. Οι αιτίες που μας έχουν οδηγήσει στο να είμαστε με δύο αναισθησιολόγους, έχουν πολιτική σκοπιά.

Το όλο θέμα ξεκινάει αρχικά από το γεγονός ότι στον οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπονται μόνο 3 αναισθησιολόγοι. Δεν μπορούσε το Νοσοκομείο να προσλάβει τέταρτο. Ο ένας εκ των τριών παραιτήθηκε και το Νοσοκομείο δε μπορεί να δουλέψει. Και τρεις που ήταν στον αριθμό και έκαναν από 10 εφημερίες, σε μία υπεραντατικοποίηση της εργασίας τους, υπήρχε ζήτημα. Τώρα δεν μπορούν να κάνουν 15. Ο οργανισμός του '13 που διατηρήθηκε και στα επόμενα χρόνια με άλλη Κυβέρνηση αναφέρει 3 θέσεις αναισθησιολόγου.

Παράλληλα, το Σεπτέμβριο είχε βάλει χαρτιά ένας επικουρικός αναισθησιολόγος για να δουλέψει στο ΓΝ Πρέβεζας, αλλά παραιτήθηκε πριν καν διοριστεί γιατί ήθελαν να τον αποσπάσουν στο Νοσοκομείο της Λευκάδας. Αυτό ήταν ένα τεράστιο σφάλμα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Αυτή η σοβαρή υποστελέχωση που υπάρχει τόσο σε ιατρικό, όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό και αποτυπώνεται στην ακραία μορφή της απουσίας αναισθησιολόγου από την εφημερία, είναι προϊόν μίας πολιτικής κόστους-οφέλους που διαχρονικά χρησιμοποιούν εδώ και 10 χρόνια οι Κυβερνήσεις και σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μπήκε σε ένα ολόκληρο κύμα πανδημίας, δαπανώντας τα λιγότερα λεφτά στην ΕΕ για να το αντιμετωπίσει. Στηριζόμενη μόνο στην ωριμότητα και την αλληλεγγύη που επέδειξε ο ελληνικός λαός, τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Τα υπόλοιπα είναι '”φούμαρα”. Η υποτιθέμενη ενίσχυση του ΓΝ Πρέβεζας και του ΕΣΥ δεν αποτυπώνεται ούτε στα χαρτιά ούτε στην πραγματικότητα. Εξαγγέλλουν κάποιες προσλήψεις νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού και παραϊατρικού και λιγότερο ιατρικού, οι οποίοι είναι επικουρικοί. Αναγγέλλουν 3.000-4.000 προσλήψεις όταν οι κενές οργανικές θέσεις είναι γύρω στις 30.000 στο ΕΣΥ. Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν έχει έρθει κανείς μέχρι στιγμής. Ούτε γιατρός ούτε νοσηλευτής. Το μόνο που κοιτάει η διοίκηση είναι να κάνει καρατομήσεις και συνδικαλιστικές διώξεις”.

Στην πρόσφατη κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας, η Πρόεδρος Μαρία Τζίμα είχε αναφερθεί στο θέμα, υποστηρίζοντας: “Εν μέσω πανδημίας έστω και από αυτές τις προσλήψεις που έγιναν με ημερομηνία λήξης, στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν ήρθε κανένας. Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου είπε πως θα γίνει αίτηση για να προσληφθούν κάποιοι νοσηλευτές. Αυτό πως προέκυψε; Κάτω από τη δική μας πίεση, για να ενισχυθεί το Νοσοκομείο, για το αύριο και το μέλλον. Γιατί οι επιστήμονες λένε και για δεύτερο κύμα. Η διοίκηση δεν πήρε έναν παθολόγο. Μείναμε με δύο αναισθησιολόγους. Πού θα πρωτοπάνε οι γιατροί; Στους διασωληνωμένους αν είχαμε από τον κορονοϊό; Στα χειρουργεία; Αυτό τα λέει όλα”.