Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 12:06

Ανοιχτά από σήμερα τα καταστήματα εστίασης-Κόκκαλης:"Πέρα από τον κόσμο που θέλουμε να μας στηρίξει, θέλουμε και ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία"

Μετά από σχεδόν 2,5 μήνες απραξίας τα καταστήματα εστίασης ξεκίνησαν σήμερα τη λειτουργία τους και υποδέχονται και πάλι πελάτες, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με κανόνες ασφαλούς λειτουργίας τόσο για τους πελάτες όσο και για το προσωπικό.

20200525 104434

Όπως τόνισε στο atpreveza.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Εστίασης και Συναφών Επαγγελµάτων Πρέβεζας Σπύρος Κόκκαλης ο κόσμος δειλά δειλά ξεκίνησε να επανέρχεται σε κανονικότητα και ευχήθηκε καλή αρχή και κουράγιο σε όλους τους επαγγελματίες, υπογραμμίζοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα αποστάσεων και υγιεινής που προβλέπει το πρωτόκολλο.

“Πέρα από τον κόσμο που θέλουμε να μας στηρίξει, θέλουμε και ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία. Έγινε ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό. Ο κλάδος έχει συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά η κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθούν και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις” τόνισε ο κ. Κόκκαλης ο οποίος απέφυγε προς το παρόν να κάνει εκτίμηση για την ανταπόκριση του κόσμου.

Όσον αφορά το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα και το πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες και σε δεύτερο στάδιο, όπου απαιτηθεί να υπάρξει μέριμνα και συγκεκριμένη στρατηγική από το δήμαρχο, με τον οποίο έχουν γίνει συναντήσεις το τελευταίο διάστημα και έδειξε εμπράκτως ότι θέλει να βοηθήσει τους επαγγελματίες.

20200525 103916

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής αυτό που επισημαίνεται για τα τραπεζοκαθίσματα είναι ότι σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί ό,τι προβλεπόταν και πριν την πανδημία και στη συνέχεια όσα αιτήματα υπάρχουν για επιπλέον χώρο, θα εξετάζονται ανά περίπτωση και πάντα με σεβασμό στο δημόσιο χώρο. Παράλληλα εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο σε συγκεκριμένα σημεία του δήμου να υπάρξει απαγόρευση στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων για συγκεκριμένες ώρες, όπως γίνεται και σε γειτονικές πόλεις.

IMG 4783

Να θυμίσουμε πως λόγω της πανδημίας καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.

-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου

-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα

20200525 105610

Ο οδηγός του ΕΦΕΤ για τους χώρους εστίασης

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19.

Αναλυτικά στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

-Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.

-Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

-Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)

-Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

-Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.

20200525 104554

-Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης - υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).

-Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

-Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.

-Μέριμνα για επαρκή επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.

20200525 110459

-Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).

-Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

-Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.

-Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.

-Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.

-Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.

-Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.