Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 14:45

Προτάσεις για την ανάδειξη της περιοχής του Προμαχώνα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας

Προτάσεις για την ανάδειξη της περιοχής του Προμαχώνα στη θέση Βρυσούλα στην Πρέβεζα κατέθεσαν στο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Πρέβεζας οι τοπικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητώντας το θέμα να έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

IMG 4789

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη στο χώρο του Βοτανικού Κήπου η τοπική σύμβουλος κα Ελισσάβετ Σαρρή έκανε την εισήγηση κάνοντας λόγο για μια περιοχή υποβαθμισμένη που παρουσιάζει απογοητευτική κατάσταση εγκατάλειψης του χώρου και του ίδιου του μνημείου και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ανάδειξης, με σεβασμό στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον.

IMG 4799

Η κα Σαρρή στην εισήγησή της τόνισε μεταξύ άλλων: “Ο παράκτιος Προμαχώνας στη θέση Βρυσούλα ή Πευκάκια είναι ένα απομεινάρι της τάφρου που περιέτρεχε τον τότε οικισμό της Πρέβεζας κατά τη περίοδο κυριαρχίας του Αλή Πασά. Ο προμαχώνας φέρει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της εποχή του. Στο επάνω μέρος διακρίνονται τρία ζεύγη κανονιοθυρίδων. Η περιοχή παλαιότερα αποτελούσε ψυχαγωγικό πυρήνα της πόλης και οι παλιοί πρεβεζάνοι θα το θυμούνται. Η παραλία δεχόταν πλήθος λουόμενων… αλλά τόσο η ρύπανση από το λιμάνι όσο και από το Νοσοκομείο δημιούργησε πρόβλημα καθαρότητας στη θάλασσα και η περιοχή υποβαθμίστηκε.

Ήδη από το Σεπτέμβρη του 1988 επί δημαρχίας κ. Γιαννούλη έχει κατατεθεί στο Δήμο Πρέβεζας μελέτη διαμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής με τίτλο: «Διαμόρφωση χώρων Πευκάκια- Σφαγεία Δήμου Πρέβεζας» η εφαρμογή της οποίας μπορεί να ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Έχουν τοποθετηθεί επί του προμαχώνα κάποια υπαίθρια καθιστικά και υπάρχει και υποτυπώδης ηλεκτροφωτισμός.

Παρόλα αυτά η εικόνα της περιοχής είναι υποβαθμισμένη. Αρκετά είναι τα απορρίμματα επί του προμαχώνα. Ήδη η Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας με έγγραφό της προς το Δήμο από το 2017, έχει επισημάνει τη σημερινή απογοητευτική κατάσταση εγκατάλειψης του χώρου και του ίδιου του μνημείου. Επικίνδυνη κρίνεται η προσέλευση στο χώρο του προμαχώνα καθώς δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλίδωμα ή περισχοίνηση. Επίσης ο φωτισμός του χώρου όσο και του ίδιου του μνημείου κρίνεται ανεπαρκείς. Αποκαρδιωτικές επίσης είναι οι οπτικές στο παράκτιο μέτωπο και τον αιγιαλό με πλήθος απορριμμάτων ακόμα και μέσα στα ύδατα.

Ο χώρος αυτός, μαζί με άλλους αντίστοιχους στον αστικό και περαστικό ιστό, θα πρέπει να αποτελέσει πολιτιστικό πόλο έλξης για όλους και να ενοποιηθεί όπως όριζε η μελέτη του ’88 με το λιμάνι και την περιοχή των πρώην «Σφαγείων» και νυν Ναυτικό Μουσείο. Όλη η περιοχή, εφόσον αναβαθμιστεί, κατέχει τα πλεονεκτήματα ώστε να γίνει υπαίθριος χώρος εκθέσεων, μουσικών, ποιητικών και εν γένει πολιτιστικών δρώμενων ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Σκόπιμο θα ήταν να επικαιροποιηθεί η μελέτη του ‘88 και να αναδειχθεί ευρύτερα η περιοχή με ολοκληρωμένες επεμβάσεις. Παρακάτω οι προτάσεις μας αφορούν άμεσες εργασίες που πρέπει να λάβουν χώρα στην περιοχή.

Προτάσεις ανάδειξης χώρου:

  • Προσθήκη προστατευτικού κιγκλιδώματος ή περισχοίνησης για λόγους ασφαλείας της διέλευσης των επισκεπτών στο χώρο, διακριτό αλλά και διακριτικό ώστε να εναρμονίζεται με τις αρχές προστασίας και ανάδειξης μνημείων.
  • Καθαρισμός, αποψιλώσεις από την αυτοφυή βλάστηση, τοπικές στερεώσεις και αποκατάσταση της τοιχοποιίας μνημείου. Εισήγηση και συνεργασία με την Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
  • Ανάδειξη του μνημείου μέσω φωτισμού (απαιτείται μελέτη).
  • Ηλεκτροφωτισμός της περιοχής.
  • Καθαρισμός αιγιαλού στη βάση της τοιχοποιίας και εντός της θαλάσσιας περιοχής που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.
  • Διερεύνηση από τη ΔΕΥΑΠ της λειτουργίας του αγωγού όμβριων που καταλήγει στην περιοχή και δημιουργεί πρόβλημα ανθυγιεινών συνθηκών.
  • Ένταξη του μνημείου σε δίκτυο (πεζοδρομήσεων και ποδηλατοδρόμων) που θα περιλαμβάνει όλες τις οχυρώσεις τις πόλης. Ένταξη στην συνολική ανάδειξη όλου του θαλάσσιου μετώπου της πόλης ως την Κυανή Ακτή και τον Παντοκράτορα.

Οι προτάσεις μας σέβονται και αναδεικνύουν το φυσικό και ιστορικό αυτό περιβάλλον. Οι δημόσιοι χώροι της πόλης μας πρέπει να είναι ελεύθεροι και προσβάσιμοι σε όλους τους δημότες και επισκέπτες της πόλης. Οι εικόνες εγκατάλειψης στην περιοχή προσβάλλουν την ιστορική μνήμη και τη φυσιογνωμία του φυσικού και μνημειακού περιβάλλοντος. Αποδεικνύεται η άμεση ανάγκη αξιοποίησης και ανάπλασης όχι μόνο του προμαχώνας στη θέσης Βρυσούλα αλλά όλου του θαλάσσιου μετώπου της πόλης δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο αρμονικά ενταγμένο στο φυσικό και αστικό τοπίο που θα διαμορφώσει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης και για τις ανάγκες των δημοτών. Διεκδικούμε τους χώρους ελεύθερους, δημόσιους και αναβαθμισμένους ώστε να προσφερθούν σε κάθε δημότη ως κοινωνικό αγαθό από το Δήμο μας και η ίδια η πόλη να μπορέσει να «ανασάνει».”

IMG 4786

Απαντώντας ο δήμαρχος Πρέβεζας σημείωσε πως η δημοτική αρχή έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις συνολικά από το χώρο της πλατείας Ανδρούτσου μέχρι και τα παλιά σφαγεία (ναυτικό μουσείο) που θα αφορά το αλιευτικό καταφύγιο, τον προμαχώνα και το χώρο που βρίσκεται το Λούνα Παρκ. “Το σημείο θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή και για αυτό επιθυμούμε να το θέσουμε σε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπου θα πάρουμε και περισσότερες ιδέες και μέσα από το διαγωνισμό αυτό να καταλήξουμε στο τί θέλουμε να κάνουμε στην ανάπλαση αυτού του σημείου” τόνισε ο κ. Γεωργάκος, ο οποίος δεσμεύτηκε πως το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.