Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 12:40

Με τις «Μαρμαρωμένες Τρωάδες»θα “ζωντανέψει” στις 22 Ιουλίου το Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης

Με την παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» του Ευριπίδη θα “ζωντανέψει” στις 22 Ιουλίου το Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, στα πλαίσια του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού  “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”.

«Η πανδημία του κορωνοϊού μας έδωσε το έναυσμα να επισπεύσουμε κάτι που ούτως ή άλλως είχαμε δρομολογήσει», ανέφερε η υπουργός Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά , παραπέμποντας σε περσινές της δηλώσεις για την αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου μέσα από τη σύζευξή του με την σύγχρονη δημιουργία.

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από τον Απρίλιο ώστε να δημιουργήσουμε αυτή τη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων εντός των αρχαιολογικών χώρων με δύο στόχους: ο πρώτος ήταν βγαίνοντας από την ταλαιπωρία του ιού και μπαίνοντας στην κανονικότητα, να προσφέρουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεν θέλαμε ένα α-πολιτιστικό καλοκαίρι, και δεύτερον να μπορέσουν να συνεργαστούν με ανθρώπους από τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα που φέτος έχουν πράγματι προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση» τόνισε η Υπουργός σημειώνοντας πως η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα παρουσιάσει στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης την παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» του Ευριπίδη.

b146a80f90ba1837e23d458b039f1080 XL

Συντελεστές

Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης
Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
Ηθοποιοί- Μουσικοί: Αγλαΐα Παπά, Λουΐζα Κωστούλα, Χάρης Χαραλάμπους
Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19
Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά
Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντἠς, Λουΐζα Κωστούλα, Bασίλης Κουντούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Eλίνα Μαντίδη
Ηχογραφήσεις: Λουΐζα Κωστούλα, Studio 19

Συνοπτική περιγραφή:

H παράσταση Μαρμαρωμένες Τρωάδες είναι μία οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση, η οποία βασίζεται σε διασκευή των Τρωάδων του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εντός του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Την παρἀσταση παρακολούθησαν ειδικά προσκεκλημένοι θεατές εντός του χώρου του Μουσείου.

Η παρουσίαση των Τρωάδων στηρίζεται στη χρήση οπτικών και ηχητικών μέσων καθώς και τρεις ηθοποιούς. Τα οπτικά – ηχητικά και μουσικά υλικά είναι όλα πρωτότυπα, αποτέλεσμα έρευνας της δημιουργικής ομάδας,. Πρόθεση της παράστασης, είναι η διερεύνηση της έννοιας του σύγχρονου ραψωδού,o oποίος έχει ως μέσα του την αφήγηση, τη μουσική, την εικόνα, τον ήχο, ενώ δημιουργεί ένα περιβάλλον βιωματικό για το θεατή, μέσα από τη δημιουργική σύνθεση όλων των παραπάνω στοιχείων.

Ο λόγος στο αρχαίο ελληνικό δράμα είναι ένας τομέας που προσφέρεται για ουσιαστική έρευνα στον τομέα της σύγχρονης αφήγησης. Στόχος της δημιουργικής ομάδας είναι να τονίσει ακόμα περισσότερο το βάθος της δραματουργίας του κειμένου, χρησιμοποιώντας στη σκηνική σύνθεση, ηχοτοπία, εικόνες στατικές ή κινούμενες που φέρουν έντονα το ελληνικό στοιχείο και δημιουργούν την αίσθηση της χαμένης πατρίδας.

Η πολυμεσική αφήγηση, θα μεταφέρει στο σήμερα το συγκλονιστικό έργο του Ευριπίδη, ιδωμένο μέσα από την μοναδική μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, προάγοντας το πάντοτε υπαρκτό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Βασικός θεματικός άξονας του έργου, είναι η απώλεια και ο αποχαιρετισμός ενός λαού προς την πατρίδα και τους νεκρούς που αφήνει πίσω, με κορυφαία την Εκάβη, τη βασίλισσα της Τροίας που θα ακολουθήσει και αυτή με τη σειρά της τη μοίρα του ξεριζωμού και της σκλαβιάς. Οι Τρωάδες, είναι ένα κείμενο διαχρονικό και τόσο επίκαιρο στις ιστορικές περιόδους που διανύουμε.

Περιγραφή της σκηνικής προσέγγισης & οπτικο-ακουστικού σχεδιασμού

Η σκηνική προσέγγιση της παράστασης, η οποία θα έχει διάρκεια 60 λεπτών, είναι απολύτως λιτή, έχοντας ως αφετηρία τον πλήρη σεβασμό του χώρου στον οποίο διεξάγεται, ενώ ταυτόχρονα αξιοιποεί τον υπάρχοντα χώρο ως μέρος του σκηνικού της παράστασης. Στην πρώτη της σκηνική απόδοση, στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, οι θέσεις των ηθοποιών απεἰχαν μεταξύ τους τουλάχιστον 3 μέτρα, γεγονός που επιτρέπει την εκ νέου σκηνική της απόδοση της παράστασης χωρίς ιδαίτερες αλλαγές, βάσει των οδηγιών για την πανδημία.
Πρόθεση της ομάδας είναι η δημιουργία μίας ευέλικτης σκηνικής αφήγησης των Τρωάδων, η οποία κάθε φορά θα εναρμονίζεται με το φυσικό χώρο, στον οποίο θα παρουσιάζεται.