Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 10:28

Άμεσες επεμβάσεις στην περιοχή Κυανή Ακτή-Παντοκράτορα ζητούν οι τοπικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Άμεσες επεμβάσεις στην περιοχή Κυανή Ακτή – Παντοκράτορα ζητούν οι τοπικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις στο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας.

Όπως επισήμανε η τοπική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κα Ελισσάβετ Σαρρή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου, που έγινε στο Βοτανικό Κήπο που βρίσκεται στην Κυανή, η περιοχή έχει αφεθεί στην τύχη της εδώ και χρόνια, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό σχέδιο διαχείρισής της.

IMG 4785

“Σήμερα, πέρα από τυπικές εργασίες καθαρισμών οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο τέτοια περίοδο εκκρεμούν αρκετά σημεία στα οποία ο Δήμος και η Τοπική κοινότητα Πρέβεζας οφείλουν να επέμβουν άμεσα. Αρκετές εργασίες που γίνονται σήμερα κρίνονται πρόχειρες και ανεπαρκείς. Οι όποιες εργασίες θα πρέπει να σέβονται το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον και να υπακούουν στη νομοθεσία περί περιαστικού πρασίνου. Σε όλο αυτό το πλέγμα του περαστικού πρασίνου, υπάρχουν χώροι κενοί, γκρίζοι, ανενεργοί και αυτοί αφορούν το πρώην στρατόπεδο Σολωμού, το κάστρο του Αγ. Γεωργίου, το κάστρο του Παντοκράτορα, τη θέση καλ-Μπαμπα και το Πεδίο Βολής. Τι προθέσεις έχει άραγε η δημοτική αρχή για τους χώρους αυτούς; Ας μην τεθεί όμως ξανά το θέμα της ιδιοκτησίας αλλά της διεκδίκησης και της απόδοσής τους στον πρεβεζάνικο λαό. Ζητάμε δημόσιο διάλογο με ανοιχτά χαρτιά προκειμένου οι πρεβεζάνοι να μη βρεθούν ξανά προ τετελεσμένων αποφάσεων” είπε χαρακτηριστικά η κα Σαρρή η οποία κατέθεσε τις εξής προτάσεις-επεμβάσεις:

-Κυρίαρχο πρόβλημα στην περιοχή αποτελεί η διέλευση οχημάτων. Η κίνηση στην οδό Αγ. Γεωργίου και στις δύο κατευθύνεις είναι κάτι που οφείλει να μετριαστεί. Σύμφωνα με το πρόσφατο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ο δρόμος αυτός προορίζεται για πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο κάτι το οποίο κρίνεται άμεσο να υλοποιηθεί και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την περιοχή.

-Εστίες μόλυνση σκουπιδιών υπάρχουν εντός του δασυλλίου της Κυανής Ακτής σε όλο του μήκος της περιπατητικής διαδρομής. Άμεση η συλλογή των απορριμμάτων και η τοποθέτηση μικρών καλαθιών απορριμμάτων κατά μήκος της. Η απουσία τους είναι αισθητή.

-Να ελεγχθεί αν επαρκεί ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής. Κρίσιμο σημείο αποτελεί το παρκινγκ έναντι του δημοτικού καφενείου και η περιοχή στο κάστρο Παντοκράτορα.

-Διερεύνηση για επιπλέον δενδροφυτεύσεις κατά μήκος της πλάζ που θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής και θα συγκρατήσουν το έδαφος. Τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν, να είναι προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Προστασία και διαρκής περιποίηση του πρασίνου από συνεργεία του Δήμου.

-Άμεση αποκατάσταση χρίζει ο ξύλινος περίβολος στο όριο και κατά μήκος του δρόμου στην περιοχή από τον οικισμό του Αγ. Γεωργίου ως το Μνημείο του Ναύτη. Σε αρκετά σημεία έχει ανατραπεί, έχει σπάσει και σε ορισμένα είναι και επικίνδυνος. Σε σημεία όπου έχει χαθεί γίνεται πρόσβαση των αυτοκινήτων και των δίκυκλων εντός του χώρου της πλαζ κάτι το οποίο πρέπει επιτέλους να απαγορευτεί.

-Διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση για όλους στην ακτή. Ιδιαίτερα επίλυση του θέματος πρόσβασης των ΑΜΕΑ στην θάλασσα. Κρίνετε άμεση η χρήση ειδικής ράμπας και μέσων ώστε τα άτομα ΑΜΕΑ να έχουν το ίσο δικαίωμα στην πρόσβαση.

-Αποκατάσταση όλων των αποδυτηρίων και των ντουζ στην πλαζ. Αρκετά (αν όχι όλα) είναι σπασμένα, βανδαλισμένα και δε λειτουργούν. Να εξεταστεί η επάρκεια τους σε όλο το μήκος της πλαζ. Εξοπλισμός όλης της παράκτιας περιοχής με ξύλινους οικίσκους που έχουν καταστραφεί. Σε ορισμένα σημεία ήδη σώζεται η βάση σκυροδέματος, Εξοπλισμός με επιπλέον υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα και καθιστικά.

-Οι πρόβολοι-μπαστούνια έχουν απολέσει πλέον το ρόλο τους και χρίζουν άμεσης αποκατάστασης. Εάν δεν αναταχθούν οι λίθοι η παραλία κάθε χρόνο θα χάνει τμήμα της και θα χρίζει ξανά διαμόρφωσης. Έπικαιροποιήση της μελέτης που δεν έχει ολοκληρωθεί: «Προστασία «Κυανής Ακτή» από την επαπειλούμενη διάβρωση», με επιστ. υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Μουτζούρη.

-Επικίνδυνο είναι το παλιό γεφυράκι που περνά το ρέμα στην περιοχή δυτικά του αναψυκτηρίου της Κυανής Ακτής. Στο γεφυράκι έχει καταστραφεί το προστατευτικό ξύλινο κιγκλίδωμα και είναι απαγορευτική η διέλευσή του ιδιαίτερα για μικρά παιδιά. Χρίζει άμεσης αποκατάστασης.

-Επικίνδυνοι επίσης είναι οι κερματισμένοι όγκοι σκυροδέματος προβλήτας που έχουν σπάσει μπροστά από το αναψυκτήριο της Κυανής Ακτής. Χρίζουν άμεσης απομάκρυνσης και εκ νέου στερέωσης του επιθαλάσσιου εδάφους στο σημείο αυτό.

-Διάσπαρτα στην περιοχή του άλσους υπάρχουν κομμένοι κορμοί δέντρων. Άμεση κρίνεται η διαχείρισή τους.

-Το κάστρο του Αγ. Γεωργίου, εκτός από τη διεκδίκηση του και στην απόδοσή του στο πρεβεζάνικο λαό, με βάση τα όσα ορίζει τα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (χώρος πολιτισμού), χρίζει άμεσους καθαρισμούς των τοιχοποιιών του και σε συνεργασία με την ΕΦΑ Πρέβεζας ανάδειξής του μέσω φωτισμού. Άμεσος κρίνεται ο καθαρισμός της περιμετρικής του τάφρου για λόγους υγιεινής, πολιτισμού και αισθητικής. Σήμερα λειτουργεί σα χωματερή και χώρος απόθεσης κομμένων κλαδιών και χορταριών.

-Δημοτικό Κολυμβητήριο Πρέβεζας

Οραματιζόμαστε έναν ενιαίο σχεδιαστικά χώρο άθλησης του Κολυμβητηρίου, του Beach volley και της πλάζ. Η αντιμετώπιση των χώρων αυτών θα πρέπει να μη γίνετε αποσπασματικά αλλά να υπακούει σε μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονικά αντιμετώπιση.

Εντός του αθλητικού χώρου του κολυμβητηρίου εντοπίζονται αρκετά προβλήματα. Αρκετά απορρίμματα από σπασμένα αντικείμενα υπάρχουν εντός των χώρων. Οι εικόνες είναι ντροπιαστικές για ένα δημοτικό χώρο που υπό άλλες συνθήκες θα πρέπει να αποπνέει δυναμική και ζωντάνια και να χτυπά ο αθλητικός παλμός της πόλης μας. Και όλα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με όποιες άλλες αποσπασματικές εργασίες επιχειρεί ο Δήμος ή οι συλλογικότητες περιμετρικά του χώρου. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο αποτελεί μια ακόμα «μαύρη τρύπα» στην περιοχή. Έχουμε πληροφορηθεί ότι η νέα δημοτική αρχή από την αρχή λειτουργίας της έχει πλήρη γνώση των όσων συμβαίνουν στους αθλητικούς χώρους της πόλης. Ποίες δράσεις έχουν γίνει έως τώρα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων;

Προτείνουμε την αποκατάσταση των περιμετρικών πλεξιγκλάς των πισινών που έχουν βανδαλιστεί και σπάσει. Την άμεση λειτουργία των πισινών. Άμεση χαρακτηρίζεται και η αποκατάσταση της περιμετρικής περίφρασης του χώρου. Ο χώρος πρέπει να φυλάσσετε και να συντηρείται από μόνιμο προσωπικό. Αποτελεί δημοτική περιουσία και πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και χρήση από όλους. Άμεση απομάκρυνση της άμμου που έχει εισέλθει στα γήπεδα και σε όλη τη νότια πλευρά από τη θάλασσα. Δημιουργία νέων κερκίδων για όσους παρακολουθούν στα γήπεδα τένις και μπάσκετ. Αποκατάσταση στεγάστρου σκίασης στις κερκίδες της πισίνας.

-Οικισμός Αγ. Γεωργίου.

Υπάρχει χώρος παιδικής χαράς υπό εγκατάλειψη. Άμεση επέμβαση του δήμου για απόδοση του χώρου στις οικογένειες της περιοχής. Άμεση περιποίηση των πάρκων πρασίνου και επισκευή των υπαίθριων καθιστικών.

-Οικισμός Παντοκράτορα

Στην πλακόστρωτη παραθαλάσσια διαδρομή από το κάστρο του Παντοκράτορα έως τον οικισμό υπάρχει σημείο το οποίο έχει υποστεί κατάρρευση. Κατά τις πρόσφατες εργασίες το σημείο αυτό διαμορφώθηκε με πρανές.

Προτείνεται η μελέτη και στερέωση όλου του μετώπου για την ασφάλεια των διερχομένων. Η εργασία που έλαβε χώρα αποτελεί μια πρόχειρη λύση - «μπάλωμα» που σε δυνατή βροχή θα περιέλθει στην προηγουμένη κατάσταση. Τα μπάζα από την κατάρρευση υπάρχουν ακόμα στην παραλία και δεν έχουν συλλεχθεί όπως θα έπρεπε.

Για λόγους ασφάλειας των διερχόμενων απαραίτητη είναι η αποκατάσταση των μπετονένιων κιγκλιδωμάτων κατά μήκους του παραθαλάσσιου πεζοδρόμου του Παντοκράτορα. Στις σκάλες που δίνουν πρόσβαση στην παραλία πρέπει να απομακρυνθούν τα παλιά διαλυμένα σκουριασμένα κιγκλιδώματα και να τοποθετηθούν καινούργια προστατευτικά.

Κλείσιμο με μονωτικές επικαλύψεις των θέσεων όπου υπήρχαν κολώνες φωτισμού και δεν υπάρχουν τώρα. Κάποια καλώδια είναι εκτεθειμένα.

-Στην ευρύτερη περιοχή των ιαματικών λουτρών:

Στην περιοχή μεταξύ του πάρκινγκ και του Beach volley υπάρχει αγωγός όμβριων υδάτων που περνά και κάτω από το δρόμο με στάσιμα ύδατα. Ζητάμε την διερεύνηση του θέματος από τη ΔΕΥΑΠ και αν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Επιτακτική κρίνεται η συνεχής συντήρηση του αγωγού αυτού διαστάσεων 2x2 (χείμαρρος Καρυδάς) έχει γίνει άραγε ποτέ;

Προτείνεται ο καθαρισμός και η ανάδειξη των αρχαίων λίθων (προτείχισμα) που περιτρέχουν την παράκτια ζώνη από το Μνημείο του Ναύτη έως την περιοχή μπροστά από το δημοτικό καφενείο.

Ζητάμε ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των ιαματικών λουτρών. Η ύπαρξή τους αποτελεί έναυσμα για προσέλκυση εναλλακτικού ιαματικού τουρισμού. Υπάρχει ήδη μελέτη στο Δήμου για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Θα λειτουργήσουν φέτος; Βασικά ζήτημα είναι η προστασία των ιαματικών πηγών (υπάρχει μελέτη από το ΙΓΜΕ), η τήρηση των υγειονομικών κανόνων κατά τη λειτουργία και η μη εκμετάλλευση με ΣΔΙΤ. Αποκλειστική η λειτουργία από τις δομές του Δήμου.

-Επιπλέον τι θα γίνει με το χώρου του δημοτικού θερινού κινηματογράφου; Δίνατε η λειτουργία του; Το κηποθέατρο και ο θερινός δε μπορούν να συνυπάρξουν. Πρέπει να αναζητηθεί νέος χώρος δημοτικού θερινού κινηματογράφου που να λειτουργεί  από το Δήμο.

IMG 4804

Ζητάμε την άμεση ανταπόκριση της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων και την άμεση συζήτηση των θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να παρθούν εκτελεστικές αποφάσεις. Την πρωτοκόλληση των παραπάνω θεμάτων και την κατάθεσή τους προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Μια συνολική μελέτη διαχείρισης και ανάδειξης όλου του παραθαλάσσιου μετώπου από τη Μαργαρώνα ως το Αλωνάκι, με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών σε πολιτισμό, άθληση και αναψυχή απευθυνόμενη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.  

Την επικαιροποίηση κάθε μελέτης που έχει κατατεθεί στο Δήμο και αφορά την περιοχή, ιδιαίτερα της μελέτης που αφορά τους προβόλους και τους κυματοθραύστες στη θάλασσα. Οριστική πλέον αντιμετώπιση του προβλήματος της ακτής που χάνει συνεχώς έδαφος.

Άμεση επαναλειτουργία όλων των εγκαταστάσεων του δημοτικού κολυμβητηρίου των ιαματικών λουτρών.

Τη μη ιδιωτικοποίηση χώρων και την παράδοση των στρατοπέδων σε επιχειρηματικά συμφέροντα για οικιστική χρήση.

Την διεκδίκηση μόνιμων θέσεων εργασίας στις δομές του Δήμου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προαναφέρονται

Συμφώνα με το πρωτόκολλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου …για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών που είναι αναντικατάστατος οικολογικός, οικονομικός και κοινωνικός πόρος με σκοπό τη διαφύλαξη και την αειφόρο ανάπτυξή τους, απαιτείται συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση… Πράγμα το οποίο σημαίνει ταυτόχρονα φυσική, κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική ανάπτυξη όλου του παραθαλάσσιου μετώπου Κυανής Ακτής – Παντοκράτορα. Ένα χωροταξικό, πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο διαχείρισης της περιοχής με ήπιες δράσεις, σωστή διαχείριση του πράσινου, της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κυκλοφορίας στην περιοχή με γνώμονα τη φύση και την ανθρώπινη κλίμακα, με βάση τη νομοθεσία για την προστασία του περιαστικού πράσινου. Όχι μόνο αποσπασματικά έργα για περιστασιακά «μπράβο» και άλλα επικοινωνιακά πολιτικά τρικ.

Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξη του, το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Το οποίο έργο ανάπλασης στην περιοχή θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση τις λαϊκές ανάγκες" κατέληξε η κα Σαρρή.

IMG 4800

Απαντώντας ο δήμαρχος Πρέβεζας, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, τόνισε πως η κα Σαρρή αναφέρθηκε σε προβλήματα χρόνων για τα οποία κάθε δημοτική αρχή έχει την ευθύνη της και τον προγραμματισμό της και πρόσθεσε πως και η νυν δημοτική αρχή αυτό που θέλει είναι το καλύτερο για την περιοχή και ήδη προγραμματίζει συγκεκριμένες ενέργειες, για άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις .

“Όλοι μας θέλουμε το καλύτερο για αυτή την περιοχή. Όλοι μας όμως ανάλογα με τις συγκυρίες που βρισκόμαστε και ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις που πήρε η κάθε δημοτική αρχή μπορεί να έκανε και κάτι. Δηλαδή ο κ. Γιαννούλης έκανε αυτό εδώ πέρα (τον Βοτανικό Κήπο), ένα 'άλλο έργο μεγάλο που ήταν πάνω από 3 εκατομμύρια απεντάχτηκε. Προσπάθησαν και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές να κάνουν κάτι, τα οποία τα περιγράφετε πολύ καλά, αλλά αυτό έχουμε κι εμείς και όλοι μας στο μυαλό μας. Δηλαδή δεν ανακαλύψαμε τώρα ότι τι θα γίνει με τα ιαματικά λουτρά, τι θα γίνει με τη στατικότητα. Εγώ ήμουν 15 χρόνια μηχανικός πριν και υπέγραψα τη στατικότητα του κολυμβητηρίου και όμως πέρυσι έβγαλαν τα χρήματα κι εμείς είμαστε φέτος να το φτιάξουμε. Ακόμη κι αυτό που λέτε ως χωροταξικό από τον Παντοκράτορα ως εδώ να ξέρετε ότι αυτό το κομμάτι εδώ πέρα στα καλάμια είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ αποζημίωση την οποία ή θα βρούμε χρηματοδότηση ή θα πρέπει να πολεοδομηθεί. Ουσιαστικά είναι προβλήματα χρόνων, γιατί μη μου πείτε ότι η δέσμευση αυτού του χώρου εδώ δεν είναι 40 χρόνια! Εγώ πραγματικά χαίρομαι να απαντάω και τι προγραμματισμό κάνουμε γιατί αυτά είναι κάποια πράγματα που λύνονται άμεσα, κάποια σε ένα χρόνο και κάποια θα τα κάνει κι ο επόμενος δήμαρχος. Έχουμε μια συνέχεια, δεν μπορεί μέσα σε μια τετραετία να τα κάνεις όλα αυτά. Η κάθε δημοτική αρχή σχεδιάζει για το τώρα, το επιχειρησιακό της πρόγραμμα τι θα κάνει μέσα στην τετραετία κι ένα μελλοντικό για να βρει κι ένας επόμενος δήμαρχος μια συνέχεια. Είναι πολύ σωστά αυτά που λέτε, τώρα αν θέλετε να κουβεντιάσουμε σε κάποια ζητήματα που είναι επίκαιρα όπως το κολυμβητήριο ή τα ιαματικά λουτρά ή κάτι άλλο στο οποίο μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις όπως στην Κυανή μπορούμε να το δούμε” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργάκος, ο οποίος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Απαντώντας η κα Σαρρή σημείωσε πως δεν πρόκειται απλά για μια δέσμη προτάσεων που κατέθεσαν, αλλά αυτό που ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση είναι συγκεκριμένες δράσεις σε σημεία που θα πρέπει να παρέμβει άμεσα ο δήμος.