Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Μαϊος 2020 12:11

Προχωρά ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα στην Ήπειρο – Ειδικό τιμολόγιο για ορεινούς και μειονεκτικούς Δήμους

Στη “μεγάλη μάχη” για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και τη δρομολόγηση των διαδικασιών που απαιτούνται έχει “ριχθεί” ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής.

Ο κ. Καλαντζής βρέθηκε στο Δήμο Φιλιατών και φυσικά και στο Δήμο Ζηρού, όπου τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια, ενέκριναν κατά πλειοψηφία την ψήφιση τιμολογιακής πολιτικής Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2020. Αναμένονται και οι αποφάσεις των λοιπών Δήμων του Συνδέσμου, ώστε να υλοποιηθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, έρχεται μία νέα εξέλιξη, που ευνοεί τους μικρούς Δήμους της Ηπείρου, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες να κάνουν ανακύκλωση. Για τους ορεινούς και μειονεκτικούς Δήμους θα υπάρξει ειδικό τιμολόγιο.

Κατά τη σχετική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο Ζηρού, αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική, ο κ. Καλαντζής τόνισε μεταξύ άλλων:

“Αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να το καταλάβουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι ότι η εισήγηση η δική μου και ας πούμε η μάχη που γίνεται σε όλη την Ήπειρο, είναι ότι ο κανονισμός τιμολόγησης θα πρέπει να είναι ενιαίος για όλη την Ήπειρο, δηλαδή όλοι οι Δήμοι να πληρώνουν ανεξαρτήτως της αποστάσεως που είναι από το εργοστάσιο, εκεί δηλαδή που είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε τα απορρίμματά μας, να πληρώνουν μια μέση τιμή όλοι οι Δήμοι ανεξαρτήτως σε ποια θέση βρίσκονται στην Ήπειρο. Δηλαδή ο Δήμος ο δικός μας που είναι απομακρυσμένος, απέχει περίπου εξήντα χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο να πληρώνει την ίδια τιμή στα μεταφορικά με τον Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος είναι στα δέκα χιλιόμετρα, το Δήμο Ζίτσας που είναι πολύ κοντά στο εργοστάσιο και τους λοιπούς Δήμους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι συμφέρον όλων μας είναι ο κανονισμός αυτός να ψηφιστεί διότι θα μειώσει και την εισφορά την οποία πρέπει να καταβάλουμε στο Φορέα.

Δεν θέλω να σκεφτώ εναλλακτικό σενάριο το οποίο δεν θα έχει ενιαία τιμολογιακή πολιτική και θα πάμε με βάση τις αποστάσεις. Αυτό θα είναι εφιαλτικό για το Δήμο μας και για όλους τους Δήμους των Νομών Πρέβεζας, Άρτας και Θεσπρωτίας καθώς και των απομακρυσμένων Δήμων του Νομού Ιωαννίνων.

Να ξέρετε ότι ο Δήμος μας με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει το έτος 2013, και βέβαια τηρείται μέχρι σήμερα, είναι υποχρεωμένος να διαθέτει τα απορρίμματά του στο εργοστάσιο το οποίο υπάρχει στα Γιάννενα. Η τιμή είναι σαράντα δύο ευρώ τον τόνο, έως τις ογδόντα χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, ενώ πάνω από τις ογδόντα χιλιάδες η τιμή πέφτει στα είκοσι έξι ευρώ τον τόνο. Αυτά δεν προϋπολογίζονται εδώ στον κανονισμό τιμολόγησης γιατί την λειτουργία και διαχείριση του εργοστασίου, από όταν άνοιξε μέχρι σήμερα, την έχει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας ώστε να επιδοτηθούν οι Δήμοι οι οποίοι κάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση γιατί υπάρχει μια αδικία με άλλες γειτονικές Περιφέρειες οι οποίες θάβουν τα απορρίμματά τους και πληρώνουν λιγότερα, υπάρχει το περιβαλλοντικό τέλος και ο Φορέας μας πληρώνει μόνο εννέα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο ενώ αν δεν γινόταν η ολοκληρωμένη διαχείριση θα πλήρωνε πεντακόσιες εξήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Καταλαβαίνετε ότι το πρόστιμο αυτό πληρώνεται από άλλες Περιφέρειες, οπότε αναλογικά και περιβαλλοντικά συμφέρει να γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εισάγεται ο συντελεστής διαβάθμισης του κόστους ανάλογα με το ποσοστό ανακύκλωσης στην διαλογή οπότε αν εφαρμόσουμε και εισάγουμε έχοντας ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων θα αλλάξουν οι εισφορές που καταβάλουν οι Δήμοι προς τον Φορέα, όσο ποιο υψηλό θα είναι το ποσοστό ανακύκλωσης στην διαλογή τόσο θα μειώνεται και η εισφορά”.