Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 12:32

Οραματικός σχεδιασμός στο Νομό Πρέβεζας με κέντρο αναφοράς το ποδήλατο και προδιαγραφές ευρωπαϊκών περιοχών

Κατά γενική ομολογία η Πρέβεζα δεν είναι μία πόλη φιλική για τους ποδηλάτες. Ήταν κάτι άλλωστε που καταγράφηκε και με μετρήσιμο μέγεθος (δείτε ΕΔΩ), στην πρόσφατη παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπου αποδείχθηκε ότι μόλις το 3,5% των μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατο στην πόλη. Παρόμοια είναι και η εικόνα στον υπόλοιπο Νομό Πρέβεζας, όπου στο εθνικό δίκτυο έχουν καταγραφεί δυστυχήματα με ποδηλάτες.

Με αφορμή τη σχετική ενημέρωση που έκανε πρόσφατα (δείτε ΕΔΩ), ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος και αφορούσε το ποδήλατο και τη δυναμική που έχει, αξίζει να αναφερθούμε σε έναν πραγματικά οραματικό και ολιστικό σχεδιασμό για τον ποδηλατικό τουρισμό, αλλά και τη χρήση του ποδηλάτου, που έχει εκπονήσει η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου.

Αφορά τη μελέτη της Ιόνιας Διαδρομής (μελέτη δικτύου ποδηλατοδρόμων Νομού Πρέβεζας), με προϋπολογισμό 310.000 ευρώ. Ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων με προδιαγραφές ευρωπαϊκών χωρών, που θα διασυνδεθεί και με το ευρωπαϊκό δίκτυο και είχε ξεκινήσει το 2014 (δείτε ΕΔΩ σχετικό ρεπορτάζ).

d630094b983318ae5c551b13759b15c2 XL

Τότε ο κ. Ιωάννου είχε δηλώσει: «Ο Νομός μας έχει φυσικές προϋποθέσεις για την χρήση του ποδηλάτου. Με την μελέτη αυτή, μπαίνουν βάσεις για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο ποδηλατικής μετακίνησης με αφετηρία το παραλιακό μέτωπο στο Ιόνιο. Αυτό θα προσφέρει στους ποδηλάτες μια εξαιρετική εμπειρία μετακίνησης με ποδήλατο και έναν εναλλακτικό τρόπο να απολαύσουν τα όμορφα τοπία μας.

Η κατασκευή ποδηλατοδρόμων θα προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης με ποδήλατο, αλλά θα δώσει και επιπλέον ώθηση στον τουρισμό, γιατί υπάρχει στο εξωτερικό μια σημαντική μερίδα επισκεπτών που κάνουν ποδηλατικό τουρισμό, ή επιθυμούν στους τόπους που επιλέγουν, να υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης με ποδήλατο. Επιπλέον, το να μετατρέψουμε το Νομό μας σε έναν ιδανικό τόπο για τη μετακίνηση με ποδήλατο, είναι ένα δείγμα πολιτισμού, έμπρακτης μέριμνας για το περιβάλλον και συνθηκών καθημερινότητας σε ανθρώπινη κλίμακα».

Παράλληλα, το δίκτυο που θα καλύπτει ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, θα “διεισδύει” και σε αρχαιολογικούς χώρους, σε φυσικά τοπία, αλλά και μέσα στις πόλεις, ενώ δίνει δυνατότητες πολλών ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Η Π.Ε. Πρέβεζας παράλληλα έχει προσωπικό που έχει ασχοληθεί ενεργά με το ποδήλατο και μπορεί να παράξει αποτελέσματα.

Στις 17 Μαρτίου 2020 υπογράφηκε η σύμβαση ανάμεσα στη μελετητική εταιρεία και στην Π.Ε. Πρέβεζας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μελέτης είναι 12 μήνες.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Πρέβεζας εξέδωσε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, στην οποία αναφέρει:

“Ο Δήμος Πρέβεζας συμμετέχοντας στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου καλεί τους πολίτες ν ' αφήσουν τα αυτοκίνητα στο σπίτι και να μετακινηθούν με ποδήλατο βλέποντας την πόλη..αλλιώς!

Λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας φέτος δε μπορούμε να συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια μεγάλη ποδηλατάδα όμως ο καθένας μόνος του ή μικρές παρέες μαζί, μπορούμε να κάνουμε την Πρέβεζα ποδηλατούπολη!

Για την υγεία μας, για την ευεξία , για την πόλη που θέλουμε να έχουμε .

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

 

Η Γενική Συνέλευση το 2018 διακήρυξε την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Σ' αυτή την κατεύθυνση , καλούνται όλα τα κράτη-μέλη, δημόσιοι και λοιποί φορείς να αναπτύξουν πρόσφορες στρατηγικές και προωθητικές δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου και την ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου ως μέσου βιώσιμης κινητικότητας.

Ταυτόχρονα τα μέλη ενθαρρύνονται να βελτιώσουν τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη παρακινούνται να υποστηρίξουν τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου βιώσιμης κινητικότητας.

Περαιτέρω προτρέπονται να υιοθετήσουν πρόσφορες πρακτικές και πρωτοβουλίες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μια “κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία”.