Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 12:12

Στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και σε άλλα θέματα σχετιζόμενα με την πανδημία αναφέρθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας καθώς και σε άλλα θέματα σχετιζόμενα με την πανδημία και τις επιδράσεις που αυτή επέφερε στον εκκλησιαστικό χώρο, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, κατά τη διάρκεια της Γενικής Ιερατικής Σύναξης των κληρικών της Μητροπόλεως, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου μετά από αρκετούς μήνες εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης, ο Σεβασμιότατος, μετά την καθιερωμένη προσευχή, τοποθετήθηκε επί του ταλανίσαντος τους τελευταίους μήνες την ανθρωπότητα ζητήματος της πανδημίας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ύπαρξη χιλιάδων νεκρών σε πολλές χώρες του κόσμου, προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια.

Ε

Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ενώπιον της θλιβερής αυτής καταστάσεως, ως χριστιανοί καλούμαστε να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της δοκιμασίας. Έκανε μία σύντομη ανασκόπηση των θεμάτων των σχετιζομένων με την πανδημία, καθώς και των επιδράσεων και συνεπειών, που αυτή επέφερε στον εκκλησιαστικό χώρο, εστιάζοντας κυρίως στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αναλύοντας δογματικά το περιεχόμενό του και τις λυτρωτικές προεκτάσεις που έχει για τους πιστούς.

Ειδικότερα αναφερόμενος στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας τόνισε ότι η ένωση Χριστού και ανθρώπου, η οποία επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή στο μυστήριο αυτό, είναι μεγαλύτερη από κάθε επίγεια ένωση ή συνάφεια, καθώς ο Χριστός συμπλέκεται με το είναι του ανθρώπου. Η μεταβολή του Άρτου και του Οίνου της Θείας Ευχαριστίας δεν είναι συμβολική αλλά οντολογική και πραγματική.