Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 13:08

Μήνυμα του ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Πρέβεζας απέστειλε το παρακάτω μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π. προωθεί την αφίσα και το μήνυμα του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Συνάμα προσθέτουμε το δικό μας στίγμα που από την πλευρά της πρόληψης σηματοδοτεί το πολυπαραγοντικό φαινόμενο των εξαρτήσεων. Οικογένεια, σχολείο, ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και ατομικοί λόγοι συμβάλουν στην διαμόρφωση των αιτιών της εμπλοκής με κάθε μορφής εξαρτήσεις. Κυρίως οι κοινωνικές παθογένειες στα προαναφερθέντα πλαίσια σε συνδυασμό με ατομικές επιλογές που είναι όμως στην ουσία ετεροκαθορισμένες, οδηγούν στην εκτροπή και την φυγή προς τον τεχνητό παράδεισο των ψευδαισθήσεων.

Η χρήση σαν ασθένεια στιγματίζεται, περιθωριοποιείται και εκλαμβάνεται παθητικά, αντίθετα τα πλαίσια κοινωνικοποίησης είναι εκείνα που «ασθενούν». Οι εξαρτημένοι χωρίς να είναι τελείως άμοιροι ευθυνών, τις περισσότερες φορές είναι θύματα των περιστάσεων. Υπάρχει όμως και πιστεύουμε και για αυτούς ελπίδα και δεύτερη ευκαιρία.