Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 12:12

Υποστελεχωμένη η Επιθεώρηση Εργασίας σε Πρέβεζα-Λευκάδα

Το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης της ελεγκτικής υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας στους Νομούς Πρέβεζας και Λευκάδας (μόλις δύο άτομα καλύπτουν τους δύο άκρως τουριστικούς Νομούς, την ώρα που η Λευκάδα δεν έχει δικό της γραφείο από το 2013), τέθηκε στις κινητοποιήσεις που έκαναν στην Πρέβεζα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό στις 26 Ιουνίου.

Το ζήτημα θέτει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική κίνηση ΛΑΝΤΖΑ, όπου αναφέρει:

 

“Η ΛΑΝΤΖΑ Λευκάδας-Πάργας-Πρέβεζας χαιρετίζει τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της χώρας με κεντρικό αίτημα την επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζομένων.Είναι αδιανόητο να έχουν εξαιρεθεί χιλιάδες συμπολίτες μας από τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα που ορίζει την αναστολή εργασίας. Το αποτέλεσμα το είδαμε στη Ρόδο με τη λιποθυμία της 9χρονης αλλά και στα αστικά κέντρα όπου τα δημόσια συσσίτια αυξάνονται ραγδαία.

Ας σταματήσουν να μας λένε << δεν έχουμε λεφτά>> ενώ την ίδια ώρα ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για τα ψηφοθηρικά τους πανηγύρια . Ας αντλήσουν πόρους από την παύση πληρωμής και τη διαγραφή του ληστρικού χρέους που είναι δημιούργημα του τραπεζικού συστήματος και όχι του εργαζόμενου λαού. Τα 22δις! κέρδη της περσινής χρονιάς που καρπώθηκαν οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι δεν αγγίζονται καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει για ακόμη μια φορά να παίξει τον ρόλο του προστάτη της επιχειρηματικής ολιγαρχίας.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό –επισιτισμό ήταν απ τους πρώτους που τράβηξαν στις πλάτες τους την οικονομική κρίση και τώρα καλούνται να πληρώσουν και την υγειονομική .ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Πιο συγκεκριμένα κατά τη παρουσία επιτροπής στην επιθεώρηση εργασίας την Παρασκευή 26/6 στην Πρέβεζα , το μέλος της ΛΑΝΤΖΑΣ Λευκάδας Ανάργυρος Σ. αναφέρθηκε στο απαράδεκτο γεγονός πως από το 2013 η Λευκάδα έχει μείνει χωρίς σώμα επιθεώρησης εργασίας με αποτέλεσμα η εκμετάλλευση στο νησί να έχει πάρει τραγικές διαστάσεις.

‘’Δεν έχουμε αυταπάτες για την ταξικότητα του ΣΕΠΕ και γνωρίζουμε πως ο οποιοσδήποτε επιθεωρητής εργασίας το μόνο που έχει να κάνει είναι να ελέγξει αν εφαρμόζεται ο νόμος ή όχι. Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις να καταργηθεί ο τελευταίος αντεργατικός νόμος ο οποίος καταλύει κάθε εργατικό κεκτημένο και μας επιστρέφει δεκαετίες συνδικαλιστικού αγώνα πίσω καθώς πλεον παύουν να υφίστανται έννοιες όπως το 8ωρο , το δικαίωμα στην απεργία και αντικαθιστούνται από ελαστική και επισφαλή εργασία. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειαζόμαστε το σώμα επιθεώρησης εργασίας. Αντιθέτως θεωρούμε πως η ενίσχυση του μπορεί να βάλει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία.’’

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τα σωματεία τους και να παλέψουμε όλοι μαζί συντονισμένα για μια αξιοπρεπή ζωή. Να μη υποκύψουμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό της νέας εποχής.

Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

Στηρίζουμε όλες τις αγωνιστικές αποφάσεις που έχουν ως στόχο την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση.

 

ΛΑΝΤΖΑ Λευκάδας. Αγωνιστική κίνηση εργαζομένων στον τουρισμό -επισιτισμό”.