Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 12:46

Αργοπορεί σημαντικά το εγχείρημα της δημιουργίας υδατοδρομίου στην Πρέβεζα

Έχουμε αναφερθεί σε ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr για την προσπάθεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, με Πρόεδρο αρχικά την κα Παρθενία Καζάκου και εν συνεχεία με τους κ.κ. Συγκούνα και Κατσαούνο, να δημιουργηθεί χωροθετημένο υδατοδρόμιο στον λιμένα Πρέβεζας.

Το 2018 υπήρξε μάλιστα και η σκέψη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου στην Πρέβεζα, ως συγκοινωνιακό κέντρο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr η προσπάθεια αυτή έχει κολλήσει τον τελευταίο χρόνο, σε σημείο που να υπάρχει κίνδυνος να “χαθεί το στοίχημα” για την Πρέβεζα.

Η εταιρεία που ανέλαβε τη διαδικασία Αδειοδότησης και Χωροθέτησης του Υδατοδρομίου στο λιμένα Πρέβεζας και την εκπόνηση του τεχνικού φακέλου έχει ολοκληρώσει της διαδικασίες ώστε να υποβληθεί η αίτηση στο Υπουργείο, ωστόσο απαιτείται μία περιβαλλοντική μελέτη την οποία πρέπει να ολοκληρώσει το ΔΛΤ Πρέβεζας. Η μελέτη αυτή πιθανότατα θα ανατεθεί στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη”, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας.

Σε κοινοβουλευτικό έγγραφο με ημερομηνία 12 Ιουνίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, αναφέρει σχετικά: Όσον αφορά τη λειτουργία δικτύου υδατοδρομίου στην Επικράτεια, σας γνωρίζουμε ότι έως και σήμερα έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών είκοσι (20) αιτήσεις αδειοδότησης, ενώ τρία (3) υδατοδρόμια είναι ήδη αδειοδοτημένα, σύμφωνα με τον Ν.4146/2013 (Πάτρα, Κέρκυρα και Παξοί). Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διατηρεί αλληλογραφία με τους ενδιαφερόμενους επί των εκκρεμοτήτων των υποβληθέντων Φακέλων και αναμένει περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους...”.

Στις 20 αυτές αιτήσεις δεν περιλαμβάνεται η Πρέβεζα.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης:

... από την 12/02/2020 τέθηκε σε ισχύ το νέο νομοθετικό πλαίσιο, Ν.4663/2020 (ΦΕΚ 30/Α’), που αφορά την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών.

Σκοπός του Ν.4663/2020 είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης υδατοδρομίων στην Ελλάδα, να απλοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι απαιτούμενες ενέργειες για τη χορήγηση αδειών υδατοδρομίων, σε σχέση με τις διατάξεις του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, να διευρυνθεί το νομικό καθεστώς των δικαιούχων και να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής αδειοδότησης υδατοδρομίων πέραν των λιμένων και λιμνών της χώρας.

Σε σχέση με τη διαδικασία αδειοδότησης, η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προσδιορίζεται στον ορισμό των φυσικών χαρακτηριστικών του διαδρόμου, στη χωροθέτηση του πεδίου ελιγμών, στον έλεγχο των επιφανειών απελευθέρωσης εμποδίων, ώστε να εξασφαλίζονται τα κριτήρια καθαρότητας για την ασφαλή προσθαλάσσωση/ αποθαλάσσωση των υδροπλάνων, καθώς και στην εξέταση των υποβαλλόμενων Εγχειριδίων του Υδατοδρομίου 2 (Εγχειριδίου Λειτουργίας, Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης καθώς και του Προγράμματος Ασφαλείας από Έκνομες Ενέργειες, εναρμονισμένου με τις αντίστοιχες απαιτήσεις του Εθνικού Κανονισμού Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας - ΕΚΑΠΑ).

Σύμφωνα με τον Ν.4663/2020, για τη χορήγηση άδειας υδατοδρομίου (άδεια ίδρυσης, άδεια λειτουργίας, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας) απαιτείται υποβολή στο Τμήμα Εναερίων Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου συνοδευόμενη από Τεχνικό Φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλες τις απαραίτητες μελέτες και τεύχη, που εκπονούνται με ευθύνη του ενδιαφερόμενου.

Εφόσον ο Τεχνικός Φάκελος είναι πλήρης, βάσει των σχετικών διατάξεων, αποστέλλεται από το Τμήμα Εναερίων Μεταφορών στις συναρμόδιες/εμπλεκόμενες Υπηρεσίες προς εξέταση, κατά λόγο αρμοδιότητας.

Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να μεριμνήσει για την κατασκευή του συνόλου των εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου και την προσθήκη του απαιτούμενου εξοπλισμού, ώστε το υδατοδρόμιο να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.

Ως προς τα θέματα χρηματοδότησης υδατοδρομίων, σημειώνεται ότι, βάσει του άρθρου 4 του Ν.4663/2020, η δημιουργία υδατοδρομίων μπορεί να υπαχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του Ν.4608/2019 (Α’ 66), όπως ισχύει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, η δρομολόγηση υδροπλάνων αποτελεί πλέον συνέργεια των κατόχων των Αδειών των Υδατοδρομίων και των ενδιαφερομένων αεροπορικών εταιρειών. Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αερεοπορίας υποβλήθηκε την 20/05/2020 αίτημα αδειοδότησης της εταιρείας ΗELLENIC SEAPLANES για εκτέλεση πτήσεων με υδροπλάνα και ακολουθούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τέλος, πρόθεση για εκτέλεση πτήσεων με υδροπλάνα έχει εκδηλωθεί από ελβετική αεροπορική εταιρεία, κάτοχο Ελβετικού Πιστοποιητικού Αερομεταφορέα, αλλά δεν έχει, μέχρι σήμερα, υποβληθεί επίσημο σχετικό αίτημα”.